Μουσείο Τυπογραφείας

Αυξάνονται τα τουριστικά καταλύματα στα Χανιά

Ενώ επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν την ανάγκη περισσότερων πτήσεων στο “Δασκαλογιάννης” Διπλασιασμό της τουριστικής κατοικίας στην παλιά πόλη και αύξηση της και σε επίπεδο Νομού παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΤ διαμορφώνεται μια ισχυρή τάση ανακατασκευής και αποκατάστασης παλιών κτηρίων σε ποιοτικές τουριστικές κατοικίες, ενώ ανάλογα ισχυρή είναι η διάθεση επαγγελματιών με ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα να τα εκσυγχρονίσουν και να τα βελτιώσουν. Η τάση αυτή ενισχύθηκε την τελευταία τριετία με την σημαντική αύξηση του τουρισμού ακόμα και τη χειμερινή σεζόν λόγω της παρουσίας της Ryanair, ωστόσο έχει τεθεί σε κίνδυνο μετά το σταμάτημα των δρομολογίων από την συγκεκριμένη εταιρεία για το χειμώνα που διανύουμε.

«Πολλές παλιές κατοικίες, εγκαταλελειμμένα σπίτια σε διάφορα σημεία των Χανίων αλλά ειδικά στην παλιά πόλη ανακατασκευάστηκαν και λειτουργούν πλέον ως τουριστικά διαμερίσματα, “μπουτίκ χοτέλ”, τουριστική κατοικία. Τα περισσότερα τα διαχειρίζονται εταιρείες που τα φτιάχνουν με δικά τους έξοδα και για μια περίοδο 15-20 ετών αναλαμβάνουν να δώσουν ένα μίσθωμα στον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν και λιγότερα σπίτια που ανακατασκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους και διατίθενται για τουριστική κατοικία» ανάφερε στα “Χ.Ν.” παράγοντας της τουριστικής αγοράς.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

«Όντως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση ειδικά στην παλιά πόλη στην τουριστική κατοικία» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων -Δωματίων κ. Γιάννης Κουκουράκης συμπληρώνοντας πως «είναι καλό που κτήρια που ήταν μέχρι σήμερα ερείπια και κινδύνευαν να καταρρεύσουν αξιοποιούνται. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα προχωρήσει η προσπάθεια για επέκταση της σεζόν και τη χειμερινή περίοδο καθώς θα βρεθεί κάποια εταιρεία low cost να ξεκινήσει πτήσεις και πάλι την χειμερινή περίοδο». Για την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων “Κύδων” ο κ. Κωνσταντίνος Πρώιμος επιβεβαιώνει πως υπάρξει μια μεγάλη αύξηση στα ποιοτικά τουριστικά καταλύματα τόσο στην παλιά πόλη όσο και εκτός αυτής. Πολλά από αυτά τα καταλύματα δημιουργήθηκαν για την φιλοξενία επισκεπτών και τη χειμερινή περίοδο.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ FRAPORT

Ο ίδιος επισημαίνει πως «η άποψη μου είναι ότι αν συστρατευτούμε ως Περιφέρεια, Δήμοι και οι μεμονωμένοι φορείς (ξενοδόχοι, ενοικιαζόμενα δωμάτια) και πάμε όλοι μαζί στη Fraport που έχει το “μαχαίρι και το πεπόνι” και σε άλλες εταιρείες που μπορούμε να προσεγγίσουμε τότε θα υπάρχει αποτέλεσμα». Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τον κ. Πρώιμο, «υπάρχει ένας κακώς εννοούμενος παραγοντισμός στα Χανιά και ο καθένας θέλει ο καθένας να δραστηριοποιείται από μόνος του δεν έχουμε την αποτελεσματικότητα που θα είχαμε σε μια διαφορετική περίπτωση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδία “Κύδων” «στο business plan της Fraport προβλέπεται η ύπαρξη αεροπορικών εταιρειών low cost και αυτήν την εξέλιξη θα πρέπει εμείς για το καλό του τόπου μας και γιατί μαστιζόμαστε από την οικονομική κρίση να την επισπεύσουμε. Αυτό όμως θα γίνει μόνο αν προχωρήσουμε όλοι μαζί. Και υπάρχουν εργαλεία πχ. η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου, της Περιφέρειας, το ΕΒΕΧ πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.