Μουσείο Τυπογραφείας

Αυτή την εβδομάδα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, από Νοέμβριο πιο γρήγορες οι αποζημιώσεις του 2016

Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ συνομίλησε ο ΑγροΤύπος αναφορικά με τις εξελίξεις της τρέχουσας επικαιρότητας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, εντός της εβδομάδας θα καταβληθεί η αποζημίωση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που αναμενόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ζημιές παλαιότερων ετών καθώς και αποζιώσεις για ζημιές του πρώτου τριμήνου του 2016. Επίσης ο κ. Κουρεμπές διευκρίνισε το πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για ΠΣΕΑ ετών 2011 και 2012 ενώ γνωστοποίησε ότι από τον Νοέμβριο αναμένεται να ισχύσει να δίνονται προκαταβολές στους δικαιούχους αποζημιώσεων ώστε να λαμβάνουν γρηγορότερα τη βοήθεια οι παραγωγοί που καταβάλουν τις εισφορές του και τη χρειάζονται για να καλλιεργήσουν.

Για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 1,2 εκατ: «Πρόκειται για κάποιες ζημιές παλαιότερων ετών που αφορούν μεταξύ άλλων οφειλές παραγωγών που εντωμεταξύ πλήρωσαν τις εισφορές τους και αυτομάτως έγιναν δικαιούχοι καθώς και ζημιές του πρώτου τριμήνου του 2016 που δένονται με τη δήλωση καλλιέργειας του 2015 και μπορούμε να τις πληρώσουμε. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η πληρωμή».

Αναφορικά με τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για ΠΣΕΑ του 2012 και του 2013: «Πρόκειται για εσωτερικές μεταφορές στον προϋπολογισμό. Τρέχουν πολλά προγράμματα για ΠΣΕΑ του 2011 και του 2012. Ανάλογα με τους δικαιούχους έπρεπε να γίνει μια εσωτερική αναδιανομή των κονδυλίων ώστε να γίνουν οι πληρωμές έως το τέλος της χρονιάς και να κλείσουν οι εκκρεμότητες των προγραμμάτων». Τακονδύλια του 2013, του 2014 και του 2015, λόγω του ότι αλλάζει η διαδικασία του κανονισμού από την Κομισιόν θα είναι πολύ πιο σύντομοι οι χρόνοι καταβολής τους».

Για τις ζημιές στην Ηλεία που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ: «Είμαστε σε διαδικασία εκτιμήσεων θα γίνουν τα πορίσματα και θεωρούμε ότι το ταχύτερο δυνατόν θεωρούμε ότι θα είναι να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον Νοέμβριο όπου έχουμε πορίσματα. Θεωρούμε ότι στις περιοχές που δεν είχαν πολλές ζημιές θα ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώνουμε μέσα στον Νοέμβριο».

Για τις δυσκολίες που δυσχεραίνουν το έργο των εκτιμητών: «Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και διαδικασία συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών για να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Λέμε ότι ο τρόπος που εφαρμοζόταν ήταν ο οικονομικότερος και ο αποτελεσματικότερος».

Για το σενάριο να καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων ο ΕΛΓΑ: «Είπαμε ότι από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε νωρίτερα αλλά ακόμα δεν θα έχουμε ολόκληρη εικόνα των ζημιών, να ξεκινάμε να αποζημιώνουμε. Να πληρώνουμε δηλαδή με προκαταβολή τους ανθρώπους που έχουν έτοιμα πορίσματα, να πέφτει χρήμα στην αγορά, να μπορούν οι άνθρωποι να καλλιεργούν και από εκεί και πέρα αν χρειάζεται να καταβάλουμε περαιτέρω αποζημιώσεις αυτές να πραγματοποιούνται σε δεύτερο χρόνο. Αυτό αναμένεται από την 1η Νοεμβρίου, από την πρώτη πληρωμή που θα κάνουμε για τις ζημιές του 2016».

ΠΗΓΗ:  agrotypos.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.