Μουσείο Τυπογραφείας

Αυθεντικό κρητικό Ice Tea, από Χανιώτες μαθητές! (βίντεο)

(Κάτω) οι μαθητές Μαρία Βουράκη, Αλέξανδρος Πετρακάκης και πάνω από αριστερά: Αφροδίτη Τερζή (καθηγήτρια), Ελένη Λουπασάκη, Ειρήνη Κουναλάκη και Αγγελική ΣγουρούΈνα αυθεντικό Κρητικό Παγωμένο τσάι (ice CRE-tea) με πρώτη ύλη τη μαλοτήρα με μέλι και χυμό ροδιού εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και τώρα διαθέτουν και στους καταναλωτές οι μαθητές του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης του ΕΠΑΛ Βρυσών Αποκορώνου !

Το "Cre-tea" των μαθητών του ΕΠΑΛ Βρυσών

Το “Cre-tea” των μαθητών του ΕΠΑΛ Βρυσών

Eνα επιτυχημένο προϊόν που βραβεύτηκε στο μαθητικό διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) και που χάρη στις προσπάθειες εκπαιδευτικών και των ίδιων των παιδιών έχει αρχίσει να διατίθεται από καταστήματα της περιοχής.
«Προτείναμε να συμμετέχουμε στο μαθητικό διαγωνισμό του ΣΕΝ και τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ξεκίνησαν να κάνουν προτάσεις. Στο δικό μου μυαλό μου ήταν να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό π.χ. μια ψηφιακή πλατφόρμα. Όμως τα παιδιά ήθελαν κάτι πιο χειροπιαστό, κάτι που να έχει να κάνει με τα ντόπια προϊόντα. Για αυτό και η ιδέα ήταν εξολοκλήρου δική τους» μας εξηγεί η εκπαιδευτικός κ. Αφροδίτη Τερζή που μαζί με τη συνάδελφο της κ. Αγγελική Σγούρου, οικονομολόγοι και οι δύο, ενέπνευσαν τα παιδιά στην προσπάθεια τους.
«Το συζητήσαμε πολύ μεταξύ μας και αποφασίσαμε, να κάνουμε αυτό το παγωμένο τσάι χρησιμοποιώντας μαλοτήρα γιατί είναι ένα μοναδικό προϊόν για την Κρήτη και τα Χανιά, ένα προϊόν που δύσκολα βρίσκει κάποιος σε άλλο μέρος» αναφέρει η Μαρία Βουράκη. Για να καταλήξουν στο προϊόν μαλοτύρας-μελιού-ροδιού έγιναν πάρα πολλές δοκιμές.
«Στα σπίτια μας αρχικά χρειάστηκε να κάνουμε απίστευτα πολλές δοκιμές! Δοκιμάσαμε διάφορες αναλογίες και διάφορα προϊόντα, ζητήσαμε την άποψη των γονιών, των συμμαθητών, των καθηγητών μας και ψηφίσαμε μέχρι να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο» συμπληρώνει η Ελένη Λουπασάκη.

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Για να γίνει η συσκευασία και μια σειρά από απαραίτητες εργασίες ώστε το προϊόν να παραχθεί και να τυποποιηθεί ήταν πολύ μεγάλη η στήριξη της επιχείρισης Αντωνάκη (Ever Crete) την οποία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούν για τη βοήθεια της.
«Η παραγωγή του προϊόντος ήταν από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς. Χρειάσθηκε να δουλέψουμε πάρα πολύ, να πάμε στον κ. Αντωνάκη να μάθουμε περισσότερα για τη δοσολογία του» δηλώνει η Ειρήνη Κουναλάκη, ενώ ο Αλέξανδρος Πετρακάκης επισημαίνει πως «η παραγωγή μας δυσκόλεψε ειδικά σε ότι αφορά την αναλογία των πρώτων υλών. Όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Τώρα το “Cre-tea” βρίσκεται σε 2 μαγαζιά σε Βρύσες, σε ένα καφέ στο Βάμο και σε ένα στον Κουρνά αλλά σύντομα ελπίζουμε και στα Χανιά και σε άλλα μέρη».
Τα παιδιά παρουσίασαν το προϊόν τους στον “Αγροτικό Αύγουστο”, στο παζάρι των Βρυσών, το πήγαν στο διαγωνισμό αλλά και σε έκθεση στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη του ΕΒΕΧ, αφιερώνοντας πολύ χρόνο από τα απογεύματα αλλά και τα Σαββατοκύριακα τους.
Μάλιστα τώρα ετοιμάζουν και μια νέα γεύση με μαλοτήρα-πετιμέζι και μήλο. Υπάρχει κάτι που θα άλλαζαν τώρα που βλέπουν το τσάι τους να πουλιέται ; « Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμαστε μήπως χρησιμοποιήσουμε το ελάχιστο συντηρητικό που επιτρέπεται προκειμένου να αποφύγουμε το κατακάθι που εμφανίζεται σε λίγα μπουκάλια και που αισθητικά μπορεί να φαίνεται άσχημο. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε» τονίζει η εκπαιδευτικός κ. Α. Τερζή.
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι αφού τα παιδιά μετά από δύο χρόνια εργασίας στο “Cre-tea” τελειώνουν φέτος το σχολείο, ο Αλέξανδρος σημειώνει πως «θα θέλαμε κατά κάποιο τρόπο όποιοι μείνουμε στην περιοχή να δούμε μήπως καταφέρουμε και το συνεχίσουμε διατηρώντας κάποια επαγγελματική δραστηριότητα» ενώ η Μαρία υπογραμμίζει ότι «η όλη προσπάθεια αξίζει να συνεχιστεί και γιατί όχι να δώσει εργασία».
Για το σκοπό αυτό οι εκπαιδευτικοί αναζητούν μια φόρμα στήριξης των παιδιών με τη δημιουργία κάποιου είδους κοινωνικού συνεταιρισμού.

Το προϊόν και ο καταναλωτής

Ο κ. Π. Σταματάκης στο κατάστημά του οποίου πουλιέται το Ice Tea μαλοτήρας

Ο κ. Π. Σταματάκης στο κατάστημά του οποίου πουλιέται το Ice Tea μαλοτήρας

«Είναι ένα ποιοτικά άριστο προϊόν και πολύ πρωτότυπο ως ιδέα» λέει ο επαγγελματίας κ. Παντελής Σταματάκης που διαθέτει φούρνο στον κεντρικό δρόμο των Βρυσσών και στον οποίο διαθέτει το ice tea των μαθητών. Το τσάι πουλιέται παγωμένο κατευθείαν από το ψυγείο. «Είναι ένα ξεχωριστό προϊόν σε σχέση με τα άλλα ice tea που κυκλοφορούν στην αγορά. Παράγεται από τοπικά προϊόντα για αυτό και όταν μου το είπαν τα παιδιά με ευχαρίστηση δέχτηκα να το βάλω στη βιτρίνα μου. Μόλις ξεπεράσθηκαν τα προβλήματα με τον τρόπο διάθεσης το έβαλαν κατευθείαν και μάλιστα πηγαίνει και πολύ καλά. Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα και άλλα καταστήματα της περιοχής του Αποκόρωνα αλλά και άλλα στα Χανιά θα το διαθέτουν» καταλήγει ο κ. Σταματάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.