Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφροδίτη – Παλμοί της Κρήτης – Ελλάδας δόξες

Δημήτρης Κων. Γεωργακάκης, καθηγητής φιλόλογος    Εκδοση: Σφηνάρι Κισάμου Χανίων 2015

«Το βιβλίο αυτό που μας έρχεται από το δυτικό άκρο της Κρήτης επιβεβαιώνει ότι η ελληνική επαρχία, στο πείσμα των καιρών, εξακολουθεί να παραμένει μία ζώσα κοινωνία με πνευματική ζωή και να μας θυμίζει ότι είμαστε ένας πολιτισμός καλλιέργειας του λόγου» Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, ομοτ. καθηγητής Πανεπιστημίου (απόσπασμα από το κείμενό του “Αντί προλόγου” στο βιβλίο “Αφροδίτη” του συν. φιλολόγου Δημήτρη Κων. Γεωργακάκη).

Tο βιβλίο αυτό μέσα από τις πεντακόσιες σελίδες του αποτελεί μία σημαντική κατάθεση ενός “καζαντζακικού” πνευματικού ανθρώπου, ο οποίος δεξιοτεχνικά και με βαθιά γνώση εκδιηγείται -με τη δική του ματιά και τον δικό του βιωματικό τρόπο γνώσης- τον μινωικό πολιτισμό, την αρχαιοελληνική σοφία, τον βυζαντινό πολιτισμό και τη ζωντανή ουσία της ορθοδοξίας.
Με σημαντικές αναφορές στον νεοελληνικό βίο και στις σημαντικές στιγμές της γραμματείας του και στους αγώνες του τόσο στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στον ελληνισμό.
Με ιδιαίτερη -ουσιαστική- εμμονή του στην έκφραση της αξίας του κρητικού και του ελληνικού λαϊκού μας πολιτισμού. Με θαυμαστική αναφορά του στις μεγάλες αγωνιστικές, καλλιτεχνικές, πνευματικές προσωπικότητες Κρήτης, Ελλάδας (αρχαίας και νέας), Ευρώπης και κόσμου. Για να εκφράσει “βιογραφικά” υψηλές αξίες, όπως η μεγάλη αξία της Μάνας, μέσα από το πρόσωπο της Μάνας του “Αφροδίτης” που αποτελεί και τον τίτλο του βιβλίου… “Αφροδίτη”.
Ομως μέσα σ’ αυτή τη βιωματική καταβύθισή του στις βαθιές πνευματικές ρίζες – αξίες ο φιλόλογος -με τη βαθιά κρητική λαϊκή ψυχή- Δημήτρης Κων. Γεωργακάκης αυτοβιογραφείται μέσα από τη ροή του δικού του ιστορικού χρόνου που τον ανάγει και τον συναρτά με τον καθόλου πολιτισμό της ανθρώπινης περιπέτειας στην τρομερή διαδρομή ζωής και θανάτου.
Με ανάδειξη και των 2 καθοριστικών αυτών πλευρών των οποίων οι βαθιές και ουσιώδεις αξίες τους έχουν ήδη περάσει στην απαξίωσή τους, μέσα στον καταιγιστικά ισοπεδωτικό παγκοσμιοποιημένο εφιαλτικό τεχνο-ολοκληρωτικό α-πολιτισμό…

Η “ΑΦΡΟΔΙΤΗ” – ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΟΞΕΣ
Αυτός είναι ο τίτλος ενός πρόσφατου βιβλίου του άξιου πνευματικού φιλολόγου καθηγητή, που κατοικεί χρόνια τώρα στο χωριό του το Σφηνάρι, ένα από τα μαγευτικά χωριά στην τελευταία θάλασσα της Κισάμου Κρήτης.
Ο τόμος μεγάλου σχήματος με 488 σελίδες παρουσιάζει έναν πλούτο για τη ζωή, στην αρχαία, μεσαιωνική, νεωτερική καθώς και νεοελληνική Κρήτη.
Ολα τα θέματα της ιστορικής, πνευματικής, ανθρωπολογικής, κοινωνικής, οικονομικής, διαπολιτιστικής, θρησκευτικής, εκκλησιαστικής, αγροτικής, εμπορικής και ιδιαίτερα εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Ολα αυτά τα αλληλοσυνδέει ο σημαντικός αντιγραφειοκρατικός συνταξιούχος πρ. καθηγητής Δημ. Γεωργακάκης.
Ενας ξεχωριστός ελευθεροφροσύνης καθηγητής και πολίτης με υψηλό βαθμό συναίσθησης της ευρείας κοινωνικής και ανθρωπιστικής του ευθύνης, την οποία κατέθεσε σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του λειτουργίας όσο και μετά την αφυπηρέτησή του, ως συνταξιούχος, ο οποίος με περισσότερη άνεση χρόνου μπορεί πιο ελεύθερα να τον αξιοποιήσει για ολοκλήρωση δικών του έργων, αλλά και για άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, με γόνιμες ιδέες για το Σφηνάρι, αλλά και για όλη την Κίσαμο.
Βασικά παρακολουθεί όλα τα δρώμενα της περιοχής, συμμετέχει με ενδιαφέρον στα κρίσιμα θέματα της παιδείας και αρθρογραφεί γι’ αυτά ως ειδήμων στον αθηναϊκό και μακεδονικό Τύπο ως συνακόλουθος της βιωματικής ζωής του βόρειου μακεδονικού πνεύματος, το οποίο έχει τη δική του πνευματική επιστημονικότητα και εθνική αξία, αλλά και λόγω των κινδύνων των εθνικών θεμάτων πέρα από στενά κομματικά πλαίσια.
Ο τίτλος του βιβλίου του “Αφροδίτη” αποτελεί μία βαθιά συναισθηματική ευαισθησία απέναντι στη Μάνα του Αφροδίτη Κωνσταντίνου Γεωργακάκη (το γένος Χοχλακάκη, καπετάνιου κόρη). Οπως γράφει στην έκτη (VI) από τις προεισαγωγικές σελίδες «το τιμημένο όνομα Αφροδίτη της μάνας μου επέλεξα ως τίτλο του βιβλίου για δύο λόγους: πρώτα – πρώτα σαν ελάχιστη απόδειξη μεγίστου σεβασμού, αγάπης και τιμής για όσα και οι δύο γονείς μου, μου πρόσφεραν, αλλά κυρίως η μάνα μου, στα πέτρινα χρόνια της φτώχειας και της ορφάνιας μας τότε που σε ηλικία εννέα (9) ετών έχασα τον από γερμανικές νάρκες αδικοσκοτωμένο πατέρα μου. Και δεύτερο διότι, όπως η αρχαία θεά Αφροδίτη ήταν ομορφότερη και θεά της ομορφιάς, έτσι και η Κρήτη, κατά τη γνώμη μου, είναι το ομορφότερο και το πιο χιλιοτραγουδισμένο νησί».
Για να συνεχίσει στις σελίδες 28 – 33 μ’ έναν βαθιά συγκινησιακό ύμνο για τη μάνα κάθε ανθρώπου, κάθε Ελληνα και ιδιαίτερα κάθε Κρητικού που για αιώνες – αιώνων λάτρεψε τη μεγάλη μάνα, τη θεά γη και τη μάνα του… για να τελειώσει με μια έξοχη ολοσέλιδη φωτογραφία αυτής της ωραίας μορφής της μάνας του Αφροδίτης με δύο έξοχες αράδες από τον μέγα λόγο της κρητικής μαντιναδολογίας που λένε: «αγάπες όσες θέλω γω εις τη ζωή μου κάνω, μα ΜΑΝΑ σαν τη ΜΑΝΑ μου, ΜΑΝΑ δεν ξανακάνω».
Γι’ αυτή την υπερούσια αξία τόσο της μάνας, αλλά και όλων των αρχαίων και νέων αξιών του διαχρονικού κρητικού – ελληνικού – βυζαντινού – χριστιανικού – ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, διεθνούς αναγνώρισης σημειολόγος του ευρύτερου φιλολογικού επιστημονικού πνεύματος Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος με τίτλο: “Αντί προλόγου” καταθέτει τη μαρτυρία του για την αξία και σημασία της έκδοσης του πολυσέλιδου βιβλίου του φιλολόγου καθηγητή και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντίνου Γεωργακάκη.
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η έκδοση ενός βιβλίου αποτελεί πάντα ένα σημαντικό γεγονός. Είναι μία σειρά πράγματα που το κάνουν μοναδικό και γεγονός καθ’ εαυτό. Είναι πρώτα απ’ όλα καρπός μακράς περισυλλογής και πνευματικού μόχθου. Είναι η μαρτυρία μιας ενεργούς πνευματικής ζωής, η γνησιότερη έκφραση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.
Είναι αφετέρου, μία πράξη εξομολόγησης, μία προσπάθεια ουσιαστικής επικοινωνίας που εκφράζει τη συνείδηση της συλλογικότητας, το αίσθημα της κοινωνικής συνοχής…
Στο βιβλίο του Δημήτρη Γεωργακάκη συντίθενται δύο πολύτιμα στοιχεία αφενός η μοναδικότητα του προσώπου του συγγραφέα, όπως αποτυπώνεται στη γραφίδα του και στο ιδιαίτερο συγγραφικό του ύφος και ήθος αφετέρου, οι κοινοί κώδικες αξιών που συνιστούν τον άυλο συνεκτικό  ιστό που συνέχει την ελληνική κοινωνία της περιφέρειας, μια κοινωνία που ξέρει τι θέλει και ξέρει τι λέει…».
Το βιβλίο αυτό επιβεβαιώνει ότι η ελληνική εποχή στο πείσμα των καιρών, εξακολουθεί να παραμένει μια ζώσα κοινωνία με πνευματική ζωή και να μη θυμίζει ότι είμαστε ένας πολιτισμός καλλιέργειας του λαού.
Ο καθηγητής στοχαστής αναζητητής των πνευματικών θεωρήσεων και εφαρμογών πνευματικών και ηθικών αξιών Δημήτρης Γεωργακάκης μας τις καταθέτει ως ενεργό κληρονομιά σ’ έναν καιρό που αυτές έχουν πολύ περιφρονηθεί στους νέους τρόπους και μορφές πολιτισμού που μας επιβάλλονται και που κάθε τόσο απεργάζονται με ψευδεπίγραφους προοδευτισμούς να την απομακρύνει και την άρνηση όλων των μεγάλων αξιών των μεγάλων, συνολικά αρχαιοελλήνων βυζαντινού και νεοελληνικού λαϊκού και λόγιου πολιτισμού μας, ο οποίος σε όλα τα επίπεδα του μύθου και του λόγου αποτελεί ένα συνενούμενο πολιτισμικά πρότυπο για όλη τη δύση καθώς και πολιτιστικά και πολιτισμικά, επιστημονικά, πολιτικά, αισθητικά και κοινωνικά δεδομένα πολλά από τα οποία έχουν βαθιές ρίζες στη Μινωική Κρήτη και στον μεγάλο πολιτισμό της.
Ολα αυτά τα πολύτιμα και πολύχρονα μας τα παρουσιάζει σε εννιά μεγάλες ενότητες με προεισαγωγικά τα εξής:
– Διονυσίου Σολωμού προτροπή – Ο Αμερικάνος δημοσιολόγος και ιστορικός Will Durant για τους Ελληνες και – ο Αγγλος πρωθυπουργός σε Ουίνστον Τσώρτσιλ για τους Ελληνες, ακολουθούν: αφιερώσεις ευχαριστίες. – Ο Ομηρος για την Κρήτη – Τα ομηρικά έπη – Το γενναίο Ελληνόπουλο – Ο Πλάτων για τον Μίνωα και την Κρήτη – Θουκυδίδης Ολόρου ο Αλιμούσιος για τον Μίνωα, ο Δάντης για την Κρήτη – Βιογραφικό σημείωμα.
Τα εννέα μέρη του βιβλίου των 500 σελίδων έχουν τους κάτωθι τίτλους με διάφορα ενδιαφέροντα υποκεφάλαια θέματα σε κάθε γενικό μέρος οι τίτλοι των Θ’ ενοτήτων είναι:
Α’ μέρος: αντί προλόγου εισαγωγή στης ζωής το πανηγύρι
Β’ μέρος: Παλμοί τση Κρήτης με βάση την “Αφροδίτη”
Γ’ μέρος: Ανδρών επιφανών μνήμη ίδιος με βάση τον αρχιερέα Ειρηναίο Γαλανάκη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον El Greco, τον Νίκο Καζαντζάκη και το Νόμπελ του Παντελή Πρεβελάκη, Αναγνώστη Σκαλίδη, Οδυσσέα Ελύτη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Κωνσταντίνο  Κριάρη, Καπετάν Γιώργος Γεώργιος Ν. Γεωργιακάκης, Σπύρος Καγιαλεδάκης κ.λπ.
Το Δ’ μέρος είναι “Οι εθνομεγαλομάρτυρες”. Ενα σπουδαίο μέρος με όλα τα ονόματα των μεγάλων αγωνιστών και προμάχων της ελευθερίας Κρήτης – Ελλάδας ως την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους και τους αγωνιστές, όπως ο εθνομεγαλομάρτυς Γιάννης Δασκαλογιάννης, ο  Κύριλλος Λούκαρις και άλλοι.
Το Ε’ μέρος πραγματεύεται το μείζονος σημασίας θέμα με τίτλο “Ο πόλεμος και ειρήνη” μέσα από τον πόλεμο και τις μεγάλες ώρες της ιστορίας μας με ενδιαφέροντα συμπεράσματα, αλλά και με σκέψεις για την ειρήνη και τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο της Ειρήνης.
Το Ζ’ μέρος έχει τίτλο: Γερμανοί και γερμανική κατοχή, η Μάχη της Κρήτης…
Ενα μέγα θέμα με 15 κεφάλαια με επιλεγόμενα, του οποίου τα σημαντικά θέματα μας επαναφέρουν, μέσα στη σύγχρονη επικυριαρχία που έχει επιβάλει στην Ε.Ε. ο νέος γερμανικός υπερκυρίαρχος.
Το Η’ μέρος είναι αφιερωμένο σε επικήδειους και επιμνημόσυνους λόγους με επίτιτλο: “Στη γειτονιά των αγγέλων”. Με 17 επικήδειους λόγους του συμπάσχοντος καθηγητή για την απώλεια συγγενικών και άλλων αξιόλογων ταξιδευτών στη “γειτονιά των αγγέλων”.
Το Θ’ μέρος έχει τίτλο διηγήματα –  αληθινές φαντασίες με 15 φανταστικές αληθινές διηγήσεις.
Τέλος, ακολουθεί “Της ζωής μου το πανηγύρι” με 5 ενδιαφέροντα κεφάλαια σε διάφορες φάσεις της πορείας του, με αντιξοότητες και δυσκολίες της επαγγελματικής, εκπαιδευτικής προσπάθειας με διώξεις και επιτυχίες.
Ο πολύπλευρης δραστηριότητας, γνώσης κοινωνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας συνταξιούχος σήμερα φιλόλογος Δημήτρης Κ. Γεωργακάκης στο τελευταίο μέρος της πολύτιμης κρητικής, αρχαιοελληνικής, αλεξανδρινής, βυζαντινής καθαρεύουσας και δημοτικής γραφής του καταφεύγει στον μεγάλο Αγγλο ποιητή Σαίξπηρ που έγραψε το τραγικό έργο με τον τίτλο “Αμλετ” «να ζει κανείς ή να μην ζει» ο ίδιος αυτοερωτάται, αγγλικά «to be or not to be» και κατά τη μετάφραση της Θάλειας Δραγώνα: «Να είναι κανείς ή να μην είναι;» λόγω βίου αβίωτου,  λόγω ερωτικών απογοητεύσεων.
Για να αναλύσει ο καθηγητής Γεωργακάκης περισσότερο την αξία της ζωής έναντι του θανάτου. Αξία την οποία ανέδειξε «ο κοσμοκαλόγερος» τώρα στο χωριό του το Σφηνάρι το τόσο θαυμάσιο… για να συνομιλεί και να σπουδάσει συστηματική φιλοσοφία ακόμα και με τα κύματα…
Με αυτή σου την ετυμηγορία φίλτατε καθηγητά εύχομαι πολλά τα έτη σου να μας δώσεις και άλλες συγγραφές… Με ευαίσθητη θύμηση πάντα της Αφροδίτης σου!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα