Μουσείο Τυπογραφείας

Αδιαφορία για το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου

Η αδιαφορία και η απουσία στήριξης από δημόσιους φορείς για το πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά, το οποίο βάζει λουκέτο μετά από 12 χρόνια προσφοράς
στην τοπική κοινωνία, αναδείχθηκε από τη συνάντηση που είχαν χθες η Διοίκηση των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας με τοπικούς εθελοντές της δομής.

2Το ιατρείο του Γιατρών του Κόσμου που λειτουργούσε στην πόλη μας χρηματοδοτούνταν από ιδίους πόρους της εθελοντικής οργάνωσης, προσφέροντας ιατρική βοήθεια σε 6.000 Έλληνες και ξένους ασθενείς που δεν είχαν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Χθες το μεσημέρι, το ιδρυτικό στέλεχος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης και η πρόεδρος της εθελοντικής Οργάνωσης Χαρά Τζιουβάρα βρέθηκαν στα Χανιά όπου συναντήθηκαν με την πρόεδρο του παραρτήματος Χανίων Ελευθερία Μουλουδάκη καθώς και με τους εθελοντές για να τους ενημερώσουν επίσημα για το κλείσιμο του πολυϊατρείου και να τους ευχαριστήσουν για την προσφορά τους. Παράλληλα σε δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποίησαν την πρόθεση να συνεργαστούν με την δομή του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου προκειμένου να εξυπηρετούνται ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη.
Πάντως τόσο ο κ. Κανάκης όσο και η κα Τζιουβάρα τόνισαν ότι οι Γιατροί του Κόσμου θα έχουν παρουσία στα Χανιά μέσω εθελοντών τους που θα πραγματοποιούν επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού και δήλωσαν ανοικτοί σε συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να υποστηριχθεί η δομή.
«Το νέο πλάνο είναι να κάνουμε αρκετές επισκέψεις σε περιοχές που βρίσκονται εκτός Χανίων που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» επεσήμανε ο κ. Κανάκης ο οποίος τόνισε πως η λειτουργία του ιατρείου αναστέλλεται για οικονομικούς λόγους καθώς υπήρχε αδυναμία για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του (ενοίκιο, λογαριασμούς, μισθούς). Το ίδιο πρόβλημα οδήγησε τους Γιατρούς του Κόσμου σε αναστολή της λειτουργίας και του ιατρείου στο Πέραμα και πιθανόν στην Πάτρα. Παραμένουν τα ιατρεία της οργάνωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και στην Καβάλα όπου εκεί λειτουργεί σε συνεργασία με το Κοινωνικό ιατρείο.
Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη τα τελευταία χρόνια «έχει αλλάξει το προφίλ των ασθενών τους οποίους βλέπουμε. Δεν είναι ο ίδιος αριθμός και οι ίδιοι ασθενείς με αυτούς που βλέπαμε στην αρχή της κρίσης. Σήμερα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο Νοσοκομείο και υπάρχουν άλλες δομές που σκοπεύουμε να συνεργαστούμε όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, ώστε να έχουμε κοινές δράσεις. Προσπαθούμε αντί να έχουμε έναν καταμερισμό ο οποίος κοστίζει πολλά και που δεν μπορούμε να βρούμε τους πόρους, να το συγκεντρώσουμε».
Συγχρόνως το ιδρυτικό στέλεχος των Γιατρών του Κόσμου απηύθυνε κάλεσμα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για συνεργασία και υποστήριξη της δομής τοπικά. «Εάν πραγματικά η τοπική κοινωνία πιστεύει ότι η λειτουργία του Ιατρείου είναι πολύ σημαντική, οφείλει να την στηρίξει στην πράξη. Αλλά αυτό δεν το είδαμε αυτή την στιγμή…» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξης των ιατρείων της οργάνωσης σε ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Στο ίδια κατεύθυνση και η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας Χαρά Τζιουβάρα, επανέλαβε πως η οργάνωση είναι αυτόνομη αλλά όταν υπάρχει ανάγκη προχωρά σε συνεργασίες όπως έγινε στην Καβάλα όπου υπάρχει συνεργασία των εθελοντών γιατρών με το Κοινωνικό ιατρείο. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στήριξης της δομής από την τοπική κοινωνία. « Όλο αυτό τον καιρό επιδιώκαμε μια προβολή από τα μέσα ενημέρωσης για να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτό το ιατρείο. Το τελευταίο διάστημα μας προβλημάτισε πάρα πολύ η κατάσταση του πολυϊατρείου των Χανίων, γιατί βλέπαμε πως για τα οικονομικά δεδομένα μας δεν μπορούσαμε να το στηρίξουμε. Και δεν υπήρχε και στήριξη από ντόπιους φορείς. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό» επεσήμανε η κα Τζιουβάρα.
« Δεν συγκινήθηκε κανείς πέραν του απλού κόσμου».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά Ελευθερία Μουλουδάκη, τόνισε ότι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ιατρείου οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μετανάστες όμως με την κρίση της ελληνικής οικονομίας, τα στατιστικά άλλαξαν και οι περισσότεροι ασθενείς που προσέτρεχαν για βοήθεια στην δομή ήταν Έλληνες. «Τα 2/3 των ασθενών μας ήταν Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για το εάν οι Γιατροί του Κόσμου είχαν απευθυνθεί για στήριξη σε δημόσιους φορείς όπως ο δήμος Χανίων ή Περιφέρεια, η κα Μουλουδάκη απάντησε πως «είχαμε απευθυνθεί στο δήμο για να βρεθεί χώρος που θα μας στεγάσει αλλά η απάντηση του ήταν τότε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη η καταγραφή των χώρων που ανήκαν στην δικαιοδοσία του. Δυστυχώς ούτε οι δομές που θα μπορούσαν να μας στηρίξουν δεν το έκαναν π.χ επιχειρήσεις, εταιρίες κτλ στις οποίες είχαμε απευθυνθεί αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Η μόνη στήριξη που είχαμε ήταν από τον απλό κόσμο που μας έφερνε φάρμακα, τρόφιμα κτλ. Πέρασαν 20 μέρες που έγινε γνωστή η είδηση για το κλείσιμο μιας δομής που επί 12 χρόνια εξυπηρετούσε Έλληνες και ξένους ασθενείς στα Χανιά αλλά δε νομίζω να συγκινήθηκε κάποιος άλλος πέραν του απλού κόσμου και των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.