Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Α’ κατοικία: Περιθώριο 78 ημερών για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας

To θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και κυρίως η διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες απασχολεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τους θεσμούς.

Όπως μεταδίδει στο σχετικό ρεπορτάζ η Ναυτεμπορική, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση στην αύξηση του αριθμού των οφειλετών που θα υπαχθούν στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄ κατοικίας έως τις 30 Απριλίου, αλλά και οι τράπεζες από την πλευρά τους να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από όσους έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν προχωρήσει τη διαδικασία. Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τους 65.393 πολίτες που μπήκαν στην πλατφόρμα, έχουν κάνει αίτηση μόλις 3.000, καθώς το 1/3 από τους 65.393 δήλωναν διαφορετική α΄ κατοικία στην εφορία και διαφορετική στην τράπεζα, αλλά και ακόμα ένα 1/3 δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι άξονες του νέου πλαισίου το οποίο θα ισχύσει από τον Μάιο. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης την Άνοιξη. Όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, η Κομισιόν αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει άλλη παράταση στην προστασία της α΄ κατοικίας με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς το νέο πτωχευτικό πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση, είναι μετά το τέλος Απριλίου να δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε υπερχρεωμένους πολίτες, μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη. Αν μάλιστα δεν καλύπτεται το σύνολο του χρέους, στόχος είναι η οφειλή να μην επιβαρύνει τους κληρονόμους του.

Στο νέο πλαίσιο θα γίνεται μάλιστα αξιολόγηση για το ποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αλλά και στην περίπτωση που κάποιος χάσει το σπίτι του, θα ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε να αποφευχθεί η έξωση.

Όσον αφορά τους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού πλαισίου, αυτοί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, είναι η δημιουργία ενός και μόνο ενός σχήματος για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους από οκτώ που υπάρχουν σήμερα, η ύπαρξη δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και πρόβλεψη για τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Από επίσημα στοιχεία η Ελλάδα έβγαζε -και βγάζει-
    75.000.000 με 125.000.000 εκατομμύρια το χρόνο από το φόρο διαμονής των τουριστών !!!
    Και που στο καλό πάνε όλα αυτά τα λεφτά;
    Και μετά συζητάνε για αναγκαστικές κατασχέσεις;
    Αν πραγματικά αγαπάτε αυτόν τον τόπο κι αν είστε κοντά στον εργάτη και το φτωχό λαό πρέπει να κινηθείτε δυναμικά για να προστατευτεί η Ελληνική κοινωνία από το νόμο-έκτρωμα που θέλει να φέρει ο Κ. Μητσοτάκης από την 1η Μαΐου
    Και αναφέρομαι σε αυτούς που πήραν μικρά δάνεια γιατί δεν είχαν να φάνε, το διευκρινίζω για να μην παρεξηγηθώ
    Με τις αναγκαστικές κατασχέσεις που έρχονται στην Ελληνική κοινωνία θα μείνουν 2 λύσεις ή ν’ αρχίσει τις αυτοκτονίες ή ν’
    αρχίσουν βιοπραγίες αφού δεν θα έχουμε να χάσουμε τίποτα

    Επικίνδυνα παίζει η κυβέρνηση, γιατί αν δεν έχω τίποτα να χάσω δε θα με νοιάζει αν σκοτώσω ή κλέψω.Εκεί θέλουν να φτάσουν τον κόσμο;

    Κινηθείτε δυναμικά και άμμεσα να προστατέψετε τον κόσμο, γιατί μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα