Μουσείο Τυπογραφείας

Α μπε μπα μπλομ με το “όνομα” της Μακεδονίας

«Οι Αγγελοι του Τσάρλι είναι τρεις: η Κέλυ, η Σαμπρίνα και η Κρις!». Δεν ξέρω ποιοι μπορούν να θυμηθούν το εν λόγω τραγουδάκι που λεγόταν όταν τα… βγάζαμε· ένα είδος α μπε μπα μπλομ…
Τούτο το τραγουδάκι ήρθε στο μυαλό μου και το α μπε μπα μπλομ, μπλιμ μπλομ που θα μπορούσε να λένε κάποιοι από τους επισκέπτες της Μεγάλης Τουριστικής Εκθεσης που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, όταν θα καλούνταν να διαλέξουν -με τι κριτήρια άραγε;- ανάμεσα στα… τέσσερα(!!!) σταντ που βρίσκονταν εκεί με τον προορισμό… Μακεδονία.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: Μετά την “επιτυχία” μας στις Πρέσπες, οι Σκοπιανοί έπιασαν δουλειά και απάλειψαν (πώς τόλμησαν;) τον προσδιορισμό “Βόρεια” αφήνοντας ένα φαρδύ πλατύ “Μακεδονία” που πλέον χρησιμοποιούν κι επισήμως! Αυτό έκαναν εξάλλου και στην εν λόγω Εκθεση για να διαφημίσουν τη χώρα τους!
Εμείς από την άλλη εμφανίσαμε στο περίπτερό μας τρία διαφορετικά σταντ: Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία!
Ο… όποιος ξένος επισκέπτης θα μπορούσε να περιηγηθεί σε… όλες τις Μακεδονίες και να καταλήξει -ίσως- στην αυθεντική(;) Μακεδονία τη σκέτη, μιας κι απ’ εκεί προέρχεται ο “Αlexander the Great” (o Μέγας Αλέξανδρος ελληνιστί), ο οποίος τώρα πια απέκτησε και με τη δική μας… αρωγή πατρίδα!
Είναι αυτή η Μακεδονία η… αέναη (timeless) όπως τη διαφημίζουν οι Σκοπιανοί επισήμως τώρα πια στα τουριστικά τους έντυπα· έτσι ακριβώς την παρουσίαζαν στην Τουριστική Εκθεση του Βερολίνου…
Οσο για εμάς: μας έμεινε ο χαλβάς  (σ.σ. δίχως επιθετικό προσδιορισμό) που λόγω επικαιρότητας τον τρώμε και βαραίνουμε, αποξεχνώντας καημούς και βάσανα, και παλιές προαιώνιες ιστορικές αλήθειες, περασμένες εποχές των παππούδων και προπάππούδων μας!
Μια απορία μόνο: Αν έπρεπε να επιλέξουμε εμείς ένα από τα τέσσερα αυτά σταντ, ποιο θα ήταν αυτό;
Το “αυθεντικό” ή κάποιο από τα άλλα;
Και ποιο το “αυθεντικό”;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.