Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μνημεία… αντιαισθητικής

Εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης και σε κάθε είδους βανδαλισμούς, κυρίως όμως μνημεία… αντιαισθητικής παραμένουν οι υποσταθμοί της ΔΕΗ σε διάφορα σημεία της πόλης, ακόμα και δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους.
Πολλοί υποσταθμοί παραμένουν πάνω στο έδαφος ή σε στύλους καθώς η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν βρίσκουν τους κατάλληλους χώρους προκειμένου να τους υπογειοποιήσουν. Το θέμα έχει απασχολήσει δεκάδες φορές τους κατοίκους της παλιάς πόλης που το έχουν επισημάνει μιλώντας στα “Χ.ν.”
«Πέρα από τα άλλα θέματα υπάρχει και θέμα αισθητικής. Είναι δυνατόν να είναι νόμιμο να βρίσκεται μέσα στο μνημείο, αυτό το μεταλλικό κατασκεύασμα; Πρόκειται για απαράδεκτη κατασκευή προσβλητική. Θα μπορούσε να υπογειοποιηθεί, να τοποθετηθεί σε σημείο που να μην φαίνεται και να απέχει από τα σπίτια» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο επαγγελματίας της οδού Πόρτου κ. Σταμάτης Καζάκος, διαμαρτυρόμενος για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του υποσταθμού κάτω ακριβώς από τον προμαχώνα του Αγ. Δημητρίου.
Σήμερα μόνο η παλιά πόλη των Χανίων έχει 15 υποσταθμούς ισχύος 15.000 KW για να καλύψεις τις τεράστιες ανάγκες για ενέργεια, ενώ σε όλο το νομό λειτουργούν 2.500 υποσταθμοί. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι πάνω στο έδαφος και αυτό γιατί η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν βρίσκουν χώρους.
«Θυμηθείτε την πλατεία 1866. Όλοι λένε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο υποσταθμός που βρίσκεται δίπλα στην οδό Πειραιώς. Το θέμα συζητιέται 20 χρόνια τουλάχιστον. Στην αρχή είχαν πει να μπει στις δημόσιες τουαλέτες, μετά σε κάποιο άλλο ιδιωτικό χώρο και οι δύο προτάσεις δεν προχώρησαν. Τελευταία   προτάθηκε ένα σημείο κάτω από τα τείχη δίπλα στην Δημοτική Πινακοθήκη και εκεί όμως υπήρξαν αντιδράσεις από την αρχαιολογία που παρά τις έντονες πιέσεις και διαμαρτυρίες δεν κάμφθηκαν γιατί ο υποσταθμός δεν θα φαίνονταν, δεν θα αλλοίωνε την εικόνα του μνημείου» είπε στα “Χ.ν.” στέλεχος της ΔΕΗ, συμπληρώνοντας πως «όλοι θέλουν το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά κανείς δεν παραχωρεί χώρο. Ούτε οι ιδιώτες, αλλά ούτε και ο Δήμος, πως επομένως θα υπογειοποιηθούν οι υποσταθμοί;».
Ειδικά γύρω από την παλιά πόλη το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς οι ανάγκες για ρεύμα μεγαλώνουν, χώροι δεν υπάρχουν και τα αιτήματα για υποσταθμούς σε κάθε σημείο ειδικά από ξενοδοχειακές μονάδες είναι πολλά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Τι μανια εχετε με το μετασχημαστη.
    Ενω στο ιδιο πεζοδρομειο που το φωτογραφιζεται δεν χωρανε ουτε αμεα ουτε να περασει ενα μωρο με καροτσακι απο τα καρεκολοτραπεζα.
    Αραγε πιο ειναι πιο σημαντικο?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα