Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αξιοποίηση κτηρίων στην περιοχή της Αγ. Κυριακής

Το δρόμο της διάσωσης και της ανάδειξης τους μπορούν να πάρουν και τα 17 βιομηχανικά κτήρια (Ταμπακαριά) που βρίσκονται στην Αγία Κυριακή, μετά τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων με Υπουργική απόφαση.
Έτσι μετά τα πρώτα κτήρια της οδούς Βιβιλάκη που χαρακτηρίστηκαν πριν από μια διετία ως διατηρητέα πλέον και τα παλιά βυρσοδεψία στην Αγ. Κυριακή διασώζονται.
Η σχετική δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης έγινε με την αριθμ. 48080/2677 απόφαση στην οποία και καθορίζονται οι χρήσεις για τα κτήρια αυτά.
Με βάση την απόφαση οι ιδιοκτήτες των κτηρίων αυτών θα μπορούν να ανακατασκευάσουν με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Ειδικότερα η απόφαση σημειώνει μεταξύ άλλων:
•  Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα κελύφη των αρχικών κτηρίων καθώς και εναρμονισμένες με αυτά μεταγενέστερες προσθήκες όχι όμως και τα πάσης φύσεως καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση υπάρχοντα προσκτίσματα που αλλοιώνουν τα αρχικά κελύφη.
•  Στα χαρακτηριζόμενα ως διατητέα και στα παραρτήματα αυτών απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή τόσο των επιμέρους αρχιτεκτονικών ή καλλιτεχνικών και διακοσμητικών στοιχείων τους όσο και των κτηρίων συνολικά. Μη εναρμονιζόμενες προσθήκες, προσκτίσματα ή στοιχεία των κτηρίων που αλλοιώνουν τα αρχικά κέλυφη αφαιρούνται μετά από γνωμοδότηση του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
•  Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού στο εσωτερικό των κτηρίων, επεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των κτηρίων και δεν θίγονται τα διατηρητέα στοιχεία τους καθώς και η επισκευή-αποκατάσταση των όψεων με γνώμονα τη διατήρηση της σημερινής εικόνα έκαστου.
• Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων στα διατηρητέα κτήρια και τα παραρτήματα τους. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση επιγραφών μικρών διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κάθε κτηρίου καθώς και των παραρτημάτων τους.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Στην υπουργική απόφαση ορίζονται και οι χρήσεις των κτηρίων:
•  Στα χαρακτηριζόμενα ως διατητέα κτήρια επιτρέπεται η εγκατάσταση χρήσεων κατοικίας, γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, πολιτιστικών χώρων και εν γένει πολιτιστικών εγκαταστάσεων -χώρων εκδηλώσεων, εστιατορίων και χώρων αναψυχής χαμηλής όχλησης καθώς και μουσειακής χρήσης με τη δυνατότητα δημιουργίας εντευκτηρίου, εκθετηρίου- πωλητηρίου ειδών τέχνης/χειροτεχνίας που συνάδουν με την παραδοσιακή χρήση των Ταμπακαριών. Οι ανωτέρω χρήσεις πρέπει να είναι χαμηλής όχλησης.
•  Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση σταθερών σκιάστρων (τέντες, πέργκολες) στα κτήρια του παραλιακού μετώπου προς την πλευρά της θάλασσας.
Την απόφαση υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Σημειώνεται πως και στα κτήρια αυτά ελάχιστα λειτουργούν ή αξιοποιούνται. Λιγοστά από αυτά χρησιμοποιούνται ως βυρσοδεψεία και ένα από αυτά ως χώρος εκδηλώσεων. Τα περισσότερα από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα και σε κακή κτηριακή κατάσταση.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σωστη η κινηση να χαρακτηριστουν διατηρητεα τα κτιρια βιομηχανικής ιστοριας της περιοχης της Χαλεπας….όπως και γενικοτερα θα πρεπει να υπαρξει αναδειξη των μνημειων-κτιριων της ευρυτερης περιοχης της Χαλεπας καθως διαθετει αρκετα…..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα