Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαμαρτυρίες για τη φοιτητική στέγη σε Χανιά και Ρέθυμνο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Ρεθύμνου και ειδικότερα την υποχρέωση να αποχωρήσουν στο τέλος του Ιούνη από τα δωμάτιά τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου, που ζητά κανείς φοιτητής να μην φύγει από τις εστίες.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Όλοι εμείς οι εστιακοί, που σπουδάζουμε με μεγάλη προσπάθεια και δυσκολίες μακριά από τον τόπο κατοικίας μας, που μοιραζόμαστε την ίδια στέγη και τα ίδια προβλήματα, βιώνουμε καθημερινά στις πλάτες μας τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στις σπουδές, το μέλλον και τις ζωές μας! Σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε στις εστίες και έχουμε επανειλημμένα κινητοποιηθεί (προβλήματα με τα πλυντήρια, κάθε τρεις και λίγο να μας κόβεται το νερό, το ζεστό νερό να είναι για συγκεκριμένες ώρες μέσα στην μέρα κλπ, κλπ), κάθε Ιούνη ζούμε με το άγχος πότε θα μας πετάξουν έξω σαν αδέσποτα από τις εστίες!

– Μας καλούνε μέσα στον Ιούνη να πάρουμε τα πράγματά μας, να αδειάσουμε το δωμάτιο εξ ολοκλήρου και να παραδώσουμε τα κλειδιά των δωματίων μας
Για ποιο λόγο… για να τα χρησιμοποιήσουν, νοικιάζοντάς τα στα Summer Schools και για άλλες επιχειρηματικές στην ουσία και τους σκοπούς τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Μας συμπεριφέρονται λες και η ιδιότητα του φοιτητή τελειώνει τον Ιούνη και ξαναρχίζει τον Σεπτέμβρη .

Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές παλεύουν να οργανώσουν το διάβασμά τους για την εξεταστική, με την πλειοψηφία των εστιακών να δουλεύουμε στο Ρέθυμνο το καλοκαίρι και να μην μπορούμε να φύγουμε από την πόλη, μας αναγκάζουν να νοικιάζουμε σπίτια, με λεφτά που δεν έχουμε!!! Πέρα όμως και από αυτό φαίνεται πιο πιθανό από ποτέ να έχουμε τα ίδια προβλήματα με πέρυσι που είχε αρχίσει η εξεταστική και οι εστίες ήταν ακόμα κλειστές! Η στέγαση στην πόλη που σπουδάζουμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας είναι δικαιωμά μας!

– Δεν έχουμε εξασφαλισμένο το ότι θα συνεχίσουμε να διαμένουμε στις εστίες και για το νέο εξάμηνο!
Στο Ρέθυμνο σπουδάζουν 7000 φοιτητές, την ίδια στιγμή που οι εστίες δεν καλύπτουν ούτε το 5% των φοιτητών! Το πανεπιστήμιο θα πρέπει προφανώς να φροντίσει να παρέχει εστία στους πρωτοετής που έρχονται, αλλά απ’ την άλλη να καλύπτει και τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες. Φοιτητές οι οποίοι πληρούν τα ήδη αυστηρά κριτήρια, (που πλέον για να μένεις στις εστίες θα πρέπει να έχεις τις “7 πληγές του Φαραώ”) μένουν εκτός. Άρα κάθε Σεπτέμβρη, ζούμε με το άγχος αν θα δικαιούμαστε δωμάτιο ή θα μας διώξουν, αφήνοντας μετέωρη την συμμετοχή μας στο Ρέθυμνο και τις σπουδές μας. Η ανάγκη για άμεσα μέτρα με ανέγερση νέων εστιών και μέχρι τότε την εξασφάλιση δωματίων και επιδόματος ενοικίου είναι πιο φανερή από ποτέ!”.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Διαμαρτυρίες και στα Χανιά από τον σύλλογο Εστίας και οι δικαιούχους στέγασης που δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα ενοικίου οι οποίοι πρόκειται να παραχωρήσουν για το συγκεκριμένο θέμα συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: ” κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, η αντιμετώπιση της μέριμνας σαν εμπόρευμα από το κράτος και την διοίκηση και τα επιχειρηματικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης που βάζουν εμπόδια στις σπουδές μας, θέλουμε να δημοσιοποιηθούν στην Χανιώτικη κοινωνία και στους εργαζόμενους γονείς μας”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα