Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ψυχογενείς οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία

Νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία και αδηφαγία είναι οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία που σχετίζονται με την ψυχολογία των εφήβων όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο διάλεξης που διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Γυμνασίου Χανίων στο χώρο του σχολείου.

Για τις διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία, την κατανόηση της ψυχολογίας των εφήβων, τους πιθανούς κινδύνους και τρόπους διαχείρισης μίλησε η Ψυχολόγος (MSc Σχολική Ψυχολογία), Φιλόλογος ειδικής αγωγής και μέλος της Ε.Δ.Ε.Α.Υ, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές Σοφία Εμμ. Καλλιοντζή. Όπως επεσήμανε η κα Καλλιοντζή η διατροφή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα μας. Σύμφωνα με την ίδια, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί έφηβοι διαγιγνώσκονται με κάποια διατροφική διαταραχή και αυτό συσχετίζεται με το άγχος, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα σύγχρονα πρότυπα αλλά και τα πρότυπα του οικογενειακού ή ευρύτερου συγγενικού ή φιλικού κύκλου, τις δυσλειτουργικές σχέσεις, τα προβλήματα στην οικογένεια κ.α

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Στην νευρική ανορεξία το άτομο προσπαθεί να επιτύχει χαμηλό σωματικό βάρος και υπάρχει έντονη φοβία για να μην παχύνει. Τα σημάδια που θα δει ο γονιός είναι ότι ενώ το παιδί θα ξεκινήσει δίαιτα για να φτάσει στα φυσιολογικά κιλά όταν τελικώς θα το επιτύχει, θα συνεχίσει να κάνει δίαιτα. Οπότε υπάρχει σημαντική απώλεια βάρος, διακοπή έμμηνου ρήσης στα κορίτσια, άρνηση του εφήβου να καταναλώσει τροφή και όταν τελικά προσπαθήσει να καταναλώσει τροφή υπάρχει μια “ιεροτελεστία” κατά τη λήψη φαγητού καθώς το κόβει σε μικρά μικρά κομμάτια για να φάει όσο γίνεται λιγότερο. Επίσης όσον αφορά την συμπεριφορά οι έφηβοι είναι περισσότεροι ευερέθιστοι ή και επιθετικοί. Ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι αρχίζουν να φοράνε φαρδιά ρούχα.

ΝΕΥΡΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Η νευρική βουλιμία έχει να κάνει με υπερφαγικά επεισόδια, δηλαδή το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, συνήθως λιπαρές, και έπειτα τα αποβάλλει μέσω εμετού. Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν βλέπουν το παιδί να τρώει και αμέσως μετά το γεύμα να πηγαίνει στην τουαλέτα και να μένει για αρκετή ώρα κλεισμένο εκεί. Τα υπερφαγικά επεισόδια συνήθως γίνονται κρυφά από την οικογένεια. Επίσης υπάρχει και η νευρική ανορεξία βουλιμικού τύπου όπου το ανορεκτικό παιδί χρησιμοποιεί εκκαθαριστικές μεθόδους ( εμετό) για να μην παχύνει.

ΑΔΗΦΑΓΙΑ

Κατά την αδηφαγία το άτομο έχει υπερφαγικά επεισόδια, δηλαδή κρυφά τρώει πάρα πολύ χωρίς να πεινάει. Έτσι οι γονείς βλέπουν το παιδί να παίρνει πολύ βάρος ενώ μπροστά τους φαίνεται να τρώει φυσιολογικά και όχι υπερβολικά. Οι γονείς είναι σημαντικό να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια για να μπορούν να προλάβουν καταστάσεις. Σε αυτό βοηθάει το να τρώνε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στο οικογενειακό τραπέζι μαζί με τα παιδιά τους. Όταν πλέον έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει διατροφική διαταραχή, οι γονείς για να υποστηρίξουν το παιδί τους, πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχολόγους, γιατρούς και διατροφολόγους καθώς η αντιμετώπιση της διαταραχής χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα