Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Ανάσα” για τους Δήμους

Βαθιά οικονομική ανάσα για τους Δήμους του Νομού Χανίων που τους επιτρέπει να κάνουν επενδυτικά όνειρα σε δύσκολους καιρούς αποτελεί η απαλλαγή από το Φ.Π.Α. των νέων προγραμματικών συμβάσεων που υπογράφουν με τη ΔΕΔΙΣΑ για την αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον Δήμο Χανίων η συγκεκριμένη απαλλαγή ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως, με το συνολικό ποσό όλων των Δήμων του Νομού να ανέρχεται αντίστοιχα σε 1,6 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω εξέλιξη προέκυψε έπειτα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ορίζει ότι συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ φορέων του Δημοσίου απαλλάσσονται του Φ.Π.Α (24%). Μια απόφαση που λήφθηκε έπειτα από αρκετές πιέσεις από μέρους τόσο της Διοίκησης της ΔΕΔΙΣΑ όσο και δημάρχων και η οποία γλιτώνει για τους Δήμους σημαντικά χρηματικά ποσά που μπορούν να αξιοποιηθούν για έργα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά, που υπογράφουν με τη ΔΕΔΙΣΑ προγραμματικές συμβάσεις τόσο για την αποκομιδή όσο και την εναπόθεση των απορριμάτων, πρόκειται να εξοικονομήσουν ετησίως από 1,1 εκατ. ευρώ και 250.000 ευρώ αντίστοιχα από τη μη καταβολή του Φ.Π.Α. «Η προσπάθεια για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια με τον αρμόδιο τότε αντιδήμαρχο Ν. Αλεξανδράκη και τον τότε οικονομικό διευθυντή και το παλέψαμε πολύ σκληρά διότι θεωρούσαμε ότι δεν είναι λογικό οι συμβάσεις Δήμου και ΔΕΔΙΣΑ να έχουν Φ.Π.Α. και να επιβαρύνονται οι δημότες με αυτά τα χρήματα», σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας, ενώ ως προς το πως θα αξιοποιηθεί το ποσό που εξοικονομείται τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις σε αγορά απορριμματοφόρων, κάδων κ.ά. που αφορούν την καθαριότητα.

Παρόμοια είναι και η στόχευση του Δήμου Πλατανιά με τον δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη να κάνει γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί η αγορά 4 απορριμματοφόρων.

Στον Δήμο Αποκορώνου η απαλλαγή του Φ.Π.Α. που υπογράφεται με τη ΔΕΔΙΣΑ για την παροχή υπηρεσιών εναπόθεσης ισοδυναμεί με πάνω από 100.000 ευρώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χαραλαμπος Κουκιανάκης. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει την αναδρομική απόδοση και των Φ.Π.Α. για τα έτη 2016 και 2017 προκειμένου ο Δήμος να καταφέρει να αγοράσει 2 απορριμματοφόρα.

Στον Δήμο Κισάμου το ποσό που θα εξοικονομηθεί το 2018 ανέρχεται σε 70.000 ευρώ και σύμφωνα με τον δήμαρχο Θοδωρή Σταθάκη θα αξιοποιηθεί για ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Αισθητά μικρότερο είναι το ποσό που θα εξοικονομηθεί για τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου αφού αυτό θα κυμανθεί σε μόλις 5.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Αντώνης Περράκης, ο Δήμος έχει προγραμματίσει ήδη από πέρυσι, με χρήματα που εξασφάλισε από το Υπουργείο Εσωτερικών, την αγορά ενός απορριμματοφόρου, ενώ ένα ακόμα απορριμματοφόρο έχει προγραμματίσει να αγοράσει η Μονομετοχική Εταιρεία του Δήμου που διαχειρίζεται το Ελαφονήσι.

Χαμηλό είναι το αντίστοιχο ποσό και για τον Δήμο Σφακίων (σχεδόν 14.000 ευρώ) καθώς όπως εξήγησε ο δήμαρχος Γιάννης Ζερβός ο Δήμος έχει περιορίσει το ποσό της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφει με τη ΔΕΔΙΣΑ μέσα από τη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αφού έτσι εξοικονομούνται δρομολόγια, προσωπικό κ.λπ. Ως προς τα χρήματα δε που θα εξοικονομηθούν από το Φ.Π.Α. θα διατεθούν κι αυτά για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα