Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αναζήτηση λύσης για τα προβλήματα του ΒΙΟ.ΠΑ.

 

Τη νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει να λυθούν χρόνια προβλήματα του ΒΙΟ.ΠΑ. Χανίων σε σχέση με την έλλειψη καθαριότητας και τον ηλεκτροφωτισμό θα αναζητήσουν ο εκκαθαριστής του Πάρκου και στελέχη του Δήμου Χανίων σε συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Nα υπενθυμίσουμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του ΒΙΟ.ΠΑ. είχαν αναδείξει τα “Χ.ν.” σε ρεπορτάζ στις 4 Ιανουαρίου. Τότε ο εκκαθαριστής της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. Ηλίας Λιβέρης είχε κάνει γνωστή την πρόθεση των επαγγελματιών να στραφούν νομικά ενάντια στον Δήμο καθώς, όπως είχε επισημάνει, ενώ εκείνοι καταβάλλουν κανονικά τα δημοτικά τέλη δεν λαμβάνουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που δικαιούνται.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι το Πάρκο να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με τα κυριότερα προβλήματα να αφορούν την έλλειψη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Προβλήματα που ζητούν επιτακτικά λύση καθώς λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης συντήρησης σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, σχάρες για όμβρια ύδατα κ.λπ. τίθενται πλέον θέματα ασφάλειας για τα άτομα που κινούνται μέσα στο Πάρκο και για την περιουσία όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

Από τη μεριά τους οι άνθρωποι του Δήμου Χανίων θέτουν ζητήματα νομιμότητας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει τα ΒΙΟ.ΠΑ. δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να παρεμβαίνει ο Δήμος με τα συνεργεία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μέσα στα όρια της περιοχής του Πάρκου, αφού όλη αυτή η έκταση θεωρείται ως ιδιωτική περιουσία.

«Και τους κάδους που αδειάζουμε κανονικά θα έπρεπε να μας τους έφερναν μπροστά στην είσοδο», μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του Δήμου υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες -λίγες- υπηρεσίες παρέχονται έως σήμερα, παρέχονται ουσιαστικά άτυπα. Από τη Δημοτική Αρχή επισημαίνουν ακόμα ότι το ζήτημα δεν είναι τοπικό αλλά πανελλαδικό και πως για τον λόγο αυτό η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει ζητήσει από το 2016 να εκχωρηθούν στους Ο.Τ.Α. οι κοινόχρηστοι χώροι των Πάρκων ώστε να προσφέρονται απρόσκοπτα οι δημοτικές ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Δεδομένου δε ότι στο ΒΙΟ.ΠΑ. Χανίων δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, ο Δήμος φέρεται να βλέπει θετικά την προοπτική να υπάρξει μια νομική φόρμουλα που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα (χωρίς πάντως να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία) αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα σύναψης μιας προγραμματικής σύμβασης που θα κατοχυρώνει νομικά και τις δύο πλευρές και το κυριότερο θα δίνει μια πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα διαχρονικό.

Να σημειώσουμε τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες στην επικείμενη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΒΙΟ.ΠΑ. αναμένεται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Υπηρεσία Καθαριότητας και το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Χανίων, ενώ είναι πιθανό να παραβρεθεί και ο δήμαρχος Τ. Βάμβουκας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα