Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας

Επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ σε υποδομές ενέργειας στον ηλεκτρισμό – μεταξύ των οποίων περολαμβάνεται και  η διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ – το φυσικό αέριο, την εξοικονόμηση, τις ανανεώσιμες πηγές και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προγραμματίζονται τα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2020, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.
Εισικότερα, στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται η ηλεκτρική διασύνδεση ενός μεγάλου μέρους των Κυκλάδων, η πρώτη φάση της οποίας που περιλαμβάνει τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της ‘Ανδρου, της Νάξου, της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου θα ολοκληρωθεί όπως είπε ο υπουργός το 2016, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Επίσης τόνισε ο κ. Μανιάτης, δρομολογείται η άμεση εισαγωγή των έξυπνων μετρητών στο ηλεκτρικό σύστημα, «έτσι ώστε ο πολίτης, ο καταναλωτής, το νοικοκυριό, να μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του και ταυτόχρονα να κάνει εξοικονομήσεις ενέργειας».
Η σύμβαση μεταξύ ΕΤΕπ και ΔΕΗ που υπεγράφη χθες προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ, ευρώ για επενδύσεις σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο 2014-2019 στα νησιά Ρόδο, Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κάρπαθο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Οθωνούς, Ερικούσες, Δονούσα, Μεγίστη και Ανάφη.
Η σύμβαση αποτελεί μέρος συνολικής χρηματοδότησης ύψους 190 εκατ. ευρώ και αφορά σε επενδύσεις όπως την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και επιτυγχάνοντας υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενου εξοπλισμού, κ.α.
Ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Wilhelm Molterer ανέφερε εξάλλου ότι : «Εκτός από τη χρηματοδοτική βοήθεια, τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ παρέχει στην Ελλάδα και υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας, σε διάφορους τομείς, μέσω εμπειρογνωμόνων της που είναι αποσπασμένοι στην ελληνική διοίκηση».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός υπογράμμισε ότι από το τέλος Νοεμβρίου 2014, το συνολικό ποσό των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,2 δις Ευρώ ενώ χαρακτήρισε τα έργα στα νησιά ως πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στους κατοίκους των περιοχών αυτών, για τη στήριξη του τουρισμού και για την οικονομική τους ανάπτυξη.
«Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ήταν και είναι πολύ σημαντική εφόσον αποτελεί κύρια πηγή άντλησης νέων μακροπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων για έργα υποδομών ζωτικής στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής, όσο και της περιβαλλοντικής απόδοσής του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα