Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο

Στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα (Ψηλορείτης, 1.750 μέτρα υψόμετρο) οι αστρονόμοι παρακολούθησαν το σπανιότατο φαινόμενο της διέλευσης της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου.
Την ώρα της διέλευσης Ελληνες και 8 ερασιτέχνες αστρονόμοι που είχαν έρθει όλοι από το εξωτερικό για να φωτογραφήσουν το φαινόμενο (με πανάκριβο εξοπλισμό!) πήραν εντυπωσιακές φωτογραφίες του φαινομένου, το οποίο θα επαναληφθεί μόλις το έτος 2117! Με ανακοίνωσή του το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, παραθέτει δύο από τις πολλές φωτογραφίες που ελήφθησαν με χρήση ειδικών φίλτρων, τα οποία επιτρέπουν μόνο συγκεκριμένα μήκη κύματος να περάσουν, κάνοντας έτσι ορατά, πέραν της Αφροδίτης και άλλα φαινόμενα πάνω στον Ηλιο.
Η αριστερή εικόνα πάρθηκε με το τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου 30 cm του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Μπροστά από το τηλεσκόπιο είχε τοποθετηθεί ηλιακό φίλτρο. Ετσι εκτός από τον δίσκο της Αφροδίτης, που διακρίνεται ως μεγαλύτερη μαύρη κηλίδα πάνω δεξιά, μας δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσουμε  και τις ηλιακές κηλίδες, που φαίνονται σαν πολλές μικρές ανομοιόμορφες μαύρες κηλιδίτσες και σχετίζονται με τα μαγνητικά πεδία του Ηλιου.
Η δεξιά εικόνα πάρθηκε από ξένο ερασιτέχνη αστρονόμο με φίλτρο της γραμμής Ηα του Υδρογόνου και μας επιτρέπει να δούμε, πέραν της Αφροδίτης (μαύρη στρογγυλή κηλίδα) και την ανομοιομορφία της ηλιακής Χρωμόσφαιρας (η Χρωμόσφαιρα βρίσκεται πάνω από τη Φωτόσφαιρα. Η Φωτόσφαιρα είναι η ανώτερη στιβάδα του Ηλιου από την οποία εκπέμπεται το ορατό ηλιακό φως).
Επικεφαλής της ομάδας φωτογράφισης του Αστεροσκοπείου Σκίνακα ήταν ο δρ Μάκης Παλαιολόγου του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα