Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αγιοι Απόστολοι: Τα σπήλαια και άλλα

Πολύ σωστά επισημάνθηκε στα ´Χ.Ν.´ προ ημερών η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της ταβέρνας που λειτούργησε στο δυτικό άκρο και τέρμα του αμαξιτού δρόμου, μέσα στην εκεί βραχοσκεπή. Σε αυτή την υπέροχη περιοχή τα σκουριασμένα σύρματα περίφραξης, οι σάπιες μεταλλικές κατασκευές στην ταράτσα, τα μπετά κ.λπ. αποτελούν παραφωνία. Ακόμη και αν λειτουργούσε με μια συμβατή με το περιβάλλον κατασκευή από ξύλο κ.λπ. ίσως να μην ήταν τόσο αποκρουστικό.
Οσο για τα σπήλαια, εκτός αυτή τη βραχοσκεπή, υπάρχει δυτικά της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε μικρή δολίνη (βούλισμα) σπήλαιο με χαμηλή οροφή που δημιουργήθηκε από καταπτώσεις, με έξοδο προς τα βράχια της ακτής και που γεμίζει σκουπίδια και υπολείμματα… παράνομων συναντήσεων, ίσως χρειάζεται να καθαριστεί. Στον ανατολικό κολπίσκο και στην επίσης ανατολική πλευρά του, ευρίσκεται όμοιο σπήλαιο με έξοδο ψηλά και με αμμουδιά μέσα που χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, όπως δεκάδες άλλα σε άλλες περιοχές και πιο πέρα μικρότερο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης όταν η Α’ Μοίρα Καταδρομών, στην αρχή της άφιξής της στα Χανιά, στεγαζόταν στο κτήριο των παλαιότερων παιδικών κατασκηνώσεων, σαν χώρος ασκήσεων και βολών. Είναι αδιανόητο γιατί αυτό το κτίσμα άρχισε να κατεδαφίζεται και λεηλατήθηκαν τα οικοδ. υλικά, αφού μπορούσε να χρησιμεύει ακόμη για κατασκηνώσεις ή άλλο τι, μέχρι να αποφασισθεί η τύχη του. Δεν προσφέρει ωραία εικόνα και θα πρέπει να γίνει ένα τέλος με αυτό. Χρειάζεται ακόμη άμεση απομάκρυνση των ξερών κλαδιών από τα αλμυρίκια που έχουν κοπεί και έχουν μείνει χάμω στην περιοχή της εκκλησίας για να αποφευχθεί κίνδυνος φωτιάς.
Για την ιστορία αναφέρω ότι το 1955, όταν εργάσθηκα για λίγο σαν ομαδάρχης στην τότε κατασκήνωση ΠΙΚΠΑ, με αρχηγό τον υπέροχο γυμναστή Μιχάλη Δρακωνάκη, ο φύλακας του χώρου και φαίνεται ιδιοκτήτης της περιοχής, κάποιος γέρων Τσισμενάκης, ήθελε να με πείσει να μου πουλήσει κάποια μικρή έκταση αμμουδιάς για 500 δραχμές που ήταν τότε ο μισθός μου. Εγώ φυσικά σαν νέος σκέφθηκα να μην δώσω έναν μισθό για μερική… αμμούτσα. Επίσης στον κολπίσκο ανατολικά – κάτω από τα κτήρια υπήρχε μικρό σπήλαιο με μεγάλη ποσότητα αντιαεροπορικών βλημάτων γερμανικών. Στο ίδιο σημείο υπέδειξα στην υπηρεσία του γερμανικού πολεμικού νεκροταφείου την ύπαρξη σκελετών που, όπως μου είχαν αναφέρει παλαιοί κάτοικοι, εκτελούνταν οι ηττοπαθείς Γερμανοί στρατιωτικοί κατά την κατοχή.
Αντώνης Πλυμάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα