Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Διαψεύσεις για τουρκικές επενδύσεις


Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν Αντιπεριφέρεια και Δήμος Ρεθύμνου δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον αναφορικά με την κατασκευή νέας μαρίνας και λιμανιού. Αντίθετα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης μελετών για τη βελτίωση του υφιστάμενου λιμανιού της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα, χθεσινό δημοσίευμα της ´Ναυτεμπορικής´ υποστήριζε ότι Τούρκοι επιχειρηματίες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της πόλης, με το όλο εγχείρημα να ξεκινά από την ίδια εταιρεία που μίσθωσε πρόσφατα για τα επόμενα 40 χρόνια το λιμάνι της Μυτιλήνης, έναντι ετήσιου αντιτίμου 250.000 ευρώ.
Πρόκειται για την κοινοπραξία των εταιρειών KAE με τη διακριτική επωνυμία Folli Follie Group & Setur Servis Turistik που εκπροσωπείται από τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και İbrahim Tamer Haşimoğlu.
Η κοινοπραξία φέρεται σύμφωνα με τη ´Ναυτεμπορική´ να έχει καταθέσει πρόταση κατασκευής νέου λιμανιού και μεγάλης μαρίνας στην πόλη του Ρεθύμνου, στη δυτική πλευρά της πόλης (περιοχή Κουμπέ), με στόχο να εξυπηρετήσει τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ
Τα ´Χ.Ν.´ επικοινώνησαν με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, η οποία ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά ούτε και οποιαδήποτε ενόχληση ή διερευνητική επαφή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, Μίνωος Αλεφαντινού, ο οποίος, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, διέψευσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ξεκαθαρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεκριμένο σχέδιο αναβάθμισης του υφιστάμενου λιμανιού της πόλης.
«Εχουμε εγκεκριμένο το μάστερ πλαν για το λιμάνι του Ρεθύμνου που αφορά έργα συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν εγκριθεί από την επιτροπή σχεδιασμού, ενώ υπάρχει και έγκριση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Αλεφαντινός, υποστηρίζοντας ότι εντός του επόμενου μηνός θα γίνει η δημοπράτηση των μελετών.

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΝΕΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Ο κ. Αλεφαντινός διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση νέου λιμανιού στην περιοχή του Κουμπέ υπήρχε παλαιότερα σαν ιδέα από τη μελέτη Ρογκάν, αλλά εγκαταλείφθηκε. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου «δεν μπορεί να γίνεται αναφορά σε χωροθέτηση νέου λιμανιού στη συγκεκριμένη περιοχή, την ώρα που εμείς ως Δήμος έχουμε παραλάβει μελέτη ανάπλασης για το δυτικό μέτωπο της πόλης (από τη Φορτέτζα μέχρι το στρατόπεδο) και ετοιμαζόμαστε να την καταθέσουμε προς ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α.».  

Με το βλέμμα στην κρουαζιέρα
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δυναμική είσοδος της Κρήτης στον τομέα της κρουαζιέρας έχει ανοίξει την… όρεξη σε τοπικούς φορείς, αλλά και ιδιώτες καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους, αρκεί το νησί να καταστεί ανταγωνιστικό, παρέχοντας όλες τις υποδομές που ζητούν τα κρουαζιερόπλοια.
Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη για τη λιμενολεκάνη Ρεθύμνου προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων, με τον κ. Αλεφαντινό να επισημαίνει πως 21 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Με βάση τη μελέτη και σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της ´Κρητικής Επιθεώρησης´, στο σημερινό εμπορικό – επιβατικό λιμάνι προβλέπεται η προσθήκη μεγάλης προβλήτας για την υποδοχή των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία του χώρου πρόσδεσης των οχηματαγωγών και των εμπορικών πλοίων καθώς και θέσεις υποδοχής περιορισμένης διάρκειας σκαφών ειδικών περιπτώσεων.
Από την πλευρά της σημερινής μαρίνας προβλέπεται η υποδομή για την υποδοχή σκαφών αναψυχής 10 μέτρων και μεγάλων γιότ, υποδομές για την υποδοχή επαγγελματικών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών καθώς και σκαφών αναψυχής και ερασιτεχνικών αλιευτικών ντόπιων ιδιοκτητών. Ακόμα, προβλέπεται η υποδοχή ημερόπλοιων.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποδομές, προβλέπεται η κατασκευή ενός κυκλικού πάρκινγκ στη θέση του σημερινού πάρκινγκ δίπλα στο λιμάνι και στη σημερινή μαρίνα.
Οι υποδομές ´εμπλουτίζονται´ με την αναβάθμιση της αμμώδους έκτασης (από το Λύκειο Ελληνίδων έως το Δελφίνι) ως παραλιακός περίπατος, ενώ η μελέτη προβλέπει δασύλλιο, χώρο αθλοπαιδιών και παιδότοπο.
Προβλέπονται ακόμα χώρος πρασίνου, πεζόδρομοι, γήπεδα εμπορικών χώρων και αναψυχής, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή κτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της υποδοχής των επισκεπτών, αλλά και για άλλου είδους χρήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.