Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

Εμφαση στην ανάπτυξη δίνουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς η προαλειφόμενη αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων στους άξονες ισχύος της Ευρωζώνης, έχει βάλει σε σκέψεις ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι αυξημένες πλέον πιθανότητες επικράτησης του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, που στους κόλπους της πληθαίνουν οι φωνές για ανάληψη δράσης και πρωτοβουλιών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγνώρισε ήδη την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης. «Έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο. Αυτή τη στιγμή αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η ανάγκη ενός συμφώνου ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ντράγκι.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Είναι προφανές πως πρέπει να συμπληρώσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική με μια στρατηγική ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως θέμα συνθήκης, αλλά ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Με μοναδικά αντικείμενα την ανάπτυξη και την απασχόληση, η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μία άτυπη Σύνοδο Κορυφής, εντός του Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστηρίζει πάντως  ότι «δεν υπάρχει μαγική συνταγή» για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δώσουν καρπούς τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα.
Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον Χ. Ρομπάι, δεν έχουν «σχεδόν κανένα περιθώριο για ελιγμούς για ένα νέο ξεκίνημα», ρίχνει δε το φταίξιμο στις «σχιζοφρενικές απαιτήσεις» των αγορών, οι οποίες θέλουν να υπάρχουν ταυτόχρονα λιτότητα και ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα τα τοποθετεί στο μακρινό μέλλον, τονίζοντας ότι «μακροπρόθεσμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν τη διαφορά, όμως, θα χρειαστεί χρόνος».
Απαραίτητη κρίνει και η Άνγκελα Μέρκελ μία συνεπή δημοσιονομική πολιτική εντός Ευρωζώνης προκειμένου να εξαλειφθεί η υπερχρέωση και να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σε παρέμβασή του και ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάκι, λέγοντας ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κάνουν ακόμα περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη κάνει για την ανάπτυξη.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει σημαντικές προόδους, το δε πρόσφατο συσταθέν ´τείχος προστασίας´ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η διάχυση σε περίπτωση που μια χώρα βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ομως, εάν κρίνω απ’ τις συνθήκες στις αγορές, υπάρχει πολλή ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει», τονίζει μεταξύ άλλων ο Μ. Μπερνάκι.
Αρχίσαμε λοιπόν, να ´πιπιλίζουμε´ τη νέα καραμέλα: Την ανάπτυξη… Την ευαγγελιζόμαστε όλοι. Άραγε θα την πετύχουμε;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα