Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

Εναρξη με ελλείψεις

Ξεκινά τη Δευτέρα 16 Απριλίου η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από τη νότια είσοδο (Αγιά Ρουμέλη) για τα δύο πρώτα χιλιόμετρα, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ωστόσο, στον ´αέρα´ βρίσκεται το θέμα της πρόσληψης εποχικού προσωπικού για τη φύλαξη του Δρυμού, όπως και της ιατρικής κάλυψης των επισκεπτών, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 16 ημέρες από το ´άνοιγμα´ ολόκληρου του Δρυμού.
Τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς είχαν αναδειχθεί σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μία εβδομάδα σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Προβλήματα που αφορούσαν κυρίως την έλλειψη εποχικού προσωπικού για τη φύλαξη του Εθνικού Δρυμού και την ιατρική κάλυψη των επισκεπτών, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μέριμνα για πρόσληψη γιατρών που θα βρίσκονται μέσα στη Σαμαριά και στην Αγιά Ρουμέλη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες τα ´Χ.Ν.´, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, τόνισε ότι τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού παραμένουν ανοιχτά, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια λύση από το Υπουργείο.
«Ολόκληρος ο Δρυμός ανοίγει κανονικά την 1η Μαΐου, όπως είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή ανοίγουμε τα δύο πρώτα χιλιόμετρα από την Αγιά Ρουμέλη με δεδομένα τα προβλήματα που είχαν αναφερθεί στην πρόσφατη σύσκεψη», σημείωσε η κα Σκλαβάκη και πρόσθεσε ότι το μείζον ζήτημα είναι η πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
«Το θέμα είναι ότι δεν έχει προσληφθεί κανένας ακόμα ούτε από εμάς ούτε από ό,τι ξέρω και από τον Φορέα Διαχείρισης. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι για 25 άτομα, αλλά ο σχεδιασμός αυτός τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν έχει τηρηθεί. Πέρυσι πήραμε ως Διεύθυνση Δασών 17 άτομα και 4 άτομα ο Φορέας. Το οριακό και εναλλακτικό σχέδιο θεωρούμε πως είναι τουλάχιστον τα 14 άτομα. Επιδιώκουμε το καλύτερο και βλέπουμε», τόνισε η κα Σκλαβάκη και συμπλήρωσε ότι η Διεύθυνση Δασών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμοδίους, αισιοδοξώντας ότι θα δοθεί η λύση που πρέπει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιατρικής κάλυψης, η κα Σκλαβάκη ανέφερε ότι έχει γίνει κάλεσμα προς οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ το αίτημα που θέτει η Διεύθυνση Δασών είναι να προκηρύσσεται εποχικό ιατρείο μέσα στη Σαμαριά και να προβλέπεται επίσης γιατρός στην Αγιά Ρουμέλη.
«Ασχετα αν υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο στα Σφακιά, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει γιατρός μέσα, αν είναι δυνατόν και νοσηλευτής όπως και στην Αγιά Ρουμέλη. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει τίποτα που να έχουμε στα χέρια μας γι’ αυτό το θέμα», υπογράμμισε η κα Σκλαβάκη.
Να σημειώσουμε τέλος ότι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών για την έναρξη λειτουργίας των 2 πρώτων χιλιομέτρων από την Αγιά Ρουμέλη, αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Υπηρεσία μπορεί να αποφασίσει για τη ρύθμιση της διέλευσης ή και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία για κάποιες ώρες και το Κέντρο Πληροφόρησης της Αγιάς Ρουμέλης.   

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.