Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλανομάτα μούμια στο Περού

Στην περιοχή Huaca Pucllana, στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο 1.300 ετών, που περιέχει λείψανα τεσσάρων ανθρώπων – τριών ενηλίκων και ενός παιδιού. Το ένα άτομο είναι μια μουμιοποιημένη γυναίκα, που οι αρχαιολόγοι τη βρήκαν στον τάφο σε καθιστή στάση. Έφερε έξι στρώματα ρούχων και μια πολύ ιδιαίτερη νεκρική μάσκα, με δύο μεγάλα και ορθάνοιχτα μπλε μάτια.
Ο τάφος προέρχεται από τον πολιτισμό των Huari –ή Wari– που ήταν οι κύριοι του κεντρικού υψιπέδου του Περού πριν από τους Ίνκας. Ο πολιτισμός αυτός ίδρυσε ένα επεκτατικό κράτος, με ισχυρό ιερατείο, και άνθισε μεταξύ 500 και 1000 μ.Χ., με κέντρο το σημερινό Ayacucho.
Το γεγονός ότι η γυναίκα φέρει μια διακοσμημένη νεκρική μάσκα οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκε στην ανώτερη τάξη. Στο πλευρό της βρέθηκαν πολλά αναθήματα, όπως κεραμικά και υφάσματα. Το παιδί που βρέθηκε στον τάφο δεν αποκλείεται να ήταν και αυτό προσφορά προς τη νεκρή γυναίκα, αφού παλιότεροι τάφοι έχουν αποκαλύψει ότι οι ενήλικοι Huari συνοδεύονταν στον θάνατο από μικρά παιδιά ή νέες κοπέλες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα