Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εξυπνα ασύρματα δίκτυα

Την πρώτη θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό πέτυχε το Πολυτεχνείο Κρήτης χάρη σε δύο εξαιρετικού ενδιαφέροντος διπλωματικές εργασίες για τη διαχείριση και υλοποίηση ´έξυπνων´ ασύρματων δικτύων χαμηλού κόστους.
Η μία εργασία αφορά δίκτυο ασύρματων πομποδεκτών, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί από μεγάλη απόσταση και η άλλη πομπούς με ένα μόνο τρανζίστορ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για ελεγχόμενο πότισμα κήπων και θερμοκηπίων.
Ο διαγωνισμός, στον οποίο το Πολυτεχνείο Κρήτης πέτυχε αυτή τη σημαντική διάκριση, οργανώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προκηρύχθηκε από το κοινό ελληνικό παράρτημα της κοινότητας Μηχανικών Τεχνολογίας Οχημάτων (IEEE VTS) και της κοινότητας Αεροδιαστημικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (IEEE AESS). Σκοπός ήταν η βράβευση της καλύτερης διπλωματικής – πτυχιακής εργασίας που ολοκληρώθηκε μετά την 1 Οκτωβρίου 2009 σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι., στο γνωστικό και ερευνητικό πεδίο:
«Προηγμένα ασύρματα συστήματα επικοινωνιών». Η προθεσμία έληξε στις 11 Δεκεμβρίου 2011 και έλαβαν μέρος δεκαεννέα (19) διπλωματικές εργασίες από σχεδόν όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε με δύο διπλωματικές εργασίες από το Τμήμα Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), των κ. Ελευθέριου Καμπιανάκη και Γιάννη Κιμιωνή, με επιβλέποντα τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος ΗΜΜΥ, κ. Αγγελο Μπλέτσα.
Και οι δύο αυτές διπλωματικές εργασίες προκρίθηκαν στην τελική φάση των οκτώ καλύτερων διπλωματικών εργασιών. Εκτός από τις δύο παραπάνω εργασίες του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην τελική φάση προκρίθηκαν δύο ακόμη εργασίες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δύο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μία από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μία από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου σε ειδική τελετή στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης με τον φοιτητή του Ελευθέριο Καμπιανάκη κατέλαβε την πρώτη θέση.
Πιο συγκεκριμένα:
Στη διπλωματική εργασία του ο κ. Καμπιανάκης σχεδίασε και υλοποίησε ένα δίκτυο ασύρματων πομποδεκτών τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν από μεγάλη απόσταση. Επομένως, η διαχείριση ενός ασύρματου δικτύου μπορεί να γίνει ευέλικτα και με μικρό κόστος, διευκολύνοντας τον πειραματισμό με διαφορετικούς τηλεπικοινωνιακούς αλγορίθμους. Η διπλωματική εργασία ενισχύει την υπάρχουσα τεχνογνωσία του Πολυτεχνείου στον σχεδιασμό ασύρματων, αλλά «έξυπνων», δικτύων χαμηλού κόστους.
Στη διπλωματική του κ. Κιμιωνή σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πομποί πολύ χαμηλού κόστους, αποτελούμενοι από ένα και μόνο τρανζίστορ συνδεδεμένου στην κεραία του κάθε πομπού.  Η επικοινωνία επιτεύχθηκε μέσω της ανάκλασης σημάτων τα οποία εκπέμπονται από έναν κεντρικό σταθμό. Επομένως, η πολυπλοκότητα των συγκεκριμένων πομπών είναι πολύ μικρή (σε αντίθεση με την αντίστοιχη του κεντρικού σταθμού), καθιστώντας δυνατή τη δικτύωση με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος μεγάλου αριθμού αντικειμένων ή φυτών (π.χ. σε ένα θερμοκήπιο για έλεγχο του ποτίσματος).  
Οι δύο διακριθέντες, οι οποίοι συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωσαν «χαρούμενοι και σίγουροι πως η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται». Ο επιβλέπων, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος ΗΜΜΥ κ. Αγγελος Μπλέτσας, δήλωσε: «Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα, τα παιδιά αυτά δείχνουν τον δρόμο. Οι εργασίες τους αποτελούν κομμάτια ενός ευρύτερου παζλ που στόχο έχει τη δημιουργία αποδοτικής -οικονομικά και ενεργειακά- ασύρματης διαδικτύωσης για την προστασία του περιβάλλοντος».
Οι παρουσιάσεις των δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης μπορούν να βρεθούν εδώ:
http://www.telecom.tuc.gr/~aggelos/files/Kab_aes.pdf
http://www.telecom.tuc.gr/~aggelos/files/Kim_aes.pdf
Για περισσότερες πληροφορίες των συμμετοχών:   
http://ewh.ieee.org/r8/greece/avtc/events/eventsen65.html


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα