Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Αναπτυξιακά προχωρούν εδώ κι εκεί!…
Εμείς; Περιμένουμε το ´μάννα εξ ουρανού´

Επίκεντρο οι λιμένες
Η αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής, κυρίως των επαρχιακών λιμένων και ιδιαίτερα των λιμένων της νησιώτικης χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, στις 7 Φεβρ. 2012, αντιπροσωπία της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Θάνο Πάλη.
Τα μέλη της ΕΕΚΦΝ αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένους λιμένες που έχουν ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη, όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη κατασκευής δεύτερου σύγχρονου και με μεγάλη χωρητικότητα τελεφερίκ.
Επίσης έγινε αναφορά στο θέμα του Berth Allocation (κατανομή πλοίων κατά τον ελλιμενισμό) τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και ότι υπάρχει ανάγκη κατάρτισης προγραμμάτων και ρυθμίσεων από πλευράς διοικήσεως λιμένων, ιδιαίτερα αυτών της νησιώτικης χώρας.

Το ´νησί των Ονείρων´…
…στοχοποιούν Αραβες, Ρώσοι και Κύπριοι επενδυτές, έγραφε προ ημερών η ´ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ´ της Καθημερινής.
– Πιο συγκεκριμένα:
´Στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης του νησιού των Ονείρων προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος της Ερέτριας, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Β. Βελέντζα. Οπως τόνισε, επαφές έχουν γίνει ήδη με κυπριακό επενδυτικό όμιλο, με Σαουδάραβες, ενώ το ενδιαφέρον τους εξέφρασαν πρόσφατα και Ρώσοι επιχειρηματίες.
Χρέη ύψους 2 εκατ. από προηγούμενο εκμισθωτή, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να βαρύνουν τον νέο ενοικιαστή, στον οποίο όμως θα τεθεί η υποχρέωση πρόσληψης προσωπικού από τον Δήμο. Με βάση τις εκτιμήσεις των επενδυτών που έχουν μιλήσει στον δήμαρχο μπορεί να γίνει επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Στο νησί υπάρχει ένα ξενοδοχείο με δωμάτια, μπανγκαλόου και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Το νησί των Ονείρων παραμένει κλειστό τα τελευταία 3 με 4 χρόνια.

Ομως
Την ίδια ημέρα (στις 12 Φεβρ. 2012) η κυριακάτικη ´ΤΟ ΠΑΡΟΝ´ στη σελ. 15, σημείωνε τ’ ακόλουθα: ´Απίστευτοι είναι αυτοί οι ΠΑΣΟΚοι! Βλέπουν ότι σε λίγο δεν θα… υπάρχουν όχι μόνο ως κυβέρνηση, αλλά ίσως και ως κόμμα και τρέχουν μέχρι την ύστατη στιγμή να… βολέψουν τους δικούς τους!
Ετσι με την υπ’ αριθμ. 357/6311/17-1-2012 της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, διορίστηκαν 6 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη στο Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας. Η θητεία των 12 αυτών νέων μελών του Λ.Τ. λήγει στις 31-12-2014!´.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο υπεύθυνος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
´Η εσπευσμένη προσπάθεια αλλαγής των μελών των Επιτροπών των Λιμ. Ταμείων κατόπιν προτροπής βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είναι άκαιρη´.

Κυπριακές Αερογραμμές
Το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των Κυπριακών Αερογραμμών εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τελευταίων ετών έχουν αποτύχει να βελτιώσουν την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων του κρατικού αερομεταφορέα.
Σύντομα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο -από τον υπουργό Οικονομικών, Κίκη Καζαμία- πρόταση για την πώληση ακόμη και πλειοψηφικού μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή.

Είπε
´Το 2013 είναι προγραμματισμένη η παράδοση σε χρήση του καταστήματος κράτησης Νεάπολης Λασιθίου, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση του έργου´. Δήλωσε ακόμη, ´…ότι είναι προγραμματισμένη για το 2012 η παράδοση και λειτουργία της Φυλακής Χανίων, αφού γίνει η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και εξασφαλιστεί η προμήθεια εξοπλισμένη´.

Γιώργος Πεταλωτής,
υφυπουργός Δικαιοσύνης

Πρόταση
…Εξαιρετική είναι η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, για τη δημιουργία πίστας Formula 1 στη λιμενοβιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας. Σε περίπτωση που το έργο, το οποίο έχει και τη στήριξη του προέδρου του ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη, προχωρήσει, τότε θα είναι πιο εύκολο να γίνουν και τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που σχεδιάζονται για την περιοχή. Εάν η χώρα μας καταφέρει να φιλοξενήσει ένα γκραν πρι της F1, τότε και μαρίνα που θα υποδέχεται πολυτελείς θαλαμηγούς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε και εκτάσεις πρασίνου να δημιουργηθούν και πολιτιστικά κέντρα και χώροι αθλητισμού και, φυσικά, ό,τι άλλο χρειάζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ευνοηθούν ο τουρισμός, οι παραναυτιλιακές δραστηριότητες και η τοπική οικονομία του Πειραιά, αλλά θα ενισχυθεί σημαντικά και η εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό. Αρκεί η πρόταση που θα κατατεθεί τελικά να είναι εφαρμόσιμη, αν πρώτα βέβαια καταφέρουν να συμφωνήσουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και επιχειρήσεις. Γιατί μέχρι σήμερα όσες προσπάθειες και αν έγιναν για την ανάπλαση της περιοχής έπεσαν στο κενό… Α. Τσιμπ.
(Πηγή του σχολίου, ´Ναυτεμπορική´ της 30ης Ιαν.2012)
– Αθηνοκεντρικό Κράτος και… πάσης Ελλάδας ή κάπως έτσι:
– Τώρα έχει ο… Φούρνος τη πυρά, που λένε στο χωριό.

Γιόγκα στον αέρα!
Το πρώτο στο είδος του δωμάτιο για γιόγκα εγκαινιάστηκε στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Σκοπός του είναι να βοηθούνται οι επιβάτες να αποβάλουν το στρες, μετά ή πριν, από μια μεγάλη πτήση.

Πολιτιστικοί και… Τουριστικοί;
Σύμφωνα με κείμενο του ´Μ.Α.´ στους ένθετους καθημερινούς ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (σελ.11/ΤΑ ΝΕΑ/ 10 Φεβρ. 2012) μάθαμε τα ακόλουθα:
Α. Την ταυτότητα των πολιτιστικών φορέων της χώρας χαρτογράφησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Και ύστερα από 18 μήνες ιδού τα αποτελέσματα: 11.082 πολιτιστικοί φορείς έχουν εγγραφεί στο σχετικό διαδικτυακό μητρώο, που έχει σκοπό να τους βοηθά και να τους αξιολογεί.
Β. Το 55% αυτών έχει έδρα την Αττική, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σέρρες.
Γ. Οι 511 εξ αυτών έχουν ιδρυθεί την τελευταία δεκαετία και μόλις έξι έχουν υπεραιωνόβια δράση. Το 70% λειτουργεί χωρίς υπαλλήλους και το 43% δεν διαθέτει και ιστοσελίδα.
Δ. Εντυπωσιακότερα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τα αιτήματα επιχορηγήσεών τους:

1. Οι πιο φειδωλοί ζήτησαν 1.400 ευρώ, αλλά υπήρξαν κι εκείνοι που ζήτησαν έως και 14 εκατ. ευρώ.
2. Το ΥΠ.ΠΟ.Τ. από την πλευρά του ενίσχυσε με ποσά από 1.650 έως 170.000 ευρώ τους 156 από τους 367 φορείς που ζήτησαν χρήματα. Οι επόμενοι που θα τύχουν κρατικής στήριξης θα ανακοινωθούν μέσα στον μήνα.
3. Κι όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα, η πύλη πολιτιστικών φορέων ανοίγει στο: http://drasis.culture.gr

Στατιστικά Ιανουαρίου ’12
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΣΕΤΕ, τον Ιανουάριο οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα, πέρυσι, φθάνοντας σε 211.108. Στην Αθήνα οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,4%, φθάνοντας τις 147.259.
Λιγότερες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφονται, επίσης, τον πρώτο μήνα του χρόνου στα αεροδρόμια της Ρόδου, κατά 69% και του Ηρακλείου κατά 13,2%, αν και οι απόλυτοι αριθμοί είναι μικροί.
Αντίθετα, οι διεθνείς αφίξεις στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 6,8% και διαμορφώθηκαν σε 57.153.
Οσον αφορά τη γερμανική αγορά, κομβικής σημασία για να διαπιστωθούν οι τάσεις, αποτελεί η έκθεση ΙΤΒ, η μεγαλύτερη διεθνής τουριστικής στον κόσμο, στην οποία θα συμμετέχει με Περίπτερο και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και πραγματοποιείται, στο Βερολίνο από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:
Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είχαμε τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, 346 αφίξεις, ενώ τα Χανιά, με μια πτήση, 60 αφίξεις – επισκέπτες.

´Θησαυροί´…
…στα νερά της Κρήτης (οκτώ είναι τα ναυάγια που ήρθαν στο φως μόνο στον κόλπο του Ηρακλείου έως τη νησίδα Δία: τέσσερα άγνωστα φορτία με αμφορείς και χρηστικά αγγεία -δύο ρωμαϊκών χρόνων και δύο βυζαντινών- ενώ εντοπίστηκε εκ νέου ένα φορτίο με ροδιακούς αμφορείς του 1ου – 20 ου αι.μ.Χ. που είχε φέρει στο φως ομάδα του Κουστό το 1976), την Τήλο και τη Λέσβο, σημείωναν την περασμένη Τετάρτη, τοπικός και αθηναϊκός Τύπος.
– Αυτά, λίγο – πολύ, τα γνωρίζουμε.
– Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι απλό: Πότε θα δοθούν εντολές και μέσα (χορηγοί – χρήμα – χρόνος) από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προς τους αρχαιολόγους – δύτες, για να προχωρήσουν σε παρόμοιες έρευνες στα παράλια της δυτικής Κρήτης;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα