Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβληματισμός για τον νέο νόμο περί μεταμοσχεύσεων

Προβληματισμό αλλά και ηθικά ζητήματα εγείρει ο νέος νόμος περί δωρεάς οργάνων, ο οποίος προβλέπει ότι από 1η Ιουλίου του 2013 οποιοσδήποτε ασθενής θεωρείται κλινικά νεκρός θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αυτομάτως τα όργανά του για μεταμοσχεύσεις.
Προκειμένου να μην συμβεί αυτό θα πρέπει από πριν ο  πολίτης να έχει δηλώσει στο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ότι δεν συναινεί. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση με θέμα τον νέο νόμο που αφορά τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις της.
Ο αρχιμανδρίτης π. Μακάριος Γρινιεζάκης, δρ Ιατρικής Π.Κ. και καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, ειδικός βιοηθικολόγος, μιλώντας με θέμα ´Μεταμοσχεύσεις – δωρεά οργάνων, θεολογική προσέγγιση´ τόνισε σχετικά ότι τα βασικά θέματα που προβληματίζουν στον συγκεκριμένο νόμο είναι δύο και διευκρίνισε: «Το ένα είναι αν όντως υπάρχει συναίνεση και γι’ αυτό ο καινούριος νόμος έχει ανακαλύψει τον όρο εικαζομένη συναίνεση και το δεύτερο που μας απασχολεί είναι αν όντως υπάρχει θάνατος για να μπορούμε να πάρουμε τα μοσχεύματα και ο καινούριος νόμος έχει ανακαλύψει τον όρο εγκεφαλικός θάνατος. Επομένως, η συναίνεση εικαζομένη και γίνεται αποδεκτή και ο θάνατος γίνεται εγκεφαλικός και γίνεται αποδεκτός. Αυτό το φάσμα των δύο περιπτώσεων της συναίνεσης και του εγκεφαλικού θανάτου είναι ένα φάσμα με πολλά ερωτήματα και ηθικά διλήμματα».
Ο αρχιμανδρίτης π. Μακάριος Γρινιεζάκης επεσήμανε ακόμα ότι κατά την άποψή του το νέο νομοσχέδιο «δεν βοηθάει στο να εξασφαλιστούν περισσότερα μοσχεύματα» κι αυτό διότι, όπως ανέφερε, «είναι ένα νομοσχέδιο παρακινδυνευμένο και ο κάθε άνθρωπος ο οποίος έχει τη διάθεση να γίνει δωρητής οργάνων δεν το κάνει διότι ακριβώς φοβάται ότι θα επισπεύσουν οι γιατροί την ώρα του θανάτου του προκειμένου να εξασφαλίσουν τα όργανα».
«Εξάλλου», πρόσθεσε ο ομιλητής, «μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και το προηγούμενο νομοσχέδιο για το θέμα των μεταμοσχεύσεων χρηματοδοτεί το Νοσοκομείο αυτό και το Κέντρο που θα κάνει τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις. Οπότε αντιλαμβάνεστε τι κίνητρο είναι αυτό και ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή που υπάρχει οικονομική κρίση και οι επιχορηγήσεις είναι πολύ λίγες και χαμηλές».
Καταλήγοντας ο αρχιμανδρίτης π. Μακάριος Γρινιεζάκης ανέφερε ότι η Εκκλησία, όπως προκύπτει από την πράξη «δεν είναι προτρεπτική, δεν είναι αποτρεπτική, αλλά επιτρεπτική στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Δηλαδή δεν προτρέπει, δεν αποτρέπει, αλλά επιτρέπει όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ελευθερίας, της αγαπής κ.ά.», τόνισε μεταξύ άλλων. 
Ο δρ Θεολογίας του Α.Π.Θ. και επιστημονικός συνεργάτης της Ορθόδοξου Ακαδημίας επί θεμάτων Βιοηθικής, Βασίλειος Φανάρας, μιλώντας με θέμα ´Παρουσίαση του νέου νόμου  3984/11 – Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις´, επεσήμανε σχετικά: «Τα προβλήματα που παρουσιάζει ο νόμος αφορούν τη λεγόμενη εικαζόμενη συναίνεση, δηλαδή από 1η Ιουλίου του 2013 θεωρούνται όλοι οι ´πτωματικοί δότες´ ότι συναινούν να δώσουν τα όργανά τους. Βάζουμε και μια άλλη παράμετρο ότι η Εκκλησία μας δεν αποδέχεται την ιατρική άποψη περί εγκεφαλικού θανάτου καθώς τίθεται ζήτημα με το πότε τελικά κάποιος είναι νεκρός και αν μπορεί κάποιος να πάρει τα όργανα».
Ο κ. Φανάρας ανέφερε επίσης ότι «παλαιότερα ίσχυε με μία δήλωση συγγενών αλλά τώρα ο νέος νόμος εικάζει ότι κάθε πιθανός ασθενής -να το πούμε έτσι- παραδίδει τα όργανά του και μάλιστα για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων πριν από την ημερομηνία αυτή».
Συνεχίζοντας ο κ. Φανάρας χαρακτήρισε ως ´αρπαγή´ τη δωρεά που γίνεται χωρίς τη συναίνεση του συγκεκριμένου ατόμου και πρόσθεσε: «Το σώμα μας είναι ιερό και θα πρέπει να μπορούμε με δική μας δήλωση να το δίνουμε ή να συναινούσαν οι συγγενείς. Πώς γίνεται με ένα άρθρο να θεωρεί κάποιος ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δώσω τα όργανά μου; Μπορεί να έχω κάποια αντίρρηση».
Να αναφέρουμε ότι τη συζήτηση που έγινε στην Ορθόδοξο Ακαδημία συντόνισε ο γενικός διευθυντής της Ακαδημίας δρ Κωνσταντίνος Κενανίδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα