Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ… & ΕΠΙ Τ ΑΥΤΑ

Η πληγωμένη από δύο Παγκοσμίους Πολέμους Γηραιά Ηπειρος βρήκε το 1950 ´καταφύγιο´ στη Διακήρυξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Σούμαν, η οποία έθεσε τα θεμέλια της ενοποίησης επιχειρώντας να τερματίσει τις διαχρονικές προστριβές μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρώπης. Για να εξασφαλίσει, λοιπόν, την ειρήνη μεταξύ των κρατών η Ευρώπη έπρεπε να βιώσει την απόλυτη καταστροφή μέσα από τον πόλεμο.
Εξήντα -και πλέον- χρόνια μετά τη Συνθήκη των Παρισίων, η οποία ίδρυσε την τότε Κοινότητα Ανθρακα – Χάλυβα, η Ενωμένη Ευρώπη καλείται σήμερα να εξασφαλίσει μια αξία περισσότερο πολυδιάστατη· την Κοινωνική Ειρήνη.
Η οικονομική συγκυρία επέφερε βίαιες αλλαγές στις κοινωνικές τάξεις με τη μεσαία να απειλείται με εξαφάνιση. Οι ανισότητες μεταξύ φτωχών – πλουσίων αυξάνονται, οι δείκτες ανεργίας ´ανθούν´ και 15 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. χρίζουν επισιτιστικής βοήθειας. Εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί τη συνοχή.
Στη δεδομένη κατάσταση συνυπολογίστε και το γεγονός πως ο στόχος της Κοινωνικής Ειρήνης πρέπει να επιτευχθεί στα όρια ενός συγκεκριμένου οικονομικού πλαισίου, το οποίο προσδιορίζεται από δύο πραγματικότητες: Την ελεύθερη αγορά και την παγκοσμιοποίηση. Ποιος θα καταφέρει να ´εξανθρωπίσει´ το όλο σύστημα ρίχνοντας γέφυρες ανάμεσα στην κοινωνία και στις αγορές; Οχι πάντως η υφιστάμενη ηγεσία της Ε.Ε.  Με πρακτικές τύπου Σόιμπλε                  -αποφασίζομεν και διατάζομεν- οι Βρυξέλλες απαξιώνουν οράματα όπως αυτό του Σούμαν. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά στη νοοτροπία, την οποία ενστερνίστηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η Ευρώπη των Εθνών έγινε Ευρώπη των Οικονομιών. Το επόμενο στάδιο θα είναι η Ευρώπη των Λαών;
Τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που ξεπηδούν μέσα από τις διαδικτυακές κοινότητες, δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση από τους πολίτες να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.
Και αν οι πρώτες μελωδίες της ´Αραβικής Ανοιξης´ ξεπήδησαν μέσα από το Twitter και το Facebook, τότε ίσως αυτό το διαδικτυακό ´αίτημα φιλίας´ των Ευρωπαίων προς τη  χώρα μας αποδειχθεί η απαρχή μιας ´Ευρωπαϊκής Ανοιξης´.
Αλλωστε Μάρτης έρχεται…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα