Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eναλλακτικός τουρισμός
Ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012 η καταληκτική ημερομηνία ύστερα από πολλές παρατάσεις, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί, τους τελευταίους μήνες (για τους γνωστούς λόγους) για την υποβολή προτάσεων της Πράξης ´Εναλλακτικός Τουρισμός´.
Ποιές είναι οι βασικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού;
• Ο πολιτιστικός τουρισμός
• Ο θαλάσσιος τουρισμός
• Ο τουρισμός υπαίθρου
• Ο γαστρονομικός τουρισμός
• Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας
• Ο συνεδριακός τουρισμός κ.α.
Κύριοι στόχοι των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν, τέθηκαν ενδεικτικά οι παρακάτω:
1. Η ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων
2. Η προσωποποίηση και εξατομίκευση της τουριστικής εμπειρίας
3. Η παροχή ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών σε ειδικές ομάδες επισκεπτών (π.χ. επαγγελματικές ομάδες, ΑμΕΑ κ.λπ)
4. Η διαφοροποίηση των παρεχομένων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις μορφές μαζικού τουρισμού
5. Η διασύνδεση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών με την τοπική παραγωγή
6. Η τουριστική αξιοποίηση των τοπικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων
7. Η εισαγωγή καινοτόμων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού
8. Η ενίσχυση της αειφορίας και η μείωση των εξωτερικών επιβαρύνσεων των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων
9. Η διάχυση και η ενίσχυση της πιστοποίησης της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας

Τρίπτυχο
δράσεων για τον τουρισμό
ΠΡΩΤΟΝ, πρέπει να εμπνεύσουμε μια νέα συλλογικότητα. Να αναδείξουμε ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι μπορεί να πετύχει ο καθένας μοναχός του.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, να αποκτήσουμε διακριτό στρατηγικό σχεδιασμό. Η εποχή της αρπαχτής παρήλθε και ο πλούτος θα δημιουργηθεί από μεθοδική δουλειά.
ΤΡΙΤΟΝ, ευελιξία και καινοτομία. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς κάθε στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να εμπεριέχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις αλλαγές που θα αντιμετωπίσει.

Εναλλακτικός – έργο
Στο πλαίσιο του προγράμματος ´Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα 2007-2013´ δημοσιεύεται από τον ΕΟΤ διαγωνισμός με την πράξη ´Ορειβατικά μονοπάτια Φθιώτιδας´.
Πιο αναλυτικά το έργο αφορά ´Διάνοιξη – βελτίωση δικτύου περιηγητικών ορειβατικών μονοπατιών για την ανάδειξη σπηλαίων και μνημείων επί του όρους Κνήμις´ προϋπολογισμού 190.185 ευρώ και ημέρα υποβολής των προσφορών η Τρίτη 28η Φεβρουαρίου 2012.

Δημοτ. Λιμενικά Ταμεία
Τη διοίκηση των Λιμενικών Ταμείων ανέλαβαν από την πρώτη Ιανουαρίου του 2012, οι πρώτοι επτά Δήμοι, μετά από σχετική απόφαση του υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την αποδοχή δύο σχετικών γνωμοδοτήσεων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκκρεμούσαν από το 2003.
Οι Δήμοι που ανέλαβαν φορείς διαχείρισης των λιμένων είναι:
• Θάσου, • Σάμου • Χίου • Κορίνθου • Σικεώνα • Κιάτου • Πύλου και • Αμφολοχίας
••> Σύμφωνα με απογραφή που έγινε από ιδιωτική επιχείρηση ´μετρήθηκαν´ πως η Ελλάδα διαθέτει 810 περίπου λιμάνια (αλιευτικά καταφύγια αγκυροβόλια, δημοτικά, ψαρολιμάνια, μαρίνες, ιδιωτικά ξενοδοχειακών μονάδων, λιμάνια ακτοπλοϊας και μεταφοράς εμπορευμάτων, μνημειακά λιμάνια (σαν αυτό της Παλιάς μας Πόλης) λιμένες πολλαπλών χρήσεων και δώδεκα Εθνικά π.χ. Πειραιάς, Θεσσαλονίκη κλπ.)
••> Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 37 λιμενικά Ταμεία και 35 δημοτικά. Εκκρεμούν, όμως 31 αιτήσεις δήμων.

Δήλωσε
´Η Ελλάδα σήμερα σώζεται από τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι το σπουδαιότερο εθνικό κεφάλαιο για τον τουρισμό αποτελούν ακριβώς αυτές οι παραβλεπόμενες αξίες, οι οποίες συνάμα αποτελούν το μέλλον των παιδιών μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πρόεδρος Ελληνικής
Εταιρείας Περιβάλλοντος και Τουρισμού

Μαρίνα Μυτιλήνης
Ελληνοτουρκική κοινοπραξία κατέθεσε προσφορά για τον διεθνή ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη 40ετή εκμίσθωση της μαρίνας Μυτιλήνης.
Το σχήμα που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά αποτελείται από τη διεθνούς φήμης εταιρία Folli Follie Group του Ελληνα Δημήτρη Κουτσολιούτσου και τη Setour Service Touristik AS (SETUR) τουρκικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα αναθέσει με σύμβαση παραχώρησης την ανάπτυξη και αξιοποίηση της μαρίνας για 40 χρόνια.

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ!
Ανάμεσα στις ´20 φιλικότερες προς επένδυση χώρες στον κόσμο´ περιλαμβάνονται οι τέσσερις Σκανδιναβικές. Στα υπόψη λοιπόν:
1. Χονγκ Κονγκ 2.  Ολλανδία
3. ΗΠΑ, 4. Ηνωμ. Βασίλειο
5. Αυστραλία, 6. Γερμανία
7. Ισπανία, 8. Γαλλία
9. Σιγκαπούρη 10. Αυστρία
11. Ελβετία 12. Καναδάς
13. Βέλγιο 14. Σουηδία
15.Λουξεμβούργο 16. Φινλανδία
17. Δανία 18. Νορβηγία
19. Κίνα 20. Ιταλία
* Με την ευκαιρία την Αφρική θεωρούν 158 διεθνείς επενδυτικοί οργανισμοί ως την πλέον ελκυστική ήπειρο για επενδύσεις έως το 2016. Κένυα και Νιγηρία βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις.

H ´ναυμαχία´…
… ΣΔΟΕ και σκαφάτων, απέδωσε στο Δημόσιο περίπου 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο φύλλο (4 Φεβ. ‘12) της εβδομαδιαίας ´ΚΕΦΑΛΑΙΟ´.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι ότι ´ανάλογους ελέγχους έχει ξεκινήσει το ΣΔΟΕ και στον κλάδο των αεροσκαφών´.
Και συνεχίζει η εφημερίδα: ´Τα αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο ανέρχονται στα 110. Εχουν εντοπιστεί επίσης 70 ελικόπτερα, καθώς και 40 μικρά επαγγελματικά αεροπλάνα´.
• Πως υπολογίζεται το τεκμήριο αεροσκάφους;
Α. Για ανεμόπτερα στο ποσό των 6.000 ευρώ
Β. Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και για ελικόπτερα, στο ποσό των 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους, ισχύος του κινητήρα τους, το οποίο προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους.
Γ. Για αεροσκάφη αεριωθούμενο (jet) στο ποσό των 200 ευρώ για κάθε λίτρο ώθησης.
Δ. Για τις υπερελαφρές πτητικές αθλητικές μηχανές, στο ποσό των 20.000 ευρώ.

ΤUI – ζημιές
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ζημιές 103 εκατ. στερλινών κατέγραψε για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου η ΤUI Travel έναντι ζημιών 106 εκατ. στερλινών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου εν μέσω συρρίκνωσης της ταξιδιωτικής ζήτησης για προορισμούς στη Βόρεια Αφρική. Τα έσοδα του τριμήνου ενισχύθηκαν 5% στα 2,85 δισ. στερλίνες. Οι λειτουργικές ζημιές της εταιρείας διευρύνθηκαν στα 109 εκατ. στερλίνες από 86 εκατ. στερλίνες το 2011.

Προϊόντα ´Νavarino´
Συνεργασία με τη ´Lufthansa´ ξεκινά η Costa Navarino η μεγάλη τουριστική μονάδα, της εφοπλιστικής οικογένειας ´Κωνσταντακόπουλος Κάπταιν´ με στόχο την προβολή των ελληνικών προϊόντων (κατά μεγάλο ποσοστό, καλαματιανής… παραγωγής), σε επιβάτες σε όλο τον κόσμο.
Η σειρά προιόντων ´Navarino´  icons θα βρίσκεται από την 1η Φεβρουαρίου στο Lufthansa Business loung του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
(Πότε μας είπαν οι της Περιφέρειας Κρήτης , πως θα μας ξεκαθαρίσουν το θέμα με το ´καλάθι´;)

´Πρώτο Θέμα´ news…
Τι έγραφε η κυριακάτικη εφημερίδα , στην έκδοση της 5ης Φεβρουαρίου 2012;
´Εχει χάσει την μπάλα ο ΕΟΤ και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης, κάτι θα πρέπει να κάνει. Κι αυτό διότι ενώ η Ελλάδα είναι ανύπαρκτη διαφημιστικά σε όλη την Ευρώπη, κάποιοι ετοιμάζουν συμμετοχή της χώρας μας σε εκθέσεις στη Βουδαπέστη! Την ίδια ώρα ιδιώτες ξεκίνησαν έρανο στο facebook για να μαζέψουν λεφτά ώστε να ενοικιαστεί διαφημιστικό πάνελ στη Νέα Υόρκη που θα προβάλλει τις παραλίες της Ελλάδας. Τόσο καλά´
(Σχόλιο του Δημήτρη Μαρκόπουλου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα