Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επιμέλεια στήλης:
Ελευθερια Μουλουδακη

Οι Γιατροί του Κόσμου σε ένα οδοιπορικό στους καταυλισμούς Ρομά…
Ο δυνατός αέρας της περασμένης Δευτέρας άφησε πίσω του χωρίς σκεπές και πόρτες, τις καλύβες των Ρομά στον καταυλισμό στα Νεροκούρου στέλνοντας και έναν τραυματία στο Νοσοκομείο, που τραυματίστηκε στη προσπάθειά του να επιδιορθώσει τη σκεπή που είχε γίνει στόχος του ανέμου. Το πρωί δεν ήταν καλύτερο μια και η συνεχιζόμενη βροχή και το κρύο εμπόδιζαν τους ανθρώπους να μαζέψουν τα σκορπισμένα υπάρχοντά τους? και η απόγνωση ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπά τους. 
– Δεν θέλουμε, κυρία, ελεημοσύνη  μου λέει ο εκπρόσωπος των Ρομά. Θέλουμε και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και τα κονδύλια που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει  διαθέσει για εμάς? Θέλουμε ο δήμαρχος να μας ακούσει και να κατανοήσει τα προβλήματά μας. Ζω εδώ 22 χρόνια, 22 χρόνια με αγωνία και με προσπάθεια να κάνω κάτι καλύτερο για την οικογένειά μου.
Κοιτώντας γύρω, βλέπω τα σημάδια του περάσματος της ανεμοθύελλας. Ευτυχώς οι άνδρες του καταυλισμού τα επιδιόρθωσαν δουλεύοντας όλη νύχτα, επιτρέποντας στο βρέφος που κοιμάται στο μεγάλο κρεβάτι να συνεχίσει ανέμελο τον ύπνο του, ούτε που ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μας?
Ρώτησα για τους άλλους Ρομά που ζουν λίγο πιο κάτω.
– Αυτοί σίγουρα θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς και θα έχουν περισσότερη ανάγκη τα πράγματα και τη βοήθεια που φέρνετε?
Η βροχή δυναμώνει όταν φτάνουμε στο νταμάρι πάνω από το Βιοτεχνικό Πάρκο. Εκεί υπάρχουν 3 οικογένειες. Ζουν σε σκηνές. Για σκεπή και τοίχους είχαν πλαστικά που τώρα ανεμίζουν τα μισά μισοκαρφωμένα σε λεπτές ξύλινες τάβλες και τα άλλα μισά σκορπισμένα τριγύρω. Μαζί με καρέκλες, παιχνίδια και ό,τι άλλο αποτελούσε ένα φτωχικό νοικοκυριό. Μέσα σε μια από τις καλύβες ένα αγοράκι στην αγκαλιά της μάνας του προσπαθεί να ζεσταθεί δίπλα στην αναμμένη ξυλόσομπα? Μας κοιτά με εκείνα τα υγρά μάτια… Σκέφτομαι πως σήμερα δεν έχω παιχνίδια αλλά μόνο κουβέρτες και σεντόνια?
– Να είστε καλά, μας λένε, ενώ μας αποχαιρετούν κάτω από τη βροχή.
Σε όλο τον δρόμο του γυρισμού σκεφτόμουν τα λόγια του προέδρου των Ρομά: «Θέλω τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάπτυξης για να βελτιωθεί η ζωή μας εδώ?.».
Πού πήγε η χρηματοδότηση της Ευρώπης; Η επίτροπος κα Ρέντινγκ αναφέρει ότι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) διατέθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ για προγράμματα ειδικά για τους Ρομά, που αφορούσαν την ίδρυση ιατρικών και κοινωνικών κέντρων που ανήρχετο στο ποσόν των 10,2 εκατ. ευρώ!!!!!!! Άλλα δε 7,4 εκατ. εδόθησαν για προγράμματα εκπαίδευσης, σπουδών και κατάρτισης των παιδιών των Ρομά?
Διερωτώμαι: Εγιναν 33 ιατρικά κέντρα; Πού; Έγιναν αποδεκτά τα τσιγγανόπουλα σε σχολεία στις περιοχές που μένουν;
Πού πήγαν λοιπόν όλα αυτά τα χρήματα; Ποιοι ήταν οι αποδέκτες;
Όπως λέει ο ευρωβουλευτής  κ. Χουντής «στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία, τα σχετικά κονδύλια δεν φτάνουν στους δικαιούχους, αντιθέτως κατασπαταλώνται. Βάζουν τους Τσιγγάνους να υπογράψουν ότι παρακολούθησαν το σεμινάριο, αυτοί δεν συμμετέχουν και τους δίνουν περίπου 300 ευρώ αποζημίωση».
«Υπολογίζουμε ότι από τα 12,5 εκατ. που διατέθηκαν για προγράμματα σε 1.334 Ρομά, στην Ελλάδα  στα χέρια τους πήγαν περίπου 10.000 ευρώ».
Αυτή λοιπόν είναι η τραγική αλήθεια? Τα χρήματα καταλήγουν σε άλλα χέρια. Πάνε μεν, στους Δήμους που με τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να ιδρύσουν σχολεία και έργα υποδομής για τους Ρομά ,αντί για αυτό όμως, φτιάχνουν πάρκα και πλατείες. Ακόμη και σε χέρια ΜΚΟ δόθηκαν, που υποτίθεται θα υλοποιούσαν προγράμματα ένταξης των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο και βελτίωσης της διαβίωσής τους.
Λέει ο δήμαρχος Τρικάλων Μ. Ταμίλος (πρόεδρος Σικτύου Πόλεων με οικισμούς Τσιγγάνων) προσθέτοντας ότι «στη χώρα μας ζουν 140.000 Τσιγγάνοι σε 220 οικισμούς. Γι´ αυτούς, εκτός των ευρωπαϊκών κονδυλίων, διατίθενται 30 εκατ. ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό για έργα υποδομής. Από τις 50 πόλεις που κατοικούν, στις 10 έγιναν σημαντικά βήματα. Σε κάποιους Δήμους πήραν τα χρήματα στο όνομα των Τσιγγάνων και έφτιαξαν πλατείες, πάρκα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε Δήμους της Αττικής, στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία».
Φανερό είναι από όλα αυτά πως δεν είναι οι Ρομά τελικοί αποδέκτες. Τα χρήματα οδηγήθηκαν σε λάθος χέρια. Αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις απορρόφησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων, εκμεταλλευόμενες την άγνοια των Τσιγγάνων».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διαβεβαιώνει ότι «και οι Δήμοι απορρόφησαν μεγάλα κονδύλια, για ν´ αντιμετωπιστεί η διαβίωση των Τσιγγάνων σε καταυλισμούς. Εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων που δεν ξέρουν ούτε να υπογράφουν, διότι τα χρήματα διατέθηκαν οπουδήποτε αλλού εκτός από τους Τσιγγάνους.
Έτσι έχει η ιστορία χρηματοδότησης. Αν τα προγράμματα είχαν υλοποιηθεί, αν γίνονταν όλα αυτά, λέω εγώ, δεν θα βλέπαμε τις εικόνες που είδα στον καταυλισμό Νεροκούρου, δεν θα υπήρχε ούτε ένα τσιγγανόπουλο έξω από τα σχολεία, η ζωή των Ρομά θα είχε βελτιωθεί αρκετά. Θα είχε αλλάξει η καθημερινότητά τους. Όμως αυτοί εξακολουθούν να ζουν σε παραπήγματα, εξακολουθούν να μη γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο?
Και δεν ξεχνώ τι μου φώναζε ένας από τους Ρομά του καταυλισμού Νεροκούρου, δείχνοντάς μου επίμονα την ταυτότητά του:
– Δεν δέχομαι τη λέξη Ρομά. Δες, έχω ταυτότητα που λέει ότι είμαι κάτοικος Χαλκίδας. Είμαι Έλληνας εγώ.

Στατιστικά ιατρείου
από  6/2/2012 – 12/2/2012

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ………………….17
ΑΛΒΑΝΙΑ……………………….4
ΑΛΓΕΡΙΑ………………………..2 
ΜΑΡΟΚΟ………………………13
ΑΙΓΥΠΤΟΣ………………………1
ΤΥΝΗΣΙΑ…………………………1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ…………………3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ…………………….1
ΕΛΛΑΔΑ………………………..13
ΣΕΡΒΙΑ…………………………….1
ΓΕΩΡΓΙΑ………………………….1
ΑΡΜΕΝΙΑ………………………..1
ΣΥΡΙΑ………………………………1
ΣΥΝΟΛΟ………………………..59

Είναι λύση;
Είναι γεγονός πως εδώ και ένα 6μηνο λόγω κρίσης, ανεργίας, πείνας, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει κινητοποιηθεί, έχει συσπειρωθεί σε ομάδες που τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε κάθε παράλογη μνημονιακή απαίτηση που κατακρημνίζει την οικονομική θέση της ελληνικής οικογένειας, που στέλνει εκατοντάδες συμπολίτες στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία, στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία? υψώνουν τη φωνή για το χαράτσι της ΔΕΗ ακόμη και με κίνδυνο διακοπής ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν. Σκέφτηκε κανένας από τους υπεύθυνους ποια συνέπεια θα έχει η διακοπή ρεύματος σε σπίτι που υπάρχει άρρωστος και χρησιμοποιεί αναπνευστικό μηχάνημα; Που υπάρχει  ασθενής που υποβάλλεται σε κατ? οίκον περιτοναϊκή αιμοκάθαρση; Που υπάρχουν παιδιά που πρέπει να βρουν μαγειρεμένο φαγητό; Να βρουν ζεστασιά; Για να γίνουν σοβαροί επιτέλους στις απαιτήσεις και να σκύψουν στα προβλήματα του κόσμου. Με ποια λογική ζητούν θυσίες από ορισμένους από λίγους; Από ποια αγροτική πετσοκομμένη σύνταξη των 280 ευρώ θα βγει το χαράτσι; Από ποιο δεκαπενθήμερο δημοσίου υπαλλήλου των 160 ή των 16 ευρώ θα πληρωθεί ο φόρος αλληλεγγύης και το χαράτσι; Περικοπές από παντού και αντί να μειώνεται το κόστος ζωής ανεβαίνει συνεχώς. Ποια η λογική; Καμιά? Καμιά λογική σε ό,τι αποφασίζουν και θα αποφασίσουν, καμιά ελπίδα για ανάπτυξη, μόνο η χαρά των κερδοσκόπων φανερή και ας προσπαθούν να την καλύψουν έντεχνα? Και τι μένει; Η ελπίδα;  Ως για πότε; Για ποιο αύριο, όταν σήμερα πεινά ο κόσμος, αρρωσταίνει θρηνεί και πεθαίνει στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια;
Κοιτάς γύρω σου και αγανακτείς από τα άδεια μαγαζιά, από τα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, από τα άδεια από εξοπλισμό Νοσοκομεία, από τη αδιαφορία των υπευθύνων, από τη φοροεισπρακτική λαίλαπα, τις απειλές του τραπεζικού συστήματος. Μόνο οι πολίτες που προσπαθούν μέσα από εθελοντικές δομές δίνουν μια λάμψη στο κατάμαυρο τοπίο. Τα συσσίτια, τα παντοπωλεία, οι εξεγερμένοι, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία όσοι τελικά νοιάζονται και θέτουν αρχές και όρους για το πώς και ποια ζωή θέλουν να ζήσουν? Παλεύουν?
– Και είναι λύση αυτό, Ελευθερία; με ρωτά μια παλιά φίλη που αρκετά χρόνια πριν μετανάστευσε στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο, την ώρα που εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου φόρτωναν με τρόφιμα το αυτοκίνητο για μια ακόμη διανομή?.
– Δεν είναι η λύση, αγαπητή φίλη, είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή, επιβάλλεται σε αυτούς τους καιρούς. Σίγουρα θα πρέπει να παλέψουμε να πάρουμε πίσω τις δουλειές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, την αξιοπρέπειά μας… Ελπίζω να βρούμε τον δρόμο μέσα από τις δυσκολίες που μας ετοιμάζουν, που μας περιμένουν… Ως τότε η αλληλεγγύη είναι η μόνη λύση…

Για να μετατρέψουμε σε πραγματική βοήθεια τη δική σας πράξη αλληλεγγύης.
Σκεφτείτε πως:
? Με 10 ευρώ παρέχουμε θεραπεία σε 10 ασθενείς με ελονοσία.
? Με 20 ευρώ εμβολιάζουμε ένα παιδί κατά της ηπατίτιδας.
? Με 50 ευρώ εξασφαλίζουμε τα φάρμακα ενός έτους για 20 άτομα.

ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΠΟΥΝΙΑΛΗ 11.
ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΣ. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2821023110.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα