Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη εν τάχει

Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκατάτος

Διακυβερνητική επιτροπή διαπραγμάτευσης για τον υδράργυρο
Ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες προϊόν και βγαίνει από τη ζωή μας ολοένα και περισσότερο. Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα, όπως αναλύεται στην έκθεση της Επιτροπής και της Προεδρίας σχετικά με την έκβαση της 3ης συνόδου της διακυβερνητικής επιτροπής διαπραγμάτευσης για τον υδράργυρο που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2011.
Υπενθυμίζουμε ότι στα συμπεράσματά της σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι «ο υδράργυρος αποτελεί απειλή για την κοινότητα και παγκοσμίως. Η παρούσα ανακοίνωση συνιστά το πρώτο βήμα για την εφαρμογή συνεπούς στρατηγικής σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα. Η παρούσα ανακοίνωση υποβάλλεται πριν από τις νομοθετικές προτάσεις που ανακοινώνει ώστε να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση κοινοτικής θέσης για τον υδράργυρο έγκαιρα πριν από τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Προγράμματος των Η.Ε. για το περιβάλλον (UNEP) τον Φεβρουάριο του 2005. Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο, ανταποκρινόμενη στην πρόσκλησή του να υποβάλει στρατηγική για τον υδράργυρο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εγκρίνουν την προσέγγιση που περιγράφει η παρούσα ανακοίνωση».

Νέες διατάξεις της Ε.Ε. σχετικά με την παραγωγή ´βιολογικού οίνου´
Αν πει κανείς ότι ο τόπος μας δεν έχει περιπτώσεις εξόδου από την κρίση δεν θα είναι σοβαρός. Νέες διατάξεις της Ε.Ε. όσον αφορά την παραγωγή «βιολογικού οίνου» θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής βιολογικής παραγωγής (SCOF) και θα δημοσιευθούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες στην Επίσημη
Εφημερίδα. Με τον νέο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012, επιτρέπεται στους παραγωγούς βιολογικού οίνου να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός οίνος» στις ετικέτες των προϊόντων τους. Η ετικέτα πρέπει επίσης να φέρει τον βιολογικό λογότυπο της Ε.Ε. και τον κωδικό του οργανισμού πιστοποίησης και να τηρεί στους λοιπούς κανόνες επισήμανσης των οίνων.
Μολονότι υπάρχουν ήδη κανόνες για τον «οίνο από βιολογικά σταφύλια», οι κανόνες αυτοί δεν καλύπτουν τις οινολογικές πρακτικές, δηλαδή το σύνολο των διεργασιών μεταποίησης των σταφυλιών για την παραγωγή οίνου. Ο αμπελοοινικός τομέας είναι ο μόνος που δεν καλύπτεται πλήρως από τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τα πρότυπα για τη βιολογική γεωργία με βάση τον κανονισμό 834/2007.
Οι νέοι κανόνες έχουν το πλεονέκτημα ότι βελτιώνουν τη διαφάνεια και την αναγνωρισιμότητα από τους καταναλωτές.
Η στήλη δε θα παραλείψει να ενημερώσει τους αναγνώστες της μόλις κυκλοφορήσει ο νέος κανονισμός.

Κυριότερα στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν για την παραγωγή ´βιολογικού οίνου´
Ο κανονισμός καθορίζει τις οινολογικές τεχνικές και τις ουσίες που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιολογικού οίνου. Αυτές περιλαμβάνουν: μέγιστη περιεκτικότητα σε θειώδεις ενώσεις 100 mg ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους (150 mg/l για τους συμβατικούς) και 150mg/l για τους λευκούς/ροζέ (200 mg/l για τους συμβατικούς), με εύρος διαφοράς τα 30mg/l, όταν η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα υπερβαίνει τα 2g ανά λίτρο. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ένα επιμέρους σύνολο οινολογικών πρακτικών (πρακτικών οινοποίησης) και ουσιών για τους βιολογικούς οίνους που ορίζονται στον κανονισμό αριθμ. 606/2009 για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς (ΚΟΑ). Για παράδειγμα, το σορβικό οξύ και η αποθείωση δεν θα επιτρέπονται και το επίπεδο των θειωδών ενώσεων στον βιολογικό οίνο πρέπει να είναι χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 30 – 50 mg ανά λίτρο σε σχέση με το συμβατικό ισοδύναμό τους (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα). Εκτός από αυτό το επιμέρους σύνολο προδιαγραφών, θα εφαρμόζονται επίσης οι γενικοί κανόνες οινοποίησης που ορίζονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς. Όπως και οι οινολογικές αυτές πρακτικές, ο «βιολογικός οίνος» πρέπει φυσικά να παράγεται επίσης από σταφύλια βιολογικής παραγωγής – όπως ορίζεται στον κανονισμό 834/2007.
Μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής βιολογικής παραγωγής, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Τζιόλος, δήλωσε τα εξής: «Χαίρομαι που τελικά καταλήξαμε σε συμφωνία επί του θέματος αυτού, δεδομένης της σημασίας που έχει η θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων που θα εγγυώνται την σαφήνεια στην προσφορά προϊόντων στους καταναλωτές, οι οποίοι δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα. Χαίρομαι γιατί οι κανόνες αυτοί διαφοροποιούν σαφώς τον συμβατικό από τον βιολογικό οίνο – όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα βιολογικά προϊόντα.»  Τέλος, σήμερα, δεν υπάρχουν ενωσιακοί κανόνες ή ορισμός του «βιολογικού οίνου». Προς το παρόν, μόνο τα σταφύλια μπορούν να πιστοποιηθούν ως βιολογικής παραγωγής και μόνο η ένδειξη «οίνος από βιολογικά σταφύλια» επιτρέπεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα