Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ

Μόνο σήμερα 09/02/2012

(1946 A/M 114’)
Φιλμ Νουάρ, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ
Σκην.: Χάουαρντ Χοκς Μουσ.: Μαξ Στάινερ ΗΘ.: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Λορίν Μπακόλ, Μάρθα Βίκερς

Ο Μάρλοου, προσλαμβάνεται από τον στρατηγό Στέρνγουντ για να διαλευκάνει την υπόθεση εκβιασμού της άτακτης κόρης του, Κάρμεν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Μάρλοου έρχεται αντιμέτωπος με τη διαφθορά και την παρακμή της τάξης των πλούσιων του Λ.Α. Στην προσπάθειά του να ξεδιαλύνει έναν κυκεώνα δολοφονιών, δωροδοκιών, εξαφανίσεων, ο ντεντέκτιβ γνωρίζεται με τη Βίβιαν, τη μεγάλη αδελφή της Κάρμεν και μαζί οι δυο τους, βυθίζονται στην πιο σκοτεινή άκρη του μυστηρίου, ζώντας ταυτόχρονα έναν σκληρό και παθιασμένο έρωτα…
Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ρ. Τσάντλερ, οριοθετεί την πρώτη εμφάνιση του ιδιωτικού ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, του πλέον αντιπροσωπευτικού ήρωα της hard boiled λογοτεχνίας, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε από τον ίδιο αλλά και από τον Ντάσιελ Χάμετ.
Ασφαλώς, με τον «Μεγάλο Ύπνο», ο συγγραφέας υπονοεί τον θάνατο, αλλά και τους πάσης φύσης ‘κοιμώμενους’ πολίτες, τις μικρές ώρες, εκεί που το έγκλημα και η διαφθορά έχουν το πάνω χέρι.  Δυο από τους κυριότερους ήρωες της πλοκής, είναι νεκροί και ποτέ δεν εμφανίζονται. Κάποιες δολοφονίες παραμένουν για πάντα αξεδιάλυτες. Οι δρόμοι του εγκλήματος και της διαφθοράς διασταυρώνονται για να διχοτομηθούν και πάλι. Οι μηχανισμοί του χρήματος και της εξουσίας διαρκώς μεταλλάσσονται, αδύνατο από ένα σημείο και πέρα να εντοπιστούν. Ο Χοκς, ‘νεωτερίζει’ στην πεπατημένη της εποχής σε ότι αφορά το φιλμ νουάρ, παρακολουθώντας αποκλειστικά τον Μάρλοου και την διαδικασία της έρευνάς του, εγκαταλείποντας το θεατή, έρμαιο στις προσδοκίες του, αντιμέτωπο με τα ίδια ερωτηματικά του ντετέκτιβ, με την ίδια ελλειπτική πληροφόρηση.
Οι φανταχτερές επαύλεις, κρύβουν βρωμερά μυστικά… τα δήθεν αθώα καθημερινά στέκια κρύβουν επιχειρήσεις ξεπλύματος εγκλημάτων… Κυνικά καθάρματα και ανυποψίαστοι πολίτες, όλοι τελικά καλολαδωμένα γρανάζια στην υπηρεσία μιας παρακμιακής μηχανής. Χμμμ… πραγματικά… αρνούμαι να δεχτώ οποιοδήποτε άλλοθι για τη μη θέαση της υπέροχης αυτής ταινίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα