Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμπνευση η ανθρώπινη κίνηση

Η ανθρώπινη μορφή, η κίνηση και η ενέργεια του ανθρώπινου σώματος αποτελούν τις βασικές πηγές έμπνευσης και εικαστικών αναζητήσεων του ζωγράφου Κώστα Κουναλή, στα έργα που παρουσιάζει στο φιλοτέχνο κοινό των Χανίων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του κ. Κουνάλη πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα Τέχνης ´Β. Μυλωνογιάννη´, παρουσία αρκετών Χανιωτών. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διδάσκων στον Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, κριτικός Τέχνης, δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος.
Ο κ. Κουνάλης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ αναφορικά με τη στόχευση στα έργα του, επεσήμανε ότι «αυτό που με έχει απασχολήσει πολύ είναι ο άνθρωπος που είναι όρθιος και περπατάει. Αυτό για εμένα είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση στα πράγματα. Δεν με ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Με ενδιαφέρει γενικά η ανθρώπινη μορφή και γενικά η έννοια του ανθρώπου, η ενέργεια που έχει, το γεγονός ότι είναι ένα κομμάτι από το ίδιο το περιβάλλον, με το οποίο ενώνεται».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι μια δουλειά, που με έχει προβληματίσει αρκετά χρόνια. Από την περίοδο που ζούσα στην Αθήνα και παρατηρούσα το πλήθος στους δρόμους, στις πλατείες, όπου είναι και εντονότερο το φαινόμενο της κρίσης. Γενικά, όμως, πάντα με ενθουσίαζε σαν οπτικό ερέθισμα ο άνθρωπος, ο οποίος προχωράει στον δρόμο και κάπου πάει».
Από την πλευρά του, ο επιμελητής της έκθεσης κ. Πρώιμος υπογράμμισε στα ´Χ.Ν.´ ότι «οι ζωγράφοι σήμερα έχουν στη διάθεσή τους για να δουλέψουν πάρα πολλές πληροφορίες. Και ουσιαστικά έχουν στα μάτια τους μπροστά όλη την ιστορία της Τέχνης. Έτσι, οι πηγές τους μπορεί να είναι ταυτόχρονα πάρα πολλές. Νομίζω ότι μία τέτοια περίπτωση είναι ο Κώστας Κουνάλης, που συνδυάζει πολλά διαφορετικά πράγματα στη δουλειά του, προσπαθώντας να δώσει το δικό του στίγμα στη ζωή».
Ο κ. Πρώιμος πρόσθεσε ότι ο κ. Κουνάλης «συνδυάζει δύο μεγάλες τάσεις, οι οποίες είναι ρηγματικές, δηλαδή έχουν ένα ρήγμα μεταξύ τους. Από τη μία πλευρά η αφαίρεση, τη βλέπουμε εντός των φιγούρων που πλάθει και από την άλλη πλευρά ο ανθρωπομορφισμός και ο ρεαλισμός. Είναι μια ζωγραφική που κινείται ανάμεσα στις δύο αυτές τάσεις και προσπαθεί να τις συγκεράσει».
Τέλος, η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ Νάνσυ Αγγελάκη ευχαρίστησε τον κ. Κώστα Κουνάλη για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, επισημαίνοντας ότι παραδίδει μαθήματα, αφιλοκερδώς, στη Βίλα Κούνδουρου.
Σημειώνεται ότι η έκθεση του κ. Κουνάλη θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα), από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα