Αποστείλετε το άρθρο με emailΕκτυπώστε αυτό το άρθροShare it... 0
ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Μηχανικοί σε απόγνωση


Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση βρίσκονται οι μηχανικοί και στα Χανιά, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερααπό την καθίζηση στον τομέα της οικοδομής, ενώ ταυτόχρονα αντιδρούν έντονα στις αλλαγές που σχεδιάζονται
στο ασφαλιστικό και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου.
Χθες, οι μηχανικοί πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου τους και συγκέντρωση -με μικρή συμμετοχή πάντως- στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ παράλληλα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας είναι τα ασφαλιστικά θέματα, η προστασία των αποθεματικών του ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ από το 'κούρεμα' των ομολόγων και η αποτροπή της επιβολής υπέρογκων αυξήσεων στις ήδη υψηλές ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, σε περίοδο ύφεσης και μεγάλης ανεργίας».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Στρογγυλός τόνισε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε την προσπάθεια:
• Ενάντια στην κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου των μηχανικών. Ενάντια στην επιβολή των υπέρογκων αυξήσεων στις ασφαλιστικές μας εισφορές και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης και μεγάλης ανεργίας.
• Ενάντια στις αδικαιολόγητες αλλαγές στον Νόμο 3919 σε σχέση με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την επιχειρούμενη των νόμιμων αμοιβών.
• Ενάντια στην επιχειρούμενη ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών και επιστημόνων, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, αλλά και την εικονική ισοτίμηση ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Ενάντια στην ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών με το βαθμολόγιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει καν τα πέντε χρόνια σπουδών των μηχανικών και στο μισθολόγιο πείνας.
• Ενάντια στα οριζόντια νομοθετήματα, που επέφεραν τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης, την εργασιακή εφεδρεία, την υποστελέχωση, την ανυπαρξία αναπτυξιακού σχεδίου και την προχειρότητα των νομοθετημάτων.
• Ενάντια στη διαχειριστική ανικανότητα υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ, στον μηδενισμό του τεχνικού αντικειμένου, στην έλλειψη προγραμματισμού νέων δημόσιων έργων, στην έλλειψη κινήτρων για την αναθέρμανση των ιδιωτικών έργων και στη συνεχή μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
• Ενάντια στις επιλογές που οδηγούν στη χρόνια καθυστέρηση πληρωμών, από το δημόσιο, των εργοληπτών και των μελετητών».
Ο κ. Στρογγυλός σημείωσε ακόμη ότι «η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και ήδη γίνονται συντονισμένες δράσεις ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο και όλους τους φορείς των μηχανικών, ούτως ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα με νέες πρωτοβουλίες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Λευτέρης Κοπάσης επεσήμανε ότι «η άλλη πλευρά των κινητοποιήσεων των μηχανικών τόσο στη Δυτική Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι εξαιτίας της απροθυμίας της Πολιτείας, της κυβέρνησης, να δει τον θετικό ρόλο των μηχανικών, που επεξεργάζονται σε εμβέλεια χώρας τον Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη, για να ξεφύγουμε από την υποβάθμιση και την ύφεση και να δούμε τον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά την όλη κρίση, ώστε να βρεθούν οι διέξοδοι που χρειάζεται η χώρα μας και να λυθούν τα προβλήματα που μας βασανίζουν τα τελευταία χρόνια».

'Επιχειρείται ισοπέδωση'
«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, εδώ και καιρό, σε μία επίθεση εναντίον των μηχανικών, με ή χωρίς την τρόικα και πιστεύω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε πολύ σοβαρά το θέμα, γιατί αυτή η ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών, αλλά και των ισοτιμιών μεταξύ Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων, οδηγεί νομίζω σε εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ό,τι καλύτερο, σε μία χώρα που 'πάσχει' από σεισμούς και στην οποία οι μηχανικοί έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια την κατάρτισή τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Νομού Χανίων Γιάννης Βόρδος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ισοπέδωση που επιχειρείται μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Επίσης, είναι απαράδεκτη η επίθεση στην περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ, την οποία έφτιαξαν ουσιαστικά μόνοι τους οι μηχανικοί, διότι οι κρατικές επιχορηγήσεις ήταν ουσιαστικά μηδενικές. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις σε όλα τα στάδια».

'Ο κλάδος δέχεται επίθεση'
«Συμπαρατασσόμαστε με το ΤΕΕ στον αγώνα που δίνει με αφορμή την επίθεση που δέχεται σήμερα ο κλάδος μας, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό η ανάπτυξη. Αγωνιζόμαστε σήμερα για να καταργηθούν οι ισοπεδωτικές διατάξεις με τα νέα ασφαλιστικά, για να μην καταργηθούν οι νόμιμες ελάχιστες αμοιβές, οι οποίες εξασφαλίζουν την ποιότητα των μελετών, για τη μη ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Νομού Χανίων Νίκος Παπαφιλιππάκης.
Σημείωσε, δε, ότι «τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να διασφαλιστεί η καταγραφή των αυθαιρέτων αφ’ ενός και αφ’ ετέρου να υπάρχει ένας μηχανισμός ανάπτυξης και για το Κτηματολόγιο και για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ψηφίστηκε το άρθρο 40, το οποίο καθόριζε ότι όπου εκδιδόταν βεβαίωση μηχανικού θα έπρεπε να συνοδεύεται με εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα. Αυτό εξασφάλιζε την καταγραφή των αυθαιρέτων αλλά και τη μελλοντική εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου, που ξέρουμε τι προβλήματα έχει σήμερα από τις κακές αποτυπώσεις και κυρίως διασφάλιζε τους ιδιοκτήτες και στη διαδικασία της συναλλαγής, αλλά και μελλοντικά από αμφισβητήσεις.
Χθες, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς πολλές σκέψεις, ήρθε η ίδια Βουλή να το καταργήσει και το αντικατέστησε με τοπογραφικά, τα οποία θα αντλούν από φορείς, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν είχαν αρμοδιότητα πάνω σε αυτό. Ένας από τους οποίους είναι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένα σύστημα το οποίο καταγράφει τις καλλιέργειες και όχι τις ιδιοκτησίες, που έχει συνταχθεί με μη επιστημονικό τρόπο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που αντιμετωπίζουν τη δουλειά μας», κατέληξε ο κ. Παπαφιλιππάκης.

'Η οικοδομική δραστηριότητα έχει εκλείψει'
«Τα προβλήματα των μηχανικών είναι παρόμοια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία μας στην οικονομική κρίση που βιώνουμε αυτή την εποχή», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Νομού Χανίων Γιώργος Αρχοντάκης.
Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει σχεδόν ολοκληρωτικά εκλείψει, έχει σταματήσει, έχει άμεσο αντίκτυπο στη δραστηριότητα των μηχανικών και έτσι είμαστε ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους μηχανικούς, είναι πολύ μεγάλη και συνεχώς αυξάνεται και παράλληλα, δεν φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και το πρόβλημα των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Το Ταμείο μας, μέσα στην κρίση ζητάει τεράστιες αυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις πάνε και σε διπλασιασμό των εισφορών. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας, δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να επιλούσουμε. Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα ότι η Πολιτεία, με την πολυνομοθεσία που υπάρχει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα δυσλειτουργίας τόσο στις Υπηρεσίες όσο και στη δραστηριότητα άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού και είναι θέματα όλα αυτά, τα οποία πρέπει να επιλυθούν», κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης.

'Οι μηχανικοί δεν έχουν ταμείο ανεργίας'
«Δεν υπάρχει ταμείο ανεργίας για τους μηχανικούς και αυτή τη στιγμή πολλοί νέοι είναι άνεργοι και παράλληλα πρέπει να πληρώνουν το ταμείο τους», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Χανίων Γιώργος Καλλιγέρης.
Ακόμη, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή ένας μηχανικός, ο οποίος θέλει να βγει στη σύνταξη πρέπει να περιμένει πλέον ένα χρόνο, ίσως και ακόμα περισσότερο, που σημαίνει ότι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρει να επιβιώσει».

'Σε χρεοκοπία εργοληπτικές επιχειρήσεις'
«Ο κλάδος των εργοληπτών βρίσκεται σε πολύ δεινή κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Νομού Χανίων Αντώνης Γιαννακάκης, επισημαίνοντας, επίσης, ότι «πολλές από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι ήδη σε χρεοκοπία. Ήδη έχουν περάσει σε πλειστηριασμούς των σπιτιών τους, διότι η Πολιτεία δημοπρατεί έργα και στη συνέχεια δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Δεν πληρώνει, δηλαδή, τους λογαριασμούς που πιστοποιούν οι υπηρεσίες».
Ο κ. Γιαννακάκης πρόσθεσε ότι «παράλληλα, αναγκάζει τους εργολήπτες να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν από αυτούς τους πιστοποιημένους λογαριασμούς και τον ΦΠΑ, χωρίς να έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Αυτό μέχρι τώρα λυνόταν γιατί προσφεύγαμε στις τράπεζες και προεξοφλούσαμε λογαριασμούς, όμως τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες σταμάτησαν αυτή τη διαδικασία και οι συνάδελφοι οδηγούνται ο ένας μετά τον άλλο στη χρεοκοπία».

Οι δόσεις για τα αυθαίρετα
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Στρογγυλός την αύξηση από 36 σε 48 του αριθμού των μηνιαίων δόσεων, που έχουν δικαίωμα να καταβάλλουν όσοι προχωρήσουν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων.
«Οπωσδήποτε είναι σε θετική κατεύθυνση, με τη λογική ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που μαστίζεται όλη η ελληνική οικογένεια, όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι, ξαφνικά να λες στον πολίτη 'δώσε μου τόσα σε μηνιαία βάση' είναι πολύ δύσκολο να μπορεί να ανταποκριθεί. Προφανώς, αφού αυξήθηκαν οι δόσεις από 36 σε 48 και μακάρι να γίνονταν και περισσότερες, είναι ευνοϊκότερο για τον φορολογούμενο, διότι μπορεί να αντεπεξέλθει πολύ εύκολα», ανέφερε ο κ. Στρογγυλός.



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.