Σήμερα, στις 11 το πρωί, αναμένεται να αναγνωστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που αφορά την προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία έχει σχέση με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο.
Η διαδικασία θα μεταδίδεται ζωντανά από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου www.icj-cij.org
Εν αναμονή της απόφασης ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, δήλωσε χθες στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «το καλύτερο που θα θέλαμε να ακούσουμε αύριο είναι ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν διέπονται από τους κανόνες συμβάσεως της Χάγης», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «ικανοποιητικό θα είναι και αν ανακοινωθεί πως κατά περίπτωση κάμπτεται η ετεροδικία των κρατών, που είναι κάτι ενδιάμεσο».
Ο δικαστικός αγώνας ξεκίνησε το 1995 από τον νομικό και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για ηθική ικανοποίηση για τις θηριωδίες στο Δίστομο.
Το 1997 εκδίδεται η υπ’ αριθμ. 137/97 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία δικαιώνει τους Διστομίτες και επιδικάζει αποζημίωση για ψυχική οδύνη.
Το 2000 το γερμανικό δημόσιο ασκεί αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δικάζεται σε ξένη χώρα για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν.
Εκδίδεται η υπ’ αριθμ. 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του γερμανικού δημοσίου.
Η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τα ποσά που διά της ως άνω δικαστικής αποφάσεως οφείλει και έτσι ο Ιωάννης Σταμούλης προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.
Το γερμανικό δημόσιο ασκεί αμέσως ανακοπή (το 2002). Η ανακοπή γίνεται δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο και ως εκ τούτου οι Διστομίτες δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.
Το 2004 ο Ι. Σταμούλης επικαλείται τον Κανονισμό 44/2001 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυνάμει του οποίου η ελληνική αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μπορεί να κηρυχτεί εκτελεστή σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε.
Επιλέγει την Ιταλία προκειμένου να κινήσει αυτή τη διαδικασία και τον Νοέμβριο του 2008 (μετά από τετράχρονο αγώνα και στην Ιταλία) κηρύσσεται εκτελεστή η απόφαση της Λιβαδειάς στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.
Η Γερμανία προσφεύγει στη Χάγη θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον η Ιταλία έπραξε νόμιμα αναγνωρίζοντας στους κατοίκους του Διστόμου το δικαίωμα να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ιταλία.
Οι Γερμανοί ζητούν να αναγνωριστεί το προνόμιο της ετεροδικίας σε δίκες που αφορούν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Την ίδια ώρα, πρόταση να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων για τις υποδομές, των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς, κατέθεσαν 28 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο και προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο. Υπογράφουν από το ΠΑΣΟΚ οι Π. Αντωνακόπουλος, Σ. Βαλυράκης, Λ. Γρηγοράκος, Η. Θεοδωρίδης, Εύα Καϊλή, Δ. Καρύδης, Αννα Νταλάρα, Αθ. Παπαδόπουλος, Δ. Παπουτσής, Μ. Σκραφνάκη, Π. Στασινός, Β. Τόγιας, Β. Τσόνογλου, από τη ΝΔ οι Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Μαρκόπουλος και Κ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Π. Λαφαζάνης, Β. Μουλόπουλος, Δ. Παπαδημούλης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Π. Κουρουμπλής, Π. Καμμένος, Β. Οικονόμου, Ευ. Παπαχρήστος, Σοφία Σακοράφα και Ν. Τσούκαλης. Εξάλλου και ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ζητά να διεκδικηθούν άμεσα και με κάθε τρόπο οι γερμανικές αποζημιώσεις.
Οπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Αυγενάκης, «Η ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων της χώρας μας και των θυμάτων θα αποτελέσει ισχυρό προηγούμενο, ώστε να αποτραπεί η νομιμοποίηση παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.