Αποστείλετε το άρθρο με emailΕκτυπώστε αυτό το άρθροShare it... 0
ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Υγρός τάφος η Μεσόγειος


Γενεύη
Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη ναυάγησε στα νερά της Μεσογείου το 2011 για εκατοντάδες μετανάστες. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν την περασμένη χρονιά προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, η οποία αποδείχθηκε η πιο φονική θάλασσα για τους πρόσφυγες το 2011, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Τα στοιχεία που προκαλούν σοκ ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σιμπέλα Ουίλκις, αναφέροντας ότι περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.
Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ, με το προηγούμενο να καταγράφεται το 2008, όταν 54.000 άνθρωποι είχαν καταφέρει να φτάσουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, όμως η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων το 2009 και το 2010 μείωσαν σημαντικά τις αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη.
«Η συχνότητα αφίξεων μέσω θαλάσσης αυξήθηκε στις αρχές του 2011 μετά την πτώση των καθεστώτων της Τυνησίας και της Λιβύης», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.
Η Ουίλκις αναφέρθηκε επίσης στις αφηγήσεις «των διασωθέντων που διηγήθηκαν στο προσωπικό της UNHCR ότι ένοπλοι άνδρες τους ανάγκαζαν να μπαίνουν στα πλοία», κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Λιβύη.
Αυτά τα ταξίδια γίνονται με πλοιάρια και οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες συχνά αναγκάζονται να τα οδηγήσουν μόνοι τους.
«Εξάλλου κάποιοι επιζώντες δήλωσαν στην UNHCR ότι χτυπήθηκαν και βασανίστηκαν από άλλους επιβαίνοντες», γεγονός που οδήγησε σε δικαστικές έρευνες στην Ιταλία, όπως δήλωσε η Ουίλκις.
Η πλειονότητα των μεταναστών το 2011 αποβιβάστηκαν στην Ιταλία, 56.000, οι 28.000 από τους οποίους προέρχονταν από την Τυνησία, ενώ η Μάλτα και η Ελλάδα υποδέχθηκαν μικρότερο αριθμό.



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.