Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ … & ΕΠΙ Τ ΑΥΤΑ

2012: Ευρωπαϊκό Ετος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Στόχος, ολόκληρη η κοινωνία να προσαρμοστεί στις ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού της και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άλλες ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε όλες οι γενεές να είναι σε θέση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. 2011: Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού. Στόχος να παροτρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να γίνουν εθελοντές, αυξάνοντας γενικότερα, την ευαισθητοποίηση ως προς την αξία του εθελοντισμού: Καίριες ανακηρύξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ιδιαίτερη βαρύτητα, στην κρίσιμη αυτή εποχή που διανύουμε. Με βασικά χαρακτηριστικά την αυξανόμενη ανεργία, τη χαμηλή ανάπτυξη, τα οικονομικά αδιέξοδα για πλήθος κόσμου.
Σε μια κοινωνία που συχνά διαπιστώνεται ότι το ατομικό συμφέρον επικρατεί του συλλογικού και το προσωπικό όφελος κυριαρχεί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται να δώσει περιεχόμενο σε αξίες όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, η αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.
Εννοιες αλληλένδετες εθελοντισμός και αλληλεγγύη. Προσφορά ψυχής, στάση ζωής, αχτίδα αισιοδοξίας και ελπίδας, μέσω πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται καθημερινά από κοινωνίες ευαισθητοποιημένες, οι οποίες σπεύδουν να βοηθήσουν εκείνους που έχουν ανάγκη.
Και στα Χανιά, το εθελοντικό κίνημα, το κίνημα αλληλεγγύης, μη ξεχωρίζοντας στους… ´αποδέκτες του´ ηλικία ή χρώμα, δίνει το δυναμικό ´παρών´ του στα καλέσματα των καιρών. Δεκάδες οι εθελοντές που βρίσκονται δίπλα σε συνανθρώπους μας θέτοντας το ´εμείς´ πάνω από το ´εγώ´ καταθέτοντας όχι μόνο τον χρόνο τους αλλά και το μεράκι τους, τις γνώσεις, τις ικανότητες και κυρίως τη διάθεσή τους, για προσφορά. Αυτούς ακριβώς έχει ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ιδανική κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής.
Και αυτή η συμμετοχή των πολιτών στα προβλήματα των συνανθρώπων μας, αποτελεί αδιάψευστο δείκτη του τοπικού, πολιτισμικού μας γίγνεσθαι.
Για να μη μείνουν φρούδες οι ελπίδες όλων, για ένα καλύτερο αύριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα