Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Προσλήψεις – επαναλειτουργία Κλινικών στο Νοσοκομείο Χανίων»

Προσλήψεις γιατρών αλλά και επαναλειτουργία κλινικών στο Νοσοκομείο Χανίων υπόσχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στα ´Χανιώτικα νέα´. Ηδη, σημειώνει, έχει ξεκινήσει η επαναλειτουργία της Μονάδας Νεογνών, στην οποία εκκρεμεί ο διορισμός δύο γιατρών, ενώ αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί η θέση διευθυντή στην Κλινική Θώρακος – Αγγείων.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος, επιμένει στη λειτουργία του  Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και υποστηρίζει ότι για τον ίδιο αποτελεί προσωπικό στοίχημα να έχει λυθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Για τα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι βασικό καλό ήταν ότι «σήκωσε 37 έτη ευδαιμονίας και αδράνειας στις πλάτες της και η χώρα δεν γονάτισε» και βασικό κακό ότι «η προεκλογική της δημαγωγία έφερε μία πρώτη κυβερνητική αδράνεια και αμηχανία στο ξεκίνημα, που δυστυχώς συνεχίστηκε».
Για να προσθέσει ότι «σήμερα πρέπει να πνεύσει ένας άνεμος αλλαγής και στην παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα που εξέφρασε και που θα εκφράζει την κεντροαριστερά και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη».
Για το αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά, όπως λέει, «η κατάθεση υποψηφιότητας πρέπει να συνοδεύεται με την εξήγηση των λόγων αυτής και οι λόγοι πρέπει να είναι ανοιχτοί, διαυγείς και να συνοδεύονται με τις στοχεύσεις που πρέπει να έχει η παράταξη, όχι το 2013 ή το 2014 όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα».
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Λοβέρδο:
• Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με τους γιατρούς και των Χανίων να βρίσκονται συχνά σε κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για σύνθλιψή τους στη μέγγενη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αλλά και οι ιδιώτες γιατροί καταγγέλλουν ότι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συντελείται απαξίωση της προσφερόμενης υγείας στους Έλληνες πολίτες. Ποια είναι η πιο μεγάλη αλλαγή που επιφέρει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.; Πώς μπορεί να πετύχει η οποιαδήποτε αλλαγή αν δεν έχει τη συναίνεση εκείνων τους οποίους αφορά και αν δεν προκύπτει από διάλογο μαζί τους;
«Μετά από 27 χρόνια η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με τη σύσταση και λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι γεγονός. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων έρχεται κοντύτερα στον γιατρό της επιλογής της. Όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμη και σήμερα βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τους εντός του συστήματος ευρισκόμενους γιατρούς των συνδικαλιστικών ηγεσιών καθώς και με τις οργανωμένες εκτός ΕΣΥ και Ταμείων συνδικαλιστικές ηγεσίες, μια και οι απαιτήσεις που προβάλλουν είναι ακραίες. Πίσω δεν θα κάνουμε. Ήρθα σε αυτό το Υπουργείο για να κάνω αλλαγές και όπου αυτές απαιτούν συγκρούσεις, τις έχω ήδη αποδεχθεί. Ήδη έχει σταλεί στο Τυπογραφείο Κοινή Υπουργική Απόφαση πέντε υπουργών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από 5.500 συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατρούς. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι μια μεγάλη αλλαγή που ακόμη όμως δεν έχει λύσει τα προβλήματα και έτσι ο κόσμος συνεχίζει να ταλαιπωρείται. Έχω δεσμευθεί προσωπικά ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η ενημέρωση των ασφαλισμένων για τα σημεία παροχής υπηρεσιών και η εξυπηρέτησή τους από τους γιατρούς θα έχουν επιλυθεί. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εμένα».

• Το Νοσοκομείο Χανίων καταρρέει καθημερινά. Κλινικές κλείνουν ή απειλούνται με λουκέτο, ενώ εξαντλούνται ακόμα και τα αναλώσιμα υλικά. Προ ημερών στα Επείγοντα είχαν εξαντληθεί τα φιαλίδια! Πώς, λοιπόν, θα στηρίξετε το μοναδικό Νοσοκομείο του Νομού; Γιατροί και προσωπικό δικαιολογημένα είναι σε απόγνωση.
«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων, δεν φαίνεται να υπάρχει η εικόνα που περιγράφετε. Το μόνο τμήμα που δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή είναι το Θωρακοχειρουργικό και αυτό γιατί ο διευθυντής του συνταξιοδοτήθηκε στα μέσα του 2011. Η θέση αυτή θα επαναπροκηρυχθεί. Ταυτόχρονα αναμένεται ο διορισμός ενός επιμελητή Β΄ θωρακοχειρουργού. Στην Αιματολογική Κλινική παρουσιάζεται ένα πρόβλημα λόγω και εδώ της συνταξιοδότησης της διευθύντριας, αλλά η Κλινική συνεχίζει τη λειτουργία της με τη μία επιμελήτρια που διαθέτει. Να σημειωθεί πως σε αυτή την Κλινική υπάρχουν δύο επιμελητές που έχουν κριθεί και αναμένεται ο διορισμός τους. Συνολικά το τελευταίο 5μηνο έχουν διοριστεί στο Νοσοκομείο δεκαεννέα νέοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και με την προσθήκη δύο μεταθέσεων γιατρών από άλλα Νοσοκομεία, έχουμε ένα σύνολο είκοσι ενός γιατρών που έχουν στελεχώσει τμήματα του Νοσοκομείου. Εκκρεμούν, δε, ακόμη για διορισμό δεκατέσσερις γιατροί για το Νοσοκομείο και δύο για τα Περιφερειακά Ιατρεία. Σχετικά με τις ελλείψεις υλικών, το Νοσοκομείο Χανίων ανήκει σε εκείνα τα Νοσοκομεία που έχουν τους περισσότερους συμβασιοποιημένους διαγωνισμούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που εταιρείες με συμβάσεις αδυνατούν να καλύψουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και ταυτόχρονα δημιουργείται και έλλειψη στην αγορά των συγκεκριμένων υλικών (περίπτωση φιαλιδίων). Εκεί η αγορά τους γίνεται από άλλους προμηθευτές, αλλά όμως πρέπει να γνωρίζετε πως ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δώσαμε τέλος σε μια άθλια κατάσταση πληρωμής των προμηθευτών με ρυθμίσεις μετά από 5 και 6 χρόνια, ώσπου εν τω μεταξύ είχε υπερκοστολογηθεί αλόγιστα η δαπάνη της κάθε προμήθειας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Ιανουαρίου 2012 και έχουμε εξοφλήσει τις υποχρεώσεις μας μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ούτε εδώ όμως θα υποχωρήσουμε. Με την προσπάθειά μας, επιστρέφουμε χρήματα από τη σπατάλη και την κακοδιοίκηση στον Έλληνα φορολογούμενο. Χρήματα που ειδικά σήμερα τα έχει μεγάλη ανάγκη».

• Υπάρχει χρόνιο αίτημα για λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στα Χανιά. Η Μονάδα που εγκαινιάστηκε προ ετών στο Νοσοκομείο Χανίων αφέθηκε να παρακμάσει. Το προσωπικό της, κάποτε, έφτασε σε απόγνωση. Μα, κυρίως, οι γονείς των νεογνών που έτυχε να χρειαστούν εντατική νοσηλεία. Και την έβρισκαν στο Ηράκλειο, στην Αθήνα, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρονταν και μεταφέρονται. Με όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η διαδικασία. Το Υπουργείο Υγείας έχει υποχρέωση να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Τι σχεδιασμό έχει κάνει για επαναλειτουργία της Μονάδας σε νέα βάση;
«Το θέμα το γνωρίζω. Η Μονάδα Νεογνών επαναλειτούργησε το καλοκαίρι του 2011, μετά τις παραιτήσεις των δύο γιατρών που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2011. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία της, το 2008, η σύνθεση σε ιατρικό προσωπικό ήταν η διευθύντρια και δύο επιμελήτριες. Σήμερα λειτουργεί με τη διευθύντρια και τρεις νεοπροσληφθέντες επιμελητές Β΄ που συνεπικουρούνται στις εφημερίες τους και από μία παιδίατρο. Εκκρεμούν δε, για διορισμό ακόμα δύο γιατροί. Η στελέχωσή της σε ιατρικό προσωπικό είναι καλύτερη από ό,τι ήταν παλιότερα. Επίσης, η διοίκηση του Νοσοκομείου φρόντισε να ενταχθεί ο εξοπλισμός της, συνολικής δαπάνης 310.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ και άμεσα θα υπάρξει η διακήρυξη για την προμήθειά του».

• Στο ΠΑΣΟΚ δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις με αλλαγή ηγεσίας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Πώς βλέπετε το μέλλον του Κινήματος, το οποίο στη συνείδηση του κόσμου έχει βαριά ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας;
«Έχω μία εμπειρία δυόμισι ετών στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα που δόθηκε για τον τόπο. Ο πρόεδρος, ο Γιώργος Παπανδρέου, οι υπουργοί και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας πρωτίστως αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σήκωσαν βάρος 37 ετών μέσα σε λίγους μήνες. Σηκώσαμε πράγματα για όσα δεν έγιναν 37 χρόνια κι εμείς είχαμε ένα ημερολόγιο ασφυκτικό. Όποιος το παραγνωρίζει αυτό, δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο πήραμε την απόφαση να πορευτούμε σε αλλαγή ηγεσίας και να διαμορφώσουμε τα νέα χαρακτηριστικά της παράταξης, κυρίως στα πολιτικά της θέματα. Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε από κοινού να περάσουμε τη βάρκα απέναντι στην άλλη όχθη του ποταμού, σε ασφαλέστερα νερά. Για εμένα ο απολογισμός της δράσης των 26 μηνών πρέπει να γίνει ενώπιον όλης της ελληνικής κοινωνίας και για τον λόγο αυτό δεν συζήτησα τίποτε άλλο πέρα από την εκλογή της νέας μας ηγεσίας από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Στην παρέμβασή μου στο Εθνικό Συμβούλιο ανέφερα πέντε θετικά και πέντε αρνητικά της κυβέρνησης Παπανδρέου, με βασικό καλό ότι σήκωσε 37 έτη ευδαιμονίας και αδράνειας στις πλάτες της και η χώρα δεν γονάτισε και βασικό κακό ότι η προεκλογική της δημαγωγία έφερε μία πρώτη κυβερνητική αδράνεια και αμηχανία στο ξεκίνημα, που δυστυχώς συνεχίστηκε. Σήμερα πρέπει να πνεύσει ένας άνεμος αλλαγής και στην παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα που εξέφρασε και που θα εκφράζει την κεντροαριστερά και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Αυτός είναι ο στόχος, ένα Κίνημα της κεντροαριστεράς που να εκφράσει την πλειοψηφική στην κοινωνία δημοκρατική παράταξη».

• Θα είσαστε υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου;
«Η διαδικασία των υποψηφιοτήτων δεν έχει ανοίξει, άρα και δεν θα την κάνω διά συνεντεύξεων. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τη χώρα και κάθε άλλη κουβέντα αποπροσανατολίζει. Για να μην φανεί όμως πως αποφεύγω το ερώτημά σας, θέλω να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες σας ότι η κατάθεση υποψηφιότητας πρέπει να συνοδεύεται με την εξήγηση των λόγων αυτής και οι λόγοι πρέπει να είναι ανοιχτοί, διαυγείς και να συνοδεύονται με τις στοχεύσεις που πρέπει να έχει η παράταξη, όχι το 2013 ή το 2014 όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα. Γιατί εμείς που μιλάμε είμαστε υπουργοί, από τα χέρια μας περνάνε πράγματα και γίνονται πράγματα, τι θα λέμε στους πολίτες; Τι θα κάνουμε στο μέλλον; Άρα, λοιπόν -και κλείνω- δεν νοείται υποψηφιότητα χωρίς διαδικασία που ως κόμμα την αποφασίσαμε και χωρίς πολυσέλιδη εξήγηση των λόγων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα