Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Γνωριμία με το ελαιόλαδο


Γνωριμία με το ελαιόλαδο και τη βιολογική αξία του είχαν χθες μικροί μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Κέντρο Ενημέρωσης Ελαιολάδου στην παλιά πόλη.
Οι μαθητές της Γ? τάξης του Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα πολλαπλά οφέλη των φιλοπεριβαλλοντικών συστημάτων διαχείρισης και να πάρουν ένα μάθημα παιδείας στην αειφορία.
Οπως τόνισε ο δρ Γιώργος Παπαδάκης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών και Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, το πρόγραμμα ´Infoil Life´ συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ´LIFE´.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και συμμετέχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης μαζί με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, την Αναπτυξιακή Επιχείρηση του τέως Δήμου Μουσούρων και την Ηλειακή Α.Ε. – Αναπτυξιακή Εταιρεία του Νομού Ηλείας. Το αντικείμενό του είναι η προώθηση των αειφόρων προτύπων για παραγωγή και κατανάλωση με επίκεντρο το ελαιόλαδο.
«Το Πολυτεχνείο έχει την οικονομική διαχείριση του προγράμματος, ενώ το Ινστιτούτο Υποτροπικών μας δίνει όλα τα επιστημονικά στοιχεία για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της πληροφορίας και να διαλέξει ακριβώς εκείνη που είναι πιο κατάλληλη για τη διάδοση. Είναι το πρώτο πρόγραμμα πληροφορίας για τη διάδοση πληροφορίας και αποτελεσμάτων με την ανάλυση του κύκλου ζωής του ελαιολάδου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των δράσεών του είναι η δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης, το οποίο λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο, από τον περασμένο Γενάρη στην παλιά πόλη, με την παραχώρηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μετζιδάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και επιστημονικός υπεύθυνος εκ μέρους Ινστιτούτου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ´Infoil Life´, τόνισε πως: «Επειδή ο καταναλωτής, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, δεν είναι ενημερωμένος για τη βιολογική κυρίως αξία του ελαιολάδου, ο στόχος του προγράμματος είναι να αναπληρώσει αυτό το έλλειμμα γνώσης που υπάρχει».
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ενημέρωσης Ελαιολάδου στην παλιά πόλη, επισκέφθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περισσότεροι από 2.500 ξένοι επισκέπτες, ενώ τον χειμώνα φιλοξενεί μαθητές σχολείων ενημερώνοντας παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου της Κρήτης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.infoil.tuc.gr,   www.infoil.gr

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα πτώση των τιμών του ελαιολάδου ο κ. Μετζιδάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, σημείωσε πως: «Η τιμή του ελαιολάδου είναι στα όρια, διότι για τις περισσότερες περιοχές το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό για την πώληση. Δηλαδή, εάν δεν συμμετέχει ο ίδιος ο παραγωγός ή αγρότης σε αυτή την εκμετάλλευση, ώστε να βγάλει το μεροκάματό του, δεν έχει κανένα κέρδος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα μπορούσε όμως να έχει μια προστιθέμενη αξία, διότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της τιμής που πουλά ο παραγωγός που το αφήνει στο ελαιουργείο και αυτό που βρίσκει ο καταναλωτής. Το πρόσθετο που επιβαρύνει την τιμή του ελαιολάδου δεν είναι τα υλικά και το εργατικό της μεταποίησης, αλλά διάφορα επιπλέον».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα μπορούσε ο αγρότης να οργανωθεί σε ομάδες, να διαχειριστεί το προϊόν, να κάνει με έναν σύμβουλο το μάρκετινγκ και να πουλά με 50 ή 100% μεγαλύτερη παραγωγή στο λάδι που θα ήταν βιώσιμο. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί και επιτύχει».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.