Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντός, εκτός & … επί τ’ αυτά

Η ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου προωθείται μέσω ειδικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο παρουσιάστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Με τις διατάξεις του προωθούμενου Νόμου, που περιλαμβάνει δέσμη ρυθμίσεων για τον αγροτουρισμό, τους τουριστικούς λιμένες και τις εγκαταστάσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, «αποσαφηνίζεται ο τουρισμός υπαίθρου και ορίζεται ως η κάθε ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως σκοπό την επαφή του επισκέπτη -τουρίστα με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της υπαίθρου».
Στον ´Καλλικρατικό´ πλέον Δήμο Χανίων υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για την ανάδειξη του τουρισμού της υπαίθρου, όπως αυτός περιγράφεται στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο.
Η προώθηση, άλλωστε, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως π.χ. ο τουρισμός κρουαζιέρας, ο φυσιολατρικός, ο πολιτιστικός, ο καταδυτικός και ο γαστρονομικός, αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της Δημοτικής Αρχής -σύμφωνα και με τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της- με απώτερο σκοπό ο Δήμος Χανίων να αποτελέσει ταξιδιωτικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, αν θυμηθούμε π.χ. τις ενέργειες για την καθιέρωση του λιμανιού της Σούδας ως σταθμού κρουαζιέρας, τη διάσχιση του φαραγγιού του Δικτάμου, στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη του φυσιολατρικού τουρισμού, πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προβολή της κρητικής διατροφής μέσω και του ´Αγροτικού Αυγούστου´.
Πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν ακόμη σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς και Συλλόγους, για την παρατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας, για πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, ποδηλασία, εξερεύνηση σπηλαίων, καταδύσεις, πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, με αετό κ.λπ. Δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να προωθηθούν στο πλαίσιο του τουρισμού της υπαίθρου με στόχο την ψυχαγωγία του επισκέπτη – τουρίστα μέσω της επαφής του με το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της υπαίθρου και, τελικά, την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών και στοιχείων του Δήμου μας.
Ο εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημα, αν θέλουμε -τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνά η χώρα μας- να δοθεί μία ανάσα ανάπτυξης στην τοπική οικονομία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα