Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ χρόνος! Τι μας περιμένει άραγε; Τι μας περιμένει σε ατομικό και σε οικογενειακό επίπεδο; Τι περιμένει την πατρίδα μας; Τι μας περιμένει σαν λαό, σαν έθνος και σαν κράτος; Χειρότερος δεν μπορεί να ’ναι, λένε μερικοί. Πιάσαμε ήδη πάτο τη χρονιά που μας πέρασε. Πιάσαμε;
ΟΧΙ, ΔΕΝ πιάσαμε ακόμα πάτο! Αυτή είναι η άποψη που έχει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Λίγο ακόμα και θα πιάσουμε, διατείνεται. Δεν απελπίζεται, ωστόσο. Μπορεί τα πράγματα έτσι να πηγαίνουν, μα έτσι δεν θα πάνε, επαναλαμβάνει συνεχώς χρησιμοποιώντας τον τίτλο του πιο γνωστού στην Ελλάδα βιβλίου του Τούρκου συγγραφέα Ασίζ Νεσίν.
ΠΟΔΑΡΙΚΟ με ερωτική μαντινάδα κάνει σήμερο ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Για να του (μας) πάει, λέει, καλά η χρονιά. Η μαντινάδα: ´Στο φεγγαράκι φόρτωσα χίλια φιλιά για σένα/ για να ’ρχεται κάθε βραδιά και να σου δίνει ένα´. Ωραίος, όπως πάντα ο Ηλίας.
ΜΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ κι από μένα, έτσι για το καλό. Ειδικά γραμμένη για τους αναγνώστες των ´πεταχτών´: ´Να ξέρουμε τι θέλουμε για τον καινούργιο χρόνο/ και πως να το πετύχουμε φτάνει αυτό και μόνο´. Ισχύει και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.
ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ τι θέλουμε, να το θέλουμε πραγματικά, να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να το επιτύχουμε. Το τρίπτυχο, με βάση το οποίο, έγραψα την παραπάνω μαντινάδα.
ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ναρκοπέδιο. Ο τίτλος για τη νέα χρονιά που βρίσκεται ήδη στην τρίτη της μέρα. Χωρίς ναρκοανιχνευτή. Ο υπέρτιτλος. Το μοιραίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Γνωστοί και μη εξαιρετέοι αυτοί που μας έβαλαν σ’ αυτό, ενώ μας έταζαν λαγούς και πετραχήλια…
ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ/ κόψε πίτα/ δος κι εμέ και του Νικήτα/ κι αν περσέψει και λιγάκι δώσε και στον Νικολάκη… Για να κόψεις πίτα, πρέπει να ´χεις πίτα… Το σχόλιο στο γνωστό παλιό παιδικό τραγουδάκι.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώσεις στους μισθούς. Αντί για μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αυξήσεις στους μισθούς. Επιστροφή στους λύχνους. Εξάλλου είναι πάμφθηνο το λάδι.
ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ το φεγγάρι παραλίγο μέρα μοιάζει. Ας γράψω και μια παροιμία για τον μήνα που έχουμε, να μην μείνει παραπονεμένος!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ Γουλιέλμο, πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώσκελης Κισάμου, Χανιά: Να τα χιλιάσει! Για τον Σύλλογο της Ανώσκελης που συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής η ευχή. Με αφορμή την έκδοση του Ημερολογίου 2012, που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις. Το καταχάρηκα, Χαράλαμπε! Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το προλογικό σου σημείωμα, μέσα στο οποίο παρουσιάζεται σε περίληψη η πλούσια δράση που αναπτύχθηκε τη χρονιά που πέρασε, στάθηκα αρκετά στις έγχρωμες φωτογραφίες που την αποδείκνυαν και απόλαυσα τις 12 ανωσκελίτικες ιστορίες σου, μια κάθε μήνα. Μια απ’ αυτές έτσι σαν δείγμα γραφής και για να συνοδεύσω τα συγχαρητήριά μου βάζω σήμερα αντί ιστορικό ανέκδοτο:
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ έχει φορτώσει στου Πανάνη το αυτοκίνητο λάδι και θέλει να το πάνε στα Χανιά. Φτάνει ο Γλαμπές, παλιός χωροφύλακας και τους λέει: ´Θα με πάρετε κι εμένα στα Χανιά;´. ´Ναι, καημένε´, του λέει ο Πανάνης, μα απαγορεύεται τρεις στο φορτηγό. ´Πάρτε με, κι εμένα ξια μου´. Ξεκινούνε φτάνουνε στην Αγιά Μαρίνα και να σου σταματά ο τροχονόμος. ´Πού πάτε;´, τους ρωτά. ´Στα Χανιά´. ´Και δεν ξέρετε πως απαγορεύεται τρεις στο αυτοκίνητο;´. Ο Γλαμπές ξαφνικά αρχίζει να χτυπιέται, να βγάζει κραυγές και να βρίζει τον χωροφύλακα. Σκύβει ο Βαγγέλης και του λέει χαμηλόφωνα: ´Ακου παιδί μου, κουζουλός είναι και τονε πάμε στο τρελοκομείο´. ´Ε τότε, λαλείτε´, λέει ο χωροφύλακας.
«Ενας καινούριος χρόνος. Τι μας περιμένει;/ Τι θα μας φέρει;/ Ονειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα./ Κι ω φτωχά ημερολόγια/ που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε/ τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο».
Το ποίημα ´Ιανουάριος´ του Τάσου Λειβαδίτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα