Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από το Λονδίνο στα Χανιά

Σύγχρονοι φωτογράφοι της Αγγλίας, οι οποίοι ζουν στο Λονδίνο και στο Μπράιτον, ανάμεσά τους και η Χανιώτισσα Ευαγγελία Βουτσάκη,
εξέθεσαν τα έργα τους στη γκαλερί Μενιέρ του Λονδίνου από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Τώρα, η Ευαγγελία Βουτσάκη αναμένεται στα Χανιά. Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου (ΛΕΦΚΙ) Χανίων οργανώνει παρουσίαση της δουλειάς της Ευαγγελίας Βουτσάκη την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στο καφενείο: “Ασωτος Υιός” στο Κουμ Καπί. Η έκθεση στο Λονδίνο είχε τίτλο: “Μνημοσύνη” και βασίζεται στην Ελληνική Μυθολογία: η Μνημοσύνη ήταν η θεά της Μνήμης, κόρη της Γαίας και του Ουρανού, η οποία ερωτοτροπώντας με το Δία γέννησε τις 9 Μούσες. Σύμφωνα με τον μύθο, λοιπόν, οι τέχνες και η μνήμη ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου για την έκθεση και τους φωτογράφους οι οποίοι συμμετείχαν:
• Ο Tobias Slater Hunt (Closer to God) προκαλεί την αμφιβολία του θεατή σχετικά με τι είναι αληθινό και τι έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Τα μοντέλα του είναι παραμορφωμένα, έκπτωτοι άγγελοι από την κόλαση του Δάντη. Αυτή η παραμόρφωσή τους είναι και η δίοδος προς την εξιλέωση.
• Ο Peter Bennett (Going Away) ταξιδεύει προς τη θάλασσα αναπολώντας κάτι οικείο. Ο ορίζοντας γίνεται σύμβολο του άτοπου και άχρονου. Τα χρώματα έτσι αχνά που είναι απο το φως θυμίζουν μια ανάμνηση που ίσως ανήκει στη σφαίρα των ψευδαισθήσεων.
• Ο  Luke A.R. Hamblin (Gestus) μελετάει το επικό θέατρο. Οι ηθοποιοί του είναι ήρωες χωρίς θεατρική σκηνή: απογυμνωμένοι από τον φυσικό τους χώρο γίνονται αντικείμενο μελέτης. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι φωτογραφίες στον τοίχο θυμίζουν μαριονέτες.
• Ο Michael C. Hughes (Lips) είναι ένας μεσήλικας που ανακαλύπτει τον ερωτισμό της ηλικίας του. Έννοιες όπως αμαρτία και τρέλα έρχονται συχνά στο μυαλό του καθώς φωτογραφίζει άλλοτε άψυχα αγάλματα και άλλοτε γυναίκες άνω των 50 σε αισθησιακές πόζες.
• Η Barbara Taylor (Bookmarks) αποκαλύπτει τον χάρτινο μικρόκοσμό της. Σε μικρά κάδρα τοποθετεί τους σελιδοδείκτες της με αναφορά στο βιβλίο που διάβαζε κάθε φορά. Το μυστικό της βιβλιοθήκης της είναι πια δημόσιο. Η συλλογή των αναμνήσεών της εκτίθεται στον θεατή.
• Η Lindsey Smith (A sign, A Full View) επηρεασμένη από την camera obscura δημιούργησε έναν μοναδικό τρόπο προβολής της κινούμενης εικόνας. Αυτό που βλέπουμε είναι η ηχώ της πραγματικής εμπειρίας. Μια φευγαλέα εικόνα όπου κυριαρχεί η αίσθηση της απώλειας.
• Ο Michael Vogt (Heterotopia) πειραματίζεται με το ψηφιακό κολάζ χρησιμοποιώντας ετεροτοπικά σκηνικά. Επηρεασμένος από τον Φουκώ προσκαλεί τον θεατή σε τοπία αυτοδημιούργητα, άβολα και εναλλακτικά της πραγματικότητας. Η αφηγηματικότητά τους καμιά φορά διέπεται απο μαύρο χιούμορ.
• Η Lynn Weddle (Collaborations) συνεργάζεται με τα μοντέλα της σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το πορτρέτο σε κάτι θεραπευτικό και κοινωνιολογικό. Ο διάλογος μεταξύ του φωτογράφου και του φωτογραφιζόμενου είναι ζωντανός. Η τοποθεσία, το ντύσιμο και η πόζα επιλέγονται από το μοντέλο.
• Η Ευαγγελία Βουτσάκη (Traces Within) θεωρεί πως η φωτογραφία είναι βαρετή όταν απεικονίζει την πραγματικότητα. Ακολουθώντας τα Ιχνη Εντός της προσπαθεί να οξύνει τις αισθήσεις της, να αυτοβιογραφήσει το υποσυνείδητό της και να προσκαλέσει τον θεατή σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι στις προσωπικές του αναμνήσεις.
Η γκαλερί Μενιέρ στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της παλιάς σοκολατοβιομηχανίας Μενιέρ του Λονδίνου, το οποίο χρονολογείται απο το 1870. Αποτελεί την έδρα της μη Κυβερνητικής οργάνωσης Ζωγραφιές – Τέχνη για τα Νοσοκομεία και τα έσοδα των εκθέσεων στηρίζουν την προσπάθειά της.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ευαγγελία Βουτσάκη γεννήθηκε το 1978 στα Χανιά. Από το 1997 έως το 2006 έζησε στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη όπου σπούδασε Νομική (ΑΠΘ) και Τούρκικα (ΙΜΧΑ και TOMER). Τη μαγεία του σκοτεινού θαλάμου την έζησε ως μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου ΑΠΘ (ΦΟΑΠΘ). Το 2008 πήρε την υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές- διδακτορικές σπουδές στη φωτογραφία. Απο τότε ζει στην Αγγλία και ασχολείται με την έννοια της προσωπικής φωτογραφίας, τους μύθους και τις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις αφηγήσεις. Στην πορεία παρακολούθησε ένα 4μηνο σεμινάριο για τη Θεραπεία μέσω Τέχνης από το BAAT του Λονδίνου και ένα εντατικό μηνιαίο σεμινάριο Φωτογραφίας Κινηματογράφου από τα Ealing Studios.
H σειρά της Ίχνη Εντός έχει διακριθεί στους διαγωνισμούς Prix de la Photographie Paris 2008-9, Festival Voies Off, Foto8 Summer awards και έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης, Gallery HOST, OPEN’09 PhotoFringe, Arles Festival, γκαλερί ΒΟΜ της Σεούλ, γκαλερί Μελάνυθρος στην Αθήνα, γκαλερί Μενιέρ στο Λονδίνο  και Ινστιτούτο Γκαίτε της Λετονίας. 
Προς το παρόν διδάσκει στο Friends Centre του Μπράιτον Υποκειμενική φωτογραφία/προσωπική αφήγηση και δημιουργία φωτογραφικού βιβλίου.
Τέλη του 2012 τα Ιχνη Εντός θα εκδοθούν απο το Editorial RM και το Crowdbooks.

Ιστοσελίδες:
• www.evavoutsaki.com
• http://www.mnemosyne2011.com/home.html
• http://www.meniergallery.co.uk/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα