Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Στη ΓΑΔΑ ο Εφραίμ

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, μεταφέρθηκε χθες βράδυ ο ηγούμενος Εφραίμ, εν μέσω έντονων επευφημιών από υποστηρικτές του.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε νωρίτερα έξω από το Εφετείο, όπου ο αρχιμανδρίτης έφτασε λίγο μετά τις 8:30, αφού μεταφέρθηκε οδικώς από το Άγιο Όρος, συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του από Εισαγγελέα Εφετών.
Το ένταλμα εκτέλεσε ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Τζαβέλλας παρουσία του συναδέλφου του Αντ. Λιόγα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μοναχός δεν επικαλέστηκε ενώπιον των δύο Εισαγγελέων πρόβλημα υγείας και έτσι το διατακτικό που εκδόθηκε αφορά την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού, το πρωί της Τετάρτης.
Στην οδό Λουκάρεως, έξω από το Εφετείο, τον υποδέχτηκαν περίπου 300 άτομα, κάθε ηλικίας, τα οποία εξέφρασαν την υποστήριξή τους με χειροκροτήματα, πλακάτ και κεριά και φωνάζοντας «άξιος, άξιος!».
Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το Δημόσιο, κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων.
Οι Εφέτες δέχθηκαν την θέση της συναδέλφου τους ανακρίτριας της υπόθεσης των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών», η οποία κρίνοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, τις ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο αλλά και την προσωπικότητα, την ισχύ και τις διασυνδέσεις του θεώρησε πως πρέπει να προφυλακιστεί. Ο Εφραίμ βαρύνεται με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» και ορίζουν σε περίπτωση καταδίκης ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο μοναχός Αρσένιος, συνεργάτης του Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά την απολογία του.
Η υπόθεση του Βατοπεδίου, για την οποία κατηγορούνται συνολικά 32 πρόσωπα, ξεκίνησε να ερευνάται από την Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά από παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά . Η διερεύνηση της υπόθεσής «κόστισε» τη θέση δύο Εισαγγελέων Εφετών ο οποίοι παραιτήθηκαν από το Σώμα όταν έκριναν πως η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στην Βουλή λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, αλλά δεν έγινε δεκτή η άποψη τους. Με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικών διώξεων, την ανάκριση ανέλαβε η Εφέτης Ειρήνη Καλού ενώπιον της οποίας απολογήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου η ηγούμενος Εφραίμ μετά από δύο προθεσμίες που είχε λάβει.
Η πρώτη, τον Σεπτέμβριο, λόγω αποχής των δικηγόρων και η δεύτερη τον Οκτώβριο εξαιτίας του ταξιδιού του κατηγορούμενου στην Ρωσία για την περιφορά της Αγίας Ζώνης σε πόλεις της χώρας. Ο Εφραίμ αναμενόταν ότι θα διανυκτερεύσει στην ΓΑΔΑ καθώς είχαν κλείσει οι φυλακές. Σήμερα το πρωί εκτός απροόπτου αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές όπου και εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και πάντως όχι για σοβαρές πράξεις βίας.  Οι συνήγοροί του, πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα