Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορυφώνεται η «Αγρυπνία»

Η  κορύφωση ενός δράματος έρχεται στην επιφάνεια μέσα από το Β? μέρος του έργου του Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία», που ανεβάζει η εταιρεία θεάτρου «Μνήμη» στο θέατρο «Κυδωνία».
Η υπόθεση εκτυλίσσεται, πάντα, στο σαλόνι σπιτιού μπροστά στην τεφροδόχο με τις στάχτες της νεκρής μάνας. Στο Α? μέρος είχαμε δει τον γιο με τη γυναίκα του να επιστρέφουν στο σπίτι μετά την κηδεία και λίγο μετά να καταφτάνουν ο αδελφός του με τη σύζυγό του. Και, ξαφνικά, να αρχίζει μια λεκτική κόντρα, εν μέσω της κατανάλωσης αλκοόλ, που βγάζει στην επιφάνεια όλα τα πάθη και απωθημένα των δύο ζευγαριών.
Στο Β? μέρος η κόντρα αυτή κορυφώνεται. Εξελίσσεται ένα λεκτικό μακελειό άνευ προηγουμένου. Η τεφροδόχος με τη στάχτη της νεκρής μάνας, παράλληλα με την άφθονη κατανάλωση αλκοόλ, γίνονται αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια, απωθημένα, πάθη αλλά και φοβίες.
Και καθώς ξημερώνει η κόντρα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις? Η τεφροδόχος μετατρέπεται σε? ορό αλήθειας.
Η παράσταση -από τις καλύτερες της εταιρείας θεάτρου «Μνήμη»- διαρκεί δυόμισι περίπου ώρες, αλλά δεν κουράζει το κοινό.
Η «Αγρυπνία» παρουσιάζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά, επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και δραματουργική επεξεργασία Λίλας Τρουλλινού, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, με βοηθό σκηνοθέτη τη Μαρία Μπαλαντίνου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Αλαν).
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη», «η παράσταση του Β? μέρους ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ. και θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την ίδια πάντα ώρα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Σύνολο 6 παραστάσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται φέτος στα 15 και 10 ευρώ το φοιτητικό.
Τον Ιανουάριο του 2012 η Εταιρεία Θεάτρου ´Μνήμη´ θα δώσει ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων που θα αφορά στο σύνολο του έργου (Α+Β μέρος). Οι παραστάσεις αυτές θα δίνονται είτε σε δύο συνεχόμενες μέρες, όπου κάθε μέρα θα παρουσιάζεται και από ένα μέρος του έργου, είτε όλο το έργο θα παίζεται σε συνεχή ροή σε μία μέρα με τα απαραίτητα, φυσικά, διαλείμματα. Το πρόγραμμα παραστάσεων του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί μετά τα Χριστούγεννα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα