ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΔΑΡΑΤΣΟ
Εκδήλωση για τον Εθελοντισμό
Σε περιόδους δύσκολες, ο εθελοντισμός ενώνει τους ανθρώπους και βοηθάει στο να ενεργοποιηθούν μέσα μας δυνάμεις και πηγές αυτοεκτίμησης.
Αυτό επεσήμανε χθες η ψυχολόγος κα Νεκταρία Πατεράκη - Καστρινάκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με αφορμή την εκδήλωση 'Εθελοντισμός, Το + Σήμερα' που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο
Πολιτιστικό Στέκι του Συλλόγου 'Το Ρόδο' στο Κάτω Δαράτσο.
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης -Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος 'Το Ρόδο' στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.
Ομιλητές θα είναι η ψυχολόγος κα Νεκταρία Πατεράκη -Καστρινάκη με θέμα: 'Εθελοντισμός και ψυχολογικά οφέλη' και ο κ. Απόστολος Δόλλας. καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα: 'Η κοινωνική θέση του εθελοντισμού'.
'Σε περιόδους δύσκολες όπως είναι αυτή που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούμε μέσα από τον εθελοντισμό, να υπάρχει αλληλεγγύη και υποστήριξη... Διότι αυτό ενώνει τους ανθρώπους και βοηθάει δημιουργώντας θετικά συναισθήματα ώστε να μειωθεί το άγχος και η ανασφάλεια που προκαλείται από όλη αυτή την αρνητική κατάσταση σήμερα' τόνισε η κα Καστρινάκη.
Και πρόσθεσε: 'Ο εθελοντισμός βοηθάει στο να ενεργοποιηθούν μέσα μας δυνάμεις και πηγές αυτοεκτίμησης. Ο άνθρωπος όταν προσφέρει είναι καλύτερα με τον εαυτό του. Είναι φτιαγμένος για το καλό, για να προσφέρει και να δημιουργεί αλλά όλο αυτό το καπιταλιστικό σύστημα και ο καταναλωτικός τρόπος ζωής τα τελευταία χρόνια, οδηγούσε στην αλόγιστη χρήση υλικών αγαθών, εστιάζοντας κυρίως στην κατάκτηση αντικειμένων, πραγμάτων ή θέσεων. Με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να απομακρυνθεί από τις αληθινές επιθυμίες και ανάγκες του κι αυτά που πραγματικά χρειάζεται.
Τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να πλησιάσουμε τους ανθρώπους, να γευτούμε το μοίρασμα, την συνύπαρξη, το "δίνω και παίρνω" και να ενεργοποιηθεί πάλι μέσα μας η πηγή αυτοκτίμησης και προσφοράς. Διότι ο άνθρωπος αυτοπραγματώνεται μέσα από τον εθελοντισμό, είναι φτιαγμένος για να προσφέρει και μέσα από την προσφορά αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του και με τους άλλους' κατέληξε η κα Καστρινάκη.
Από την πλευρά της η κα Κατερίνα Ζομπανάκη, εκπρόσωπος της Π.Ε Χανίων και Προϊσταμένη του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης, ανέφερε πως: 'ο εθελοντισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο που αναπτύσσεται στους κόλπους μιας κοινωνίας.
Στηρίζει όλες εκείνες τις δράσεις που αφορούν την διατήρηση του ανθρώπινου προσώπου κάθε κοινωνικού συνόλου, όπως ενέργειες στήριξης των ευπαθών ομάδων, ενέργειες αλληλεγγύης και συνεργατικότητας. Το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα
Εθελοντισμού, η 5η Δεκεμβρίου, αποδεικνύει την σπουδαιότητα του πράγματος αλλά και την απόφασή της Διεθνούς κοινότητας να γίνει συνείδηση για τον κάθε πολίτη η αναγκαιότητα του εθελοντισμού.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στηρίζει την εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου 'το Ρόδο' με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την συνειδητοποίηση ότι ο Εθελοντισμός αποτελεί, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχεια ομαλής λειτουργίας του κάθε κοινωνικού συνόλου' επεσήμανε η κα Ζομπανάκη.
'Ο εθελοντισμός είναι το απαραίτητo + για σήμερα και τις εποχές που ζούμε.
Η ανάγκη για τη συγκεκριμένη εκδήλωση προέρχεται από το γεγονός ότι όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας βασίζονται στην εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν, δασκάλων χορού, μουσικής κ.ά.. Ετσι δίνουμε μια διέξοδο σε εκατον πενήντα περίπου παιδιά με αποτέλεσμα εκτός από την παρέα και την καθημερινή επαφή να μπορούμε να αναπτύξουμε και την αλληλεγγύη που χρειάζεται, ειδικά στις μέρες μας' ανέφερε ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου 'Το Ρόδο'.
ΣΤΟΝ 'ΟΡΙΖΟΝΤΑ'
Εορταστικό παζάρι αγάπης
Χριστουγεννιάτικο παζάρι αγάπης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τους σκοπούς και τα προγράμματα του Συλλόγου 'Ορίζοντας' θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών (οδός Α. Παπανδρέου). Ο Σύλλογος 'Ορίζοντας' βρίσκεται στο πλευρό παιδιών και ενηλίκων με νεοπλασματικές παθήσεις.
Το παζάρι θα λειτουργεί καθημερινά από 9π.μ. - 4μ.μ. και
6μ.μ. - 10 μ.μ..
ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ Δ. ΧΑΝΙΩΝ
Γνωριμία με τους 'Γιατρούς του Κόσμου'
Εκδήλωση με καλεσμένους εκπροσώπους και μέλη της Οργάνωσης 'Γιατροί του Κόσμου' θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, Ημέρα Εθελοντισμού, στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.
Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το εθελοντικό έργο και την προσφορά ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται σκληρά σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Επίσης, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, θα μιλήσει στα παιδιά για τα δικαιώματα των ανθρώπων και ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των παιδιών.
Για όσους μαθητές και μαθήτριες επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση, παρακαλούμε τους υπευθύνους των Σχολείων να επικοινωνήσουν με τις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, στα τηλ.: 2821 3 41774 και 2821 3 41221.
Παραστάσεις
• 'Δον Κριστόμπαλ - Δόνα Ροζίτα' του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης κάθε Παρασκευή 9μ.μ., κάθε Σάββατο 8μ.μ. και αύριο Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11π.μ. στο Βενιζέλειο Ωδείο. Είσοδος 10 ευρώ, ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Πληροφορίες στο τηλ.: 28210 44256.
• Παιδική μουσικοθεατρική παράσταση 'Τι μέρα είναι σήμερα;' από το σχήμα 'Θεατρικόν' κάθε Σάββατο στις 7μ.μ. στο 'Πολυ-Τεχνείο' (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 40).
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.