Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΚΑΜ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στα Χανιά

Δίαυλο επικοινωνίας με το κινηματογραφόφιλο κοινό των Χανίων ανοίγει το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που με όχημα τον θεσμό των περιφερειακών εκδηλώσεων, φτάνει την ερχόμενη εβδομάδα και στην πόλη μας μεταφέροντας εικόνες από κάθε πλευρά του πλανήτη κι από την Ελλάδα, μέσα από μια επιλογή ταινιών ελλήνων δημιουργών.
Σταθμός στο ταξίδι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, την ερχόμενη Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να διευρύνει τις κινηματογραφικές του εικόνες.
Τις εκδηλώσεις διοργανωνουν: η Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,ο Δήμος Χανίωνμ η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, η Κινηματογραφική Ομάδα Χανίων ´ΚΙΝΟΧ´ και η Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης ´Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός´.
Οπως ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, κα Νάνσυ Αγγελάκη, χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου: ´Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης εδώ και 52 χρόνια αναδεικνύει και καταξιώνει μεγάλους δημιουργούς της 7ης Τέχνης. Οι δε παράλληλες περιφερειακές εκδηλώσεις του είναι πλέον θεσμός. Στις πόλεις που παίρνουν γεύση από το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι για μια ακόμη χρονιά και τα Χανιά, όπου θα γινουν προβολές στο Μεγάλο Αρσενάλι”.
´Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα κινηματογράφο ανεξάρτητο και πρωτοποριακό, με τις νέες τάσεις του παγκόσμιου σινεμά, με τις πιο τολμηρές κινηματογραφικές φωνές από όλο τον κόσμο, με ταινίες που ψυχαγωγούν, προβληματίζουν, καθρεφτίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με ευαισθησία και ειλικρίνεια´ επεσήμανε η κα Αγγελάκη.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Δημήτρης Νικολακάκης, τόνισε πως: ´για δυο μέρες στο όμορφο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου όλοι οι Χανιώτες καλούνται να γίνουν κοινωνοί των νέων τάσεων του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, να γίνουν κοινωνοί της σημερινής πραγματικότητας, έτσι όπως αυτή διαθλάται μέσα στον φακό των δημιουργών της 7ης Τέχνης.
Καλούμε όλους τους Χανιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τη συγκεκριμένη δράση´.
Τέλος ο εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας ´Πυξίδα της Πόλης´ κ. Ματθαίος Φρατζεσκάκης, υπογράμμισε πως: ´το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι όλα τα χρόνια της ύπαρξής του, ο θεσμός ο οποίος πέρα του ότι δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δει ό,τι καινούργιο υπάρχει στον κόσμο του κινηματογράφου, χαράζει αυτό που λέμε κινηματογραφική πολιτική και βάζει τις συντεταγμένες σε σχέση με τον χώρο της 7ης Τέχνης στη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια κάνει μια βόλτα σε όλη την Ελλάδα δίνοντας τη δυνατότητα μιας αμφίδρομης επικοινωνίας με τις νέες τάσεις του Κινηματογράφου, των ανθρώπων που καταθέτουν την δουλειά τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων που αγαπούν την 7η Τέχνη.
Τα Χανιά συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι από την πρώτη χρονιά κιόλας με ιδιαίτερη συμμετοχή και αγάπη από το κινηματογραφόφιλο κοινό. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους Χανιώτες την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου όπου μια σύμπραξη τοπικών φορέων δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν κοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και να δουν μερικές από τις καλές ταινίες που προβλήθηκαν φέτος στη συμπρωτεύουσα´ κατέληξε ο κ. Φρατζεσκάκης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου

6μ.μ.: F.L.S.
Στο κοντινό μέλλον, ένας άνδρας συμμετέχει στο τουρνουά F.L.S., όπου δολοφόνοι απ’ όλο τον κόσμο μάχονται για δόξα και χρήμα. Με ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, θα πρέπει να κερδίσει ίσως την τελευταία μάχη της ζωής του.

7:15μ.μ.: Σούπερ Δημήτριος
Σ’ ένα παράλληλο, σουρεαλιστικό σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος του περιοδικού ´Χρυσή Ιερουσαλήμ´, μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Ενα βράδυ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης επιστρέφει. Ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ είναι πάλι εδώ, για να διεκδικήσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εδώ και χρόνια: να τον αναγνωρίσουν όλοι με το πραγματικό του όνομα· το όνομα που του αξίζει· το όνομα που του ταιριάζει.
Οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια σύγκρουση που τσαταλιάζει τα νεύρα του θεατή μέχρι την τελική κορύφωσή της, σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.

9μ.μ.: Press
Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και στην τουρκική κυβέρνηση, μια χούφτα από νεαρούς δημοσιογράφους πάσχιζαν να καταγγείλουν στην υφήλιο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκείνες τις μέρες της αυξανόμενης έντασης, οι δημοσιογράφοι αυτοί αγωνίζονταν τόσο για να επιβιώσουν, όσο και για να αποκαλύψουν τα γεγονότα. Γι’ αυτούς, η δημοσιογραφία δεν ήταν πια επάγγελμα αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου

6:15μ.μ.: Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια
O τίτλος της ταινίας ´Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια´ βασίστηκε σε μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού από το Πράσινο Ακρωτήριο (Cabo Verde). Μια κοπέλα επιστρέφει από την Ευρώπη στον τόπο της, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της.
Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος της: την τραυματική απουσία της μητέρας της, τη συμβίωση με τη μητριά της, την αναστάτωση που προκαλεί το ξύπνημα της εφηβείας της.

7:44μ.μ.: Συνείδηση
Η ταινία εστιάζει σε μια παθιασμένη και πολύπλοκη ερωτική ιστορία που συνδέει τρεις ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε μια μικρή πόλη και προσπαθούν να επιβιώσουν αποκλειστικά με την εργασία τους. Η Αϊντανούρ είναι μια νεαρή γυναίκα που μένει στην Ανατολία και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτό που η ζωή έχει ή δεν έχει να της προσφέρει. Στο μεταξύ, ο Μαχμούτ βρίσκεται ανάμεσα στην Αϊντανούρ και στη γυναίκα του, τη Σονγκούλ. Ωστόσο, η Αϊντανούρ αρχίζει σιγά-σιγά να κερδίζει την καρδιά του. Οι δρόμοι αυτών των δύο θα διασταυρωθούν σ’ ένα καπηλειό…

9:20μ.μ.: Σωτηρία
Ανεξήγητοι λόγοι οδηγούν ένα συνηθισμένο ζευγάρι αστών να επιλέξει ως τόπο διακοπών του ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Μέσα από μία σειρά μεταφυσικών γεγονότων, έρχονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της σχέσης αλλά και της ίδιας τους της ύπαρξης. Η αναζήτηση διεξόδου οδηγεί τους πρωταγωνιστές στα πρόθυρα οριακών καταστάσεων και ακραίων επιλογών. Πλησιάζοντας στα άκρα της λογικής, η πραγματικότητα χάνεται μέσα στο υποσυνείδητο στην προσπάθεια αναζήτησης της Σωτηρίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα