Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
Πολιτιστικό σμίξιμο Συλλόγων του Ελληνισμού

Την ´αγκαλιά´ τους προς την τοπική κοινωνία ´ανοίγουν´ επτά παραδοσιακοί σύλλογοι από τη Μικρά Ασία, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, την Κύπρο, τη Μακεδονία, τον Πόντο και τη Ρούμελη που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στα Χανιά, στο πλαίσιο πολιτιστικής ημερίδας που πραγματοποιούν αύριο Κυριακή στο Παλιό Τελωνείο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8:30 το βράδυ.
Πρόκειται για ένα πολιτιστικό σμίξιμο όλων των Συλλόγων της Ελλάδας, εκείνων των ανθρώπων που δεν λησμονούν ποτέ τις ρίζες τους.
Στην εσπερίδα που περιλαμβάνει τοπικούς χορούς και τραγούδια, παραδοσιακές γεύσεις, έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο, συμμετέχουν: η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων ´Ο Άγιος Πολύκαρπος´, ο Σύλλογος Ηπειρωτών, ο Σύλλογος Θεσσαλών Ν. Χανίων ´Ν. Πλαστήρας´, ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Χανίων, ο Σύλλογος Μακεδόνων ´ο Μέγας Αλέξανδρος´, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Χανίων ´Παναγία Σουμελά´ και ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Ν. Χανίων.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οπως ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, κα Νάνσυ Αγγελάκη, χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο Χανίων: ´η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μικρά Ασία και ο Πόντος συναντιούνται, θυμούνται και νοσταλγούν. Επτά σύλλογοι συναντιούνται στο Παλιό Τελωνείο για να αναπολήσουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ανθρωποι που είτε λόγω των συνθηκών, είτε λόγω επιλογής, διάλεξαν την πόλη μας ως τόπο κατοικίας.
Στηρίζουμε τη συνάντηση αυτή, που ζωντανεύει προαιώνιους δεσμούς φιλίας και αγάπης και φέρνει τους Ελληνες πιο κοντά´.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης, Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τόνισε πως: ´η παράδοση είναι από τα τελευταία μετερίζια άμυνας του Ελληνισμού απέναντι στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης που κατατρέχει την εποχή μας. Η Π.Ε Χανίων με μεγάλη προθυμία συμμετέχει στη διοργάνωση της πρωτοπόρας κοινής εκδήλωσης των επτά εθνικών παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων στο Παλιό Τελωνείο´.
Η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων ´Ο Αγιος Πολύκαρπος´ κα Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη ανέφερε: ´είμαστε χαρούμενοι που όλοι οι παραδοσιακοί σύλλογοι του Ν. Χανίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και θα σμίξουμε ενάντια στην κατήφεια της καθημερινότητας. Θα ταξιδέψουμε όλοι μαζί στα μονοπάτια του πολιτισμού και της παράδοσης, αναβιώνοντας τα πατρογονικά μας ήθη και έθιμα. Ξεδιπλώσαμε ιδέες, σκέψεις, ανταλλάξαμε απόψεις, συμπλήρωσε ο ένας τον άλλον, συνεργαστήκαμε και γίναμε φίλοι. Την Κυριακή το Παλιό Τελωνείο “ανοίγει” μια τεράστια αγκαλιά και μας περιμένει όλους, να διασκεδάσουμε παρέα και να ταξιδέψουνε νοερά σε μέρη που δεν λησμονούται ποτέ´.
Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Λιονάκης, Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, επεσήμανε: ´η Ιερά Μητρόπολή μας είναι αρωγός και συμπαραστάτρια σε τέτοιες εκδηλώσεις, γι? αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ένα πόλιτιστικό αντάμωμα που θα μας θυμίσει το πολύπαθο γένος μας.
Είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη ευκαιρία για την κοινωνία μας, που ταλαιπωρείται και στεναχωρείται, η εκδήλωση αυτή να δώσει μια νότα χαράς και αισιοδοξίας´.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ν. Χανίων κ. Γιώργος Θεοδοσίου σημείωσε ότι ´καλούμε όλους τους Χανιώτες στο αντάμωμα των επτά συλλόγων που δραστηριοποιούνται πολιτιστικά στα Χανιά και έχουν κάνει αυτόν τον τόπο, ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τους καλούμε σε ένα ταξίδι με γεύσεις, εικόνες και οπτικά ακούσματα από τις ιδιαίτερες πατρίδες μας, σε μια χρονική στιγμή που έχουμε ανάγκη να είμαστε ενωμένοι, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας σε όλη αυτή την κατήφεια και τη μιζέρια που κυριαρχεί´.
Ο κ. Γιάννης Χατζηιωάννου, από τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Χανίων, ανέφερε: ´συμμετέχουμε στην ημερίδα παρουσιάζοντας στοιχεία από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την ιστορία, τον πολιτισμό και την γαστρονομία της Κύπρου´.
Η κ. Σιμέλα Καραβάνου από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Χανίων ´Παναγιά Σουμελά´ σημείωσε πως: ´περιμένουμε να υποδεχτούμε με μεγάλη χαρά όλους τους Χανιώτες για να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε μαζί, να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις του Πόντου´.
Ο κ. Βασίλης Βλάχος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Χανίων, τόνισε ότι: ´ο Σύλλογος Ηπειρωτών στηρίζει την κοινή αυτή προσπάθεια που γίνεται από τους Συλλόγους της Ελλάδας. Συμμετέχουμε με το χορευτικό μας συγκρότημα, επίσης θα παρουσιάσουμε φωτογραφικό υλικό από την Ηπειρο ενώ θα προσφέρουμε και τοπικά παραδοσιακά κεράσματα´.
Ο κ. Φώτης Σχουλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ν. Χανίων, επεσήμανε: ´οι Μακεδόνες που ζούμε εδώ και χρόνια στα Χανιά, θέλουμε να καλέσουμε όλους τους Χανιώτες να έρθουν στην εκδήλωση, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε μαζί και να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία που νοιώθουμε κοντά τους´.
Ο κ. Παύλος Πουρσανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Χανίων κάλεσε τους Χανιώτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση. ´Μέσα από το περίπτερό μας θα προβάλλουμε την Θεσσαλία που ήταν και παραμένει πάντα στις καρδιές μας´ σημείωσε.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: από τις 11 το πρωί Εκθεση Φωτογραφίας, προβολή βίντεο, παραδοσιακή μουσική.
Στις 5.30 το απόγευμα: χαιρετισμούς διοργανωτών και προβολή βίντεο.
Στις 6.30 το απόγευμα: Χορωδία Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων ´Ο Άγιος Πολύκαρπος´.
Στις 7 το απόγευμα: Παραδοσιακοί χοροί από τους Συλλόγους.
Στις 8.30μ.μ.: Παραδοσιακό κέρασμα από τους διοργανωτές Συλλόγους με τοπικές γεύσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Χριστουγεννιάτικο παζάρι
Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης – Φυσικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Ενταξης των ΑμΕΑ του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων εγκαινιάζεται σήμερα στις 6μ.μ. στην Πύλη Sabbionara και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.
Τις χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες ετοίμασαν οι ωφελούμενοι του προγράμματος με πολλή φαντασία και μεράκι με την βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτών και όλων των επιστημονικών υποστηρικτικών τμημάτων της δομής του προγράμματος.
Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του προγράμματος.
Το παζάρι διοργανώνουν το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων, ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και θα λειτουργεί καθημερινά 9π.μ. – 2μ.μ. και 5μ.μ. – 10μ.μ..

ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΣΟΥΔΑΣ
Εκθεση κεντήματος
Η  2η Εκθεση Κεντήματος που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, ο ΔΟΚΟΙΠΠ , το Σωματείο ατόμων με αναπηρία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ´Κέντημα και Πολιτισμός´ θα πραγματοποιηθεί στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου στο χώρο του Πολύκεντρου Σούδας. Οσα μέλη και φίλες του Συλλόγου ´Κέντημα και Πολιτισμός´ επιθυμούν να εκθέσουν ένα δικό τους ή συγγενικού τους αγαπημένου προσώπου έργο κεντήματος να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6944141060 ή 22821341225 ή 6974033259 (στην Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη ή στην προϊσταμένη του ΚΑΠΗ Σούδας κα Ειρήνη Καντεράκη).
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, ´για κάθε έργο κεντήματος δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γυναίκα που συμμετέχει να δώσει λίγα λόγια που να εκφράζουν τα συναισθήματά της (πότε κεντήθηκε το έργο αυτό, από ποιαν, τι εκφράζει το κέντημα αυτό για αυτήν κ.ά.). Η τεράστια ποικιλία μορφών κεντήματος αλλά και ο μοναδικός τρόπος έκφρασης από κάθε μια γυναίκα ξεχωριστά, θα αναδείξουν την Εκθεση αυτή σαν μια κορυφαία εκδήλωση πολιτισμού. Το κέντημα μεταφέρει σαν κιβωτός μνήμης διαχρονικά την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Πάνω στα κεντίδια τους οι γυναίκες καταθέτουν την λεπτότητα τους, το μεράκι τους´.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριημέρου θα ακολουθήσουν πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένες στα άτομα με αναπηρία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα