Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΒΙΒΛΙΑ

Στην άκρη του κόσμου
Γιώργος Ξενάριος
Πώς είναι σε κάθε νεύμα που σε καλεί, εσύ να φεύγεις ολοένα πιο μακριά χωρίς να αφήνεις πίσω σου δυο λέξεις, να λες έστω ένα ψέμα… Και φεύγεις δίχως μνήμη, χωρίς να κοιτάξεις πίσω…
Αρχές του 20ού αιώνα. Σε μια πόλη του πελοποννησιακού Νότου ξεσπάει μια άγνωστη επιδημία. Οι κάτοικοί της, θίασος ενός πολύχρωμου τσίρκου, φεύγουν αναζητώντας τη σωτηρία.
Στο μεταίχμιο πιθανού και απίθανου, πραγματικού και φανταστικού, ο πληθυσμός των Αλυκών, ένα τεράστιο ανθρώπινο μπουλούκι,
αναζητεί τη δική του Γη της Επαγγελίας. Στην πορεία τους με συνοδοιπόρο τον θάνατο, έρωτες, πάθη και συγκρούσεις γεννιούνται.
Σε μια φανταστική Ελλάδα, με φόντο τις τεχνολογικές ανακαλύψεις της εποχής (τηλέφωνο, αυτοκίνητο, κινηματογράφος, κ.λπ.), ο πρωταγωνιστής του βιβλίου καθορίζει τη διαδρομή των φυγάδων και μέσω αυτής εξαγνίζεται. Στο βάθος του πίνακα, οι Βαλκανικοί πόλεμοι.
Ενα μυθιστόρημα που πραγματεύεται τον διχασμό του ανθρώπινου προσώπου.
Εκδότης: Κέδρος

Ντάσταρ
Μάρα Μεϊμαρίδη
Τροία Τουρκίας, 1853
Ενα βρέφος με χρυσά μαλλιά και βιολετιά μάτια βρίσκεται στο Σκάμανδρο ποταμό, ανάμεσα σε δυο χωριά: ένα ελληνοχώρι κι ένα τουρκοχώρι που μισούνται αιώνες. Είναι η Ντάσταρ, η θεά της αρχαίας Τροίας, που ξανάρθε στη ζωή αναζητώντας τον χαμένο έρωτά της. Η Ντάσταρ μεγαλώνει στα φτωχόσπιτα των αγροτών -μαζί με τη ρωμιά Κλειτώ, την τουρκάλα Χαπούσα, τη βαβογριά μάγισσα που διαβάζει το μέλλον και βλέπει στο παρελθόν- και στα αρχοντικά των λεβαντίνων γαιοκτημόνων της Τρωάδος. Πλησιάζει τους πιο διάσημους αρχαιολόγους της εποχής, τον Ερρίκο Σλήμαν, τον Φρανκ Καλβέρ και τον Τζίμυ Μέλαρτ, και τους καθοδηγεί, προκειμένου ο αρχαίος θησαυρός να ξαναβγεί στο φως από τα ερείπια της Τροίας.
Εκδότης: Καστανιώτης

Δουβλινιάδα
Enrique Vila – Matas
Μια νύχτα, ο Σαμουέλ Ρίβα, ένας σεβαστός εκδότης λογοτεχνίας που έχει βγει πλέον σε σύνταξη, βλέπει ένα προφητικό όνειρο που διαδραματίζεται στο Δουβλίνο, πόλη που δεν έχει επισκεφτεί ποτέ στη ζωή του. Πείθει τότε κάποιους φίλους του να ταξιδέψουν μαζί στην πόλη του ´Οδυσσέα´ του Τζόυς και να οργανώσουν μια παράξενη επικήδεια τελετή για την εποχή της τυπογραφίας, αφού βλέπει την ψηφιακή εποχή ήδη να κατακλύζει τον κόσμο.
Ο Ενρίκε Βίλα – Μάτας επιστρέφει μ’ ένα έργο που παρωδεί το τέλος του κόσμου ενώ ταυτόχρονα προβληματίζεται σχετικά με το τέλος μιας λογοτεχνικής εποχής. Λαμπρό μυθιστόρημα, ανοιχτό σε διαφορετικές αναγνώσεις, γεμάτο εκπλήξεις, φαντάσματα και εκπληκτικό χιούμορ, η Δουβλινιάδα θεωρείται το πιο βατό και πετυχημένο, μέχρι σήμερα, βιβλίο του σπουδαίου αυτού ισπανού συγγραφέα.
Εκδότης: Kαστανιώτης

Σκοτεινές επιγραφές
Αλέξης Πανσέληνος
Μια μυστήρια επιγραφή στο κέντρο της πόλης, βαμμένη άτσαλα πάνω σε έναν τοίχο, τόσο ψηλά που για να γραφτεί χρειάστηκε σκάλα. Αρα μια επιγραφή που σίγουρα κάτι θέλει να μας πει.
Να μαρτυρά κάτι για την πόλη ή για τον τόπο ή, τέλος, για τον ήρωα του βιβλίου που έτυχε να την προσέξει και κρέμασε σ’ αυτήν την ελπίδα του να φωτίσει τα σκοτεινά μυστήρια της ζωής του;
Ενας κόσμος και μια κοινωνία σε παράκρουση, μια νεολαία οπλισμένη με σπρέι, μια άλλη οπλισμένη με ρόπαλα, ένας Αγιορείτης και ένας Ανθυπασπιστής, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, μια νοσοκόμα και ένα μοντέλο, δυο παλιοί φίλοι που μισιούνται, μια απρόθυμη χήρα και ένας οδηγός ασθενοφόρου, συμπλέκονται και σέρνουν τον χορό γύρω από τους εφιάλτες ενός ερασιτέχνη ζωγράφου που ψάχνει μέσα από το νόημα της επιγραφής να ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη.
Εκδότης: Μεταίχμιο

Αγάπησα τον Δολοφόνο μου
Κωνσταντίνα Μόσχου – Γεωργία Παπαλυμπέρη
Πρόκειται για μια φαινομενικά απλή ιστορία σε μαύρο απειλητικό φόντο, που όμως κάθε στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές. Γιατί κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η αλήθεια, δύο εκδοχές. Οι συγγραφείς του βιβλίου περιγράφουν και τις δυο αλήθειες, παίζοντας με τη μοίρα των ηρώων τους. Η εξιχνίαση ενός φόνου, ο έρωτας που εμφανίστηκε απρόσκλητος, το οργανωμένο έγκλημα, η μόνιμη απειλή από κάποιον αόρατο εχθρό μπλέκουν το Νικήτα και τη Στέλλα στα γρανάζια μιας ζωής, που δεν τη θέλησαν, και μόνο ένας από μηχανής θεός μπορεί να τους ξεμπλέξει.
Εκδότης: Μιχάλης Σιδέρης

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη
Εκτάκτως αύριο Κυριακή στις 7μ.μ., λόγω της φιλοξενίας της κινητής έκθεσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τον Παπαδιαμάντη, συνεχίζεται στο Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου η σειρά συναντήσεων ´Διαβάζουμε ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη´ με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του. Η φιλόλογος Μαρίνα Αρετάκη, μοναδική μελετήτρια του Παπαδιαμάντη στην Κρήτη, θα διαβάσει το διήγημα ´Τ’ αστεράκι´ (1909) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου. Είσοδος ελεύθερη. Στον χώρο της έκθεσης λειτουργεί και μικρό πωλητήριο βιβλίων του Παπαδιαμάντη προς ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2821096638, 2821027893 και 6978195304.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΒΕΧ
´Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκρατία´
Μια συνάντηση με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό με αφορμή το νέο του βιβλίο ´Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία´ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Bιβλιοπωλείο ´Επιλογές´ και οι εκδόσεις ´Πατάκη´.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
´Κρήτη… όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον´
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Γ. Τσούκη ´Κρήτη… όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον!´ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 7μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Πρόεδρος του ΚΕΓΥ, της ΕΓΕ και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης της Γ.Γ. Ισότητας, κα Αμαλία Μπασιά, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η συγγραφέας κα Κατερίνα Τσούκη και εκπρόσωποι των Γυναικείων Συνεταιρισμών Χανίων.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου (ΚΕΓΥ) και η Ενωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ).

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
´Ε´ Ιστορικά για την Κρητική Επανάσταση του 1866
Με ένα αφιέρωμα στην Κρητική Επανάσταση του 1866 κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου το τεύχος του ´Ε´ Ιστορικά, με τη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία.
Περιεχόμενα τεύχους: – Γιάννης Χρονόπουλος, Η έναρξη της Κρητικής Επανάστασης (1866-69), τα αίτιά της και οι πρώτες συνεννοήσεις.
– Γεώργιος Τσερεβελάκης, Η κήρυξη της Ενωσης με την Ελλάδα και η έναρξη των εχθροπραξιών. Οι νίκες των Επαναστατών – Η ακμή της Επανάστασης (Σεπτέμβριος 1866 – Μάρτιος 1867).
– Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Η περίοδος της Επανάστασης επί Ομέρ Πασά (Μάρτιος – Οκτώβριος 1867) – Ο Ααλή Πασάς.
– Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ο Οργανικός Νόμος. Η εξασθένιση και λήξη της Επανάστασης.
– Αννίτα Πρασσά, Η στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στην Επανάσταση.
– Η αφήγηση της Χαρίκλειας Δασκαλάκη για τη θυσία στο Αρκάδι
Τα κείμενα συνοδεύονται από σχετικό οπτικό υλικό. Πρόκειται για ένα ακόμη εξαιρετικό τεύχος των ´Ιστορικών´, με σημαντικά στοιχεία και ανάλογη βιβλιογραφία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα