Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάστιγα η λαθροθηρία

Σε μάστιγα για την πανίδα της Κρήτης αλλά και για τους κατοίκους του νησιού έχει εξελιχθεί η λαθροθηρία, που φαίνεται να παρουσιάζει αλματώδη αύξηση καθώς πλέον έχει να κάνει ξεκάθαρα με εμπορικούς και οικονομικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, που έχει έδρα τα Χανιά, τα περιστατικά λαθροθηρίας με εμπορικό στόχο και σκοπό έχουν πολλαπλασιαστεί και εξαιτίας της κρίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
«Από όσο διαπιστώνουμε για την Κρήτη η λαθροθηρία κινείται σε υψηλά επίπεδα και ειδικότερα στα Χανιά. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο αυτό το φαινόμενο με το δεδομένο της οικονομικής κρίσης και αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι το θήραμα το θεωρούν ως μέσο προσπορισμού. Είναι άνθρωποι που σε ορεινές περιοχές μπορεί να έχουν κάνει και περιουσία από τη λαθροθηρία. Από τη στιγμή που έχει μπει ο παράγοντας εμπόριου του θηράματος, ξεφεύγουμε από την “παραδοσιακή λαθροθηρία” του  να πιάσεις ένα λαγό να τον φας», τονίζει ο κ. Παρασκευάς Βογιατζάκης πρόεδρος της 1ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, που παρά τις ελλείψεις προσωπικού έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Οι λαθροθήρες είναι οργανωμένοι και εξοπλισμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Σύστημα GPS, 4Χ4, αυτόματα όπλα με διόπτρες με πολύ μεγάλο βεληνεκές και εξίσου μεγάλη αποτελεσματικότητα. «Πέρα από τη λαθροθηρία πρέπει να χτυπηθεί και το εμπόριο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ταβέρνες και να βγάζουν στο μενού τους λαγό σε περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι. Εχουν τιμολόγιο για την αγορά του; Πώς βρέθηκε στην κουζίνα τους; Και δεν το συζητάω βέβαια για τον κρητικό αίγαγρο, που αποτελεί προστατευόμενο είδος», αναφέρει ο κ. Βογιατζάκης.

«ΝΤΡΟΠΗ Η ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ»
Για τους κυνηγούς – μέλη των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών η λαθροθηρία «αποτελεί μεγάλη ντροπή. Είναι κάτι το ντροπιαστικό. Αυτά όμως δεν απασχολούν τους λαθροθήρες, που βλέπουν μόνο τα χρήματα. Επειδή οι ποινές είναι μεγάλες και επειδή διακινδυνεύουν οι λαθροθήρες και να συλληφθούν και να κατασχεθεί ο εξοπλισμός τους είναι και επικίνδυνοι και έχει αποδειχτεί σε πολλά περιστατικά, που έχουν ταχθεί εναντίον των δασικών υπαλλήλων και των θηροφυλάκων. Είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Εμείς έχουμε ένα μειονέκτημα απέναντί τους. Εχουμε μεν ανακριτικά καθήκοντα, εκτελούμε υπηρεσία αλλά δεν οπλοφορούμε», δηλώνει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας επισημαίνοντας πως η δουλειά των θηροφυλάκων θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους και να οργανωθεί καλύτερα σε αυτόν τον τομέα.
«Θα πρεπε να υπάρχει κρατική μέριμνα και περαιτέρω ενίσχυση των φορέων διαχείρισης όπως της Σαμαριάς, της Δασικής Υπηρεσίας, με μέσα και προσωπικό για τη φύλαξη του κρητικού αιγάγρου. Εμείς πάντα  βοηθάμε και συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις της Δασικής Υπηρεσίας αλλά συν τοις άλλοις είμαστε επιφορτισμένοι και με άλλες ευθύνες», παρατηρεί ο κ. Βογιατζάκης.

Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Την ανάγκη περαιτέρω καθορισμού των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς κ. Πέτρος Λυμπεράκης. 
«Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει πλήρως τους ρόλους της κάθε Υπηρεσίας, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, των θηροφυλάκων, των Φορέων. Το τοπίο είναι θολό ακόμα σε ό,τι αφορά την ευθύνη και τις αρμοδιότητες», αναφέρει ο κ. Λυμπεράκης που έχει εμπειρία στη μελέτη και διάσωση του κρητικού αιγάγρου.
Και ο κ. Λυμπεράκης εκτιμά πως με την οικονομική κρίση «τα πράγματα θα χειροτερεύσουν» σε ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές. «Πλέον κανείς δεν λαθροθηρεί για τον χαβαλέ. Ηδη στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει μια πίεση στις ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές και στο φυσικό περιβάλλον και για το κρέας και την ξυλεία», καταλήγει.
«Από τη στιγμή που έχει μπει ο παράγοντας εμπόριου του θηράματος, ξεφεύγουμε από την “παραδοσιακή λαθροθηρία” του να πιάσεις ένα λαγό να τον φας», δηλώνει ο κ. Π.  Βογιατζάκης πρόεδρος της 1ης Κυνηγετικής  Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.
«Κανείς δεν λαθροθηρεί για τον χαβαλέ. Ηδη στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει μια πίεση στις ευαίσθητα περιβαλλοντικά  περιοχές και στο φυσικό περιβάλλον και για το κρέας και την ξυλεία», αναφέρει ο κ. Π. Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα