Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οικογένειες χωρίς ρεύμα

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μένουν δεκάδες οικογένειες καθημερινά και στα Χανιά καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τους κόβεται η ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ, κατά μέσον όρο το ρεύμα κόβεται καθημερινά σε πενήντα περίπου συνδρομητές στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Το ποσοστό παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι. Τότε, κατά μέσον όρο, το ηλεκτρικό ρεύμα κοβόταν σε σαράντα συνδρομητές.
Σε δέκα μέρες αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες διακοπές ρεύματος για μη πληρωμή του ειδικού φόρου ακινήτων.
Το ποσοστό των ανθρώπων που μένουν χωρίς ρεύμα είναι, πάντως, διπλάσιο στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, καθημερινά η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε εκατό περίπου οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων, η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών Χανίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς της Περιφέρειας Κρήτης (Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου) σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα καθημερινά χαράτσια που επιβάλλονται στους ανέργους, στους εργαζομένους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους πολυτέκνους κ.λ.π.», διοργανώνουν συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ Χανίων την ερχόμενη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στις 7.30 το πρωί. Την ίδια ημέρα θα γίνουν αντίστοιχες συμβολικές καταλήψεις όλων των γραφείων συναλλαγών της ΔΕΗ όλης της Κρήτης.
Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:
«Το ηλεκτρικό ρεύμα για τον κάθε Ελληνα πολίτη είναι άμεσης προτεραιότητας κοινωνικό αγαθό. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απειλεί τη διακοπή του ρεύματος για την είσπραξη φόρων που αντίκεινται στο Σύνταγμά μας, αφού οι φόροι αυτοί δεν επιβάλλονται με βάση τα εισοδήματα και τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αλλά με κεφαλικούς φόρους επί δικαίων και αδίκων. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο σκοτάδι».
Στη συνέχεια καλούν «όλους τους πολίτες του Νομού Χανίων να παρευρεθούν στη συμβολική κατάληψη της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2011 των γραφείων της ΔΕΗ Χανίων, για να αποδείξουμε με τον τρόπο αυτό ότι δεν συμφωνούμε στα μέτρα που έχουν παρθεί κατ? εντολήν της τρόικας, τα οποία δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανεργίας, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην εξαθλίωση των πολιτών της χώρας μας».
Την ανακοίνωση υπογράφει για τη Συντονιστική Επιτροπή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στο μεταξύ, η δημοτική παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών» με επιστολή της προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Χριστίνα Φραγκογιάννη, της ζητά να θέσει σε συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση, «το ζήτημα της πληρωμής των ´χαρατσιών´ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».
Παράλληλα, προτείνει «πέρα από τη θέση που πρέπει να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο στο ζήτημα αυτό να προχωρήσουμε ως Δήμος στην έμπρακτη υποστήριξη των συμπολιτών μας που για οποιαδήποτε αιτία βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν αυτά τα ´χαράτσια´».
Την ανακοίνωση υπογράφουν για τη δημοτική παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών», οι: Βάμβουκας Τάσος, Κουρούσης Χαράλαμπος, Αλεξανδράκης Νεκτάριος.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σε ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τονίζει ότι «το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και καμία ηθική νομιμοποίηση δε θα αντέξει στη διακοπή του, ειδικά για τους ανθρώπους που πλήττονται από τη λαίλαπα της μνημονιακής, επιδρομής.
Στηρίζουμε το κίνημα της συλλογικής, μαζικής αντίδρασης που αναπτύσσεται ενάντια στα χαράτσια, όσων αρνούνται να νομιμοποιήσουν την αντισυνταγματική και αντικοινωνική εφαρμογή του νόμου και όσων – και είναι χιλιάδες- αδυνατούν να πληρώσουν το άδικο και εξοντωτικό χαράτσι της ΔΕΗ και οργανώνουν συλλογικά και μαζικά την αντίστασή τους».
Παράλληλα, «χαιρετίζει την απόφαση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και όλων των συνδικάτων, που ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, να συμβαδίζουν μαζί με τις ανάγκες των εργαζομένων, της κοινωνίας και του λαού και υπερασπίζονται το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, ως δικαίωμα που δεν νομιμοποιείται κανείς να το στερήσει και ειδικά σε συνθήκες κρίσης και φτώχειας από αυτούς, που δεν έχουν και δεν μπορούν» και συντάσσεται με «τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, τα συνδικάτα, τους Δήμους, τους φορείς, που αντιστέκονται».
Ακόμη ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην ημέρα κοινής δράσης με θέμα: «Οχι στο χαράτσι – κανείς χωρίς ρεύμα» στις 22 Νοεμβρίου.

Κάλεσμα Αγροτικού Συλλόγου Μεσκλών
Κάλεσμα απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Μεσκλών στα μέλη του και όλους τους κατοίκους του χωριού σε Γενική Λαϊκή Συνέλευση την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, με θέμα τα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση για τα σπίτια μέσω της ΔΕΗ και για τα άλλα οξυμένα προβλήματά τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα