Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αναστέλλουν οι γιατροί τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ

Στην αναστολή των συμβατικών υποχρεώσεών τους με τον ΟΠΑΔ προχωρούν οι γιατροί και στα Χανιά από την 1η Δεκεμβρίου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι πλέον υποχρεωμένοι να αμείβουν (πληρώνουν) τους γιατρούς, σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο και εν συνεχεία να υποβάλουν δαπάνη στον ΟΠΑΔ, με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών, για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους!
Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωσή του προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.
Αναλυτικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων επισημαίνει ότι «στον χώρο της Υγείας βρίσκεται στο τελικό στάδιο μια σαρωτική επέλαση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τον κλάδο εφ’ εξής. Ταυτόχρονα προχωρά η διαδικασία λειτουργίας ενός ταμείου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που θα ενσωματώσει τους τομείς Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και όλα αυτά με μείωση τουλάχιστον κατά 40% των πόρων που διατίθενται. Ηδη από την 1η Νοεμβρίου 2011 ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ ανήκουν πλέον στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η οργάνωση της ενοποίησης αυτών των Ταμείων, δυστυχώς, αποδεικνύεται τελείως αναξιόπιστη. Ηδη από την 1η Νοεμβρίου κανείς γιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ δεν είναι σίγουρος για την επαγγελματική σχέση του με αυτό το Ταμείο και τους όρους με τους οποίους προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επιπλέον είναι γνωστό ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012, έτσι ή αλλιώς, ο ΟΠΑΔ θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
«Εχοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους, αποφάσισαν οι γιατροί να αναστείλουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου 2011», σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει τα εξής:
«Ο γιατρός που έχει αναστείλει τη σύμβασή του με τον ΟΠΑΔ θα αμείβεται από τον ασθενή, σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο και ο ασφαλισμένος, με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών, θα υποβάλει δαπάνη στον ΟΠΑΔ».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων τονίζει ακόμη ότι «δυστυχώς οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες, αναγκαζόμαστε να λειτουργήσουμε τα ιατρεία μας δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια. Η διατήρηση ενός ιδιωτικού ιατρείου είναι πολυδάπανη και τα έξοδα αυτά πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν. Ο ΟΠΑΔ έως τώρα δεν κρατούσε τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει, πληρωμή δηλαδή εντός 45 ημερών. Αντ’ αυτού οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί είναι απλήρωτοι για πάνω από 15 μήνες. Παρόλα αυτά και έχοντας αυξημένο αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, οι γιατροί παραμέναμε πιστοί στις συμβατικές μας υποχρεώσεις με το Ταμείο μη θέλοντας να επιδεινώσουμε την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων του. Ομως οι δυνατότητες που έχουμε εξαντλήθηκαν. Αναγκαζόμαστε κάτω από το βάρος των οικονομικών συνθηκών, αλλά και της αδιευκρίνιστης επαγγελματικής μας σχέσης με το Ταμείο αυτό να προχωρήσουμε στην αναστολή της σύμβασής μας από την 1η Δεκεμβρίου 2011. Δυστυχώς, είναι παραπάνω από τις δυνάμεις μας, όσο και αν προσπαθήσαμε για το αντίθετο, να συνεχίσουμε να συντηρούμε ένα Σύστημα Υγείας που δεν πληρώνει τον γιατρό που συμμετέχει», επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και ζητά, καταλήγοντας, την κατανόηση των ασφαλισμένων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πρέπει να γνωστοποιηθεί ότι ο ΟΠΑΔ έχει σταματήσει να καταβάλει χρήματα σε δαπάνες των ασφαλισμένων του από τον Οκτώβριο 2010 οπότε οι ασφαλισμένοι να ξεχάσουν ότι θα τους επιστραφούν τα χρήματα από τις αμοιβές προς τους γιατρούς

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα