Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάθημα χωρίς βιβλία

Χωρίς σχολικά βιβλία, κάνουν μάθημα αρκετοί μαθητές σε σχολεία των Χανίων, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας ότι από τα μέσα Οκτωβρίου η κατάσταση θα είχε ομαλοποιηθεί.
Τις ελλείψεις βιβλίων, που παρατηρούνται σε σχολεία των Χανίων, ενώ διανύουμε ήδη τον μήνα Νοέμβριο, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι δεν έχουν μοιραστεί βιβλία στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που αφορούν μαθήματα τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά (Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης).
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης, κ. Γιάννης Τσαμαντάκης και ο γενικός γραμματέας, κ. Αντώνης Δημητριάδης: «Το Υπουργείο προτείνει ως λύσεις την ανάρτηση βιβλίων στο Διαδίκτυο, διανομή dvd και φωτοτυπιών που είναι παιδαγωγικά και πρακτικά ανεφάρμοστες. Ηδη σε κάποια σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του μεγάλου αριθμού φωτοαντιγράφων που αναγκάζονται να αναπαράγουν οι εκπαιδευτικοί, τα οποία στη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν».
«Το βιβλίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από dvd, cd ή φωτοτυπίες», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.
Και προσθέτουν: «Αποτελεί αναπόσπαστο και ´ζωντανό´ κομμάτι της σχολικής ζωής του μαθητή, ο οποίος δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Το βιβλίο είναι το όπλο του μαθητή, γιατί του δίνει τις λέξεις για να εκφράσει συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς. Οι φωτοτυπίες πετιούνται, μπερδεύονται, χάνονται».
«Σε σχετική οδηγία το Υπουργείο Παιδείας τόνιζε ότι ´το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, που σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Λυκείου, την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, τα 960 ολοήμερα σχολεία και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, επισκιάζεται από το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μη έγκαιρη αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία´. Μήπως όλες οι παραπάνω εξαγγελίες – πρωτοβουλίες είναι το παραπέτασμα – πρόφαση για να κρυφτεί ο ´καπνός´ από τη θύελλα των μέτρων που έχουν ισοπεδώσει τη δημόσια εκπαίδευση (συγχωνεύσεις – κλείσιμο σχολείων, κατάργηση Ενισχυτικής και Πρόσθετης Διδασκαλίας, κλείσιμο βιβλιοθηκών, συρρίκνωση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας κ.λπ.); Από την άλλη ας είμαστε αισιόδοξοι, πλησιάζουν Χριστούγεννα! Φέτος οι μαθητές θα ζητήσουν από τον Άη Βασίλη τα σχολικά τους βιβλία!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα