Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επάρκεια σε φάρμακα

Επάρκεια φαρμάκων υπάρχει στα Χανιά σε αντίθεση με την Αττική, στην οποία παρατηρείται έλλειψη, κυρίως σε παυσίπονα. Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται σε αντίγραφα γνήσιων φαρμάκων (φασόν) και στα Χανιά.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε, μιλώντας χθες το βράδυ στα «Χανιώτικα νέα», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.
Αφορμή για την επικοινωνία με τον κ. Βάμβουκα ήταν η είδηση των ελλείψεων φαρμάκων στην περιοχή της Αττικής.
Ωστόσο, για τα Χανιά ο κ. Βάμβουκας είναι καθησυχαστικός καθώς, όπως επισημαίνει, εδώ «δεν έχουμε περισσότερες ελλείψεις από αυτές που υπήρχαν το καλοκαίρι. Απλώς, κάποια φάρμακα μπαίνουν τώρα σε έλλειψη και άλλα φεύγουν από την έλλειψη. Το ισοζύγιο είναι το ίδιο».
Εξηγώντας τους λόγους των ελλείψεων, ειδικά στην Αττική, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων σημειώνει ότι «οι ρίζες του κακού οφείλονται κυρίως στις εξαγωγές, οι οποίες γίνονται από την Ελλάδα στο εξωτερικό με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος. Και αυτό γιατί τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενας δεύτερος λόγος, ενδεχομένως, είναι ότι αυτή τη στιγμή στα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν πέσει οι τιμές, οπότε δεν συμφέρει ορισμένες εταιρείες να τα εισάγουν. Και μ? αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πρόσθετες ελλείψεις. Ομως, επειδή με ρωτάτε για το φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στην Αττική, όπου είναι αυξημένο αυτήν την εποχή, αυτό συμβαίνει διότι πολλές ιδιωτικές φαρμακαποθήκες βάζουν λουκέτο. Δεν μπορούν να αντέξουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η αγορά του φαρμάκου. Οπότε αυτό δημιουργεί ελλείψεις, διότι οι εταιρείες από την άλλη μεριά, λόγω των εξαγωγών, έχουν βάλει πλαφόν στις φαρμακαποθήκες. Αρα, λοιπόν, οι πελάτες από φαρμακαποθήκες που κλείνουν είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους».
Σε ό,τι αφορά τα Χανιά, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα γιατί η κύρια πηγή τροφοδότησης είναι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων, ο οποίος έχει σχετικά καλή επάρκεια σε φάρμακα».

ΦΑΣΟΝ
Σχετικά με τα λεγόμενα φασόν φάρμακα, ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση σε αντίγραφα γνήσιων φαρμάκων, τα λεγόμενα φασόν. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τιμές τους είναι αρκετά χαμηλότερες. Και αυτό ενδιαφέρει και ασθενείς και το ασφαλιστικό σύστημα. Ετσι, υπάρχει μια τάση προς αυτά τα φάρμακα».
Ο κ. Βάμβουκας εξήγησε ότι τα φασόν φάρμακα «δεν εγκυμονούν κινδύνους. Τα φάρμακα αυτά θεωρητικά έχουν την ίδια ακριβώς σύσταση με τα γνήσια».
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, συμπλήρωσε: «Πρέπει να πούμε βέβαια ότι το σωστό είναι εκ μέρους της πολιτείας, να ελέγχεται αυστηρά η ποιότητα αυτών των σκευασμάτων. Υπάρχουν βέβαια σοβαρές αμφιβολίες ότι αυτό γίνεται με τον τρόπο που πρέπει. Και για αυτό καμιά φορά υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα ορισμένων από αυτά. Ομως, θεωρητικά είναι ακριβώς τα ίδια φάρμακα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα