Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιστροφή στα «σπιτικά μαγειρέματα»

ΑΠΕ – ΜΠΕ
Επιστροφή στα «σπιτικά μαγειρέματα», θέλοντας και μη, για λόγους υγιεινής διατροφής, αλλά και οικονομίας, αφού το έτοιμο και «γρήγορο»
φαγητό δεν είναι πλέον οικονομικό, με τον Φ.Π.Α. να φτάνει το 23%.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ απευθύνθηκε στη διατροφολόγο Μαρία Λεμπέση για να δώσει λύσεις αντικατάστασης των έτοιμων γευμάτων, με αυτά που μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του στο σπίτι.
Η κα Λεμπέση λέει ότι «αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα στο σπίτι με αγνά υλικά, ώστε να γίνουν πιο υγιεινά, πιο διαιτητικά και φυσικά πιο φθηνά».
Προτείνει, λοιπόν, αντί για πίτσα με χοντρή ζύμη, χάμπουργκερ και γύρο με πίτα που «στάζουν» θερμίδες και κορεσμένα λίπη και που θα τα φέρει στο σπίτι το delivery, οι καταναλωτές να μπουν στην κουζίνα του σπιτιού τους και με απλά βήματα να παρασκευάσουν τις δικές τους «νοστιμιές».

ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
Για το σουβλάκι η κα Λεμπέση προτείνει να χρησιμοποιηθεί αλάδωτη πίτα ολικής άλεσης ή αραβική, έτσι ώστε να περιοριστεί η πρόσληψη σε αλάτι και ζάχαρη, ενώ ο οργανισμός θα πάρει περισσότερες φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση λίπους στον οργανισμό. Για την παρασκευή τζατζικιού συστήνει γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ενώ αντί για τον λιπαρό γύρο λέει ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί φιλέτο ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας. «Η γεύση στο σπιτικό σουβλάκι, μπορεί να ενισχυθεί», λέει «βάζοντας μέσα σ’ αυτό κρεμμύδι και ντομάτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γλυτώνοντας ταυτόχρονα θερμίδες».

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ… ΚΛΑΜΠ ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ
Για το κλαμπ σάντουιτς, προτείνει να αντικατασταθεί το λευκό ψωμί με πολύσπορο και η μαγιονέζα με ένα σπιτικό ντρέσινγκ γιαουρτιού. Ακόμη, όπως εξηγεί, η πρόσληψη σε λίπος μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας ντομάτα και μαρούλι, ενώ αντί για ζαμπόν βραστή γαλοπούλα με ελαιόλαδο. Για τυριά κι εδώ προτείνει τα light. Τέλος αντί για τις τηγανητές πατάτες λέει ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν στικ λαχανικών από καρότο ή αγγούρι. Αν όμως δεν μπορεί κάποιος να αντισταθεί στη γεύση της τηγανιτής πατάτας τότε μπορεί να παρασκευάσει μόνος του φουρνιστά σπιτικά τσιπς και προτείνει τη δική της συνταγή: «Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, τις αλείφουμε ελαφριά με ελαιόλαδο και ρίγανη και τις ψήνουμε σε λαδόκολλα, στον φούρνο στους 200 βαθμούς C, για μισή ώρα».
Οπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κα Λεμπέση το έτοιμο φαγητό «σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ποσότητά του, είναι ένας από τους βασικούς ενόχους για την παγκόσμια μάστιγα της παχυσαρκίας».
Αν οι άνθρωποι το αποφύγουν, η κα Λεμπέση, υποστηρίζει, ότι θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν διά βίου το επιθυμητό σωματικό βάρος και την υγεία τους σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, ειδικά την περίοδο αυτή.
Ν. Τσούτσιας

ΥΓΙΕΙΝΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ
Και για το χάμπουργκερ η κα Λεμπέση έχει τη λύση, αφού προτείνει στο μπιφτέκι αντί για μοσχαρίσιο κιμά να χρησιμοποιηθεί κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, με μία κουταλιά ελαιόλαδο και μυρωδικά, χωρίς ψωμί. Οπως εξηγεί είναι προτιμότερο να αντικατασταθεί το λευκό ψωμί, με ψωμί ολικής ή σίκαλης ή πολύσπορο. Ως καλύτερη λύση προτείνει το ανοιχτό χάμπουργκερ, δηλαδή με μία φέτα ψωμί. Αντί για κέτσαπ λέει ότι θα πρέπει να προτιμηθεί η φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα και για περισσότερη γεύση τυρί με λίγα λιπαρά.
Με κιμά από κοτόπουλο και πολύσπορο ψωμί το χάμπουργκερ παραμένει απολαυστικό, αλλά και υγιεινό.

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ
Για την πίτσα συνιστά η παρασκευή της ζύμη να γίνεται με αλεύρι ολικής αλέσεως ή για μεγαλύτερη ευκολία να χρησιμοποιείται η λεπτή αλάδωτη αραβική πίτα. Αντί για σάλτσα ντομάτα, προτείνει φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, ενώ η γεύση μπορεί να ενισχυθεί με λαχανικά, όπως πιπεριές, μανιτάρια, καλαμπόκι κ.α. Για τα αλλαντικά η κα Λεμπέση προτείνει εκείνα που έχουν ελαιόλαδο και κυρίως βραστή γαλοπούλα, ενώ για τυρί προτείνει με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος από 6% έως 17%, όπως είναι το κατίκι Δομοκού, το ανθότυρο διαίτης, τα light κίτρινα τυριά και οι light παραλλαγές της κλασικής φέτας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα